ΓΔ: 2015.51 1.44% Τζίρος: 255.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Συναγερμός από τον ΟΗΕ για την αύξηση ρεκόρ παραγωγής κοκαΐνης

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ όλο και περισσότερη κοκαΐνη διέρχεται από τα εδάφη της Τουρκίας και της Ελλάδας. Πάνω από 3 εκατ. στρέμματα καλλιεργούνται σε Κολομβία, Περού, και Βολίβια.

Η καλλιέργεια της κόκας σημείωσε άλμα κατά 35% από το 2020 ως το 2021, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και επισημαίνει την ανάδυση νέων κόμβων διακίνησης του ναρκωτικού στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την Αφρική.

Έτσι το 2021 υπήρχαν περισσότερα από 3 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών στην Κολομβία, το Περού και τη Βολιβία, τις τρεις χώρες όπου συγκεντρώνονται οι καλλιέργειες αυτές, αναφέρει το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), το οποίο έχει την έδρα του στη Βιέννη της Αυστρίας.

Αφού συλλεγούν, τα φύλλα της κόκας αναλαμβάνουν χημικοί, οι οποίοι τα αναμιγνύουν με βενζίνη, ασβέστη, τσιμέντο και θειικό αμμώνιο για να πάρουν μια λευκή πάστα. Η πάστα αυτή εμπλουτίζεται στη συνέχεια σε άλλα εργαστήρια με ένα κοκτέιλ οξέων και διαλυτικών για να γίνει η κοκαΐνη. Το 2020, η παραγωγή κοκαΐνης αυξήθηκε σε περισσότερο από 2.000 τόνους - κάτι πρωτοφανές, σύμφωνα με την έκθεση.

Μετά τις προσωρινές αναταράξεις που προκλήθηκαν από την πανδημία της Covid-19, η παγκόσμια προσφορά συνεπώς «συνέχισε τη θεαματική αύξησή της». Εκτός από την αύξηση των καλλιεργειών, το UNODC εξηγεί αυτή τη μεγάλη άνοδο επικαλούμενο «βελτιώσεις στη διαδικασία της μετατροπής» των φύλλων της κόκας σε κοκαΐνη.

Ο οργανισμός παρατήρησε παράλληλα «μια συνεχή αύξηση» της ζήτησης για τη λευκή σκόνη στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας -όπως μαρτυρεί ο χωρίς προηγούμενο όγκος των κατασχέσεων (σχεδόν 2.000 τόνοι το 2021). Μόλις βγει από τα λιμάνια και κοπεί -μέχρι και κατά 40%-, το εμπόρευμα πωλείται στον πελάτη γύρω στα 70 ευρώ το γραμμάριο. Η ζήτηση παραμένει συγκεντρωμένη στους κόλπους των εύπορων πληθυσμών της Αμερικής και ορισμένων τμημάτων της Ευρώπης.

Η έκρηξη αυτή «θα πρέπει να μας θέσει όλους σε συναγερμό», εκτιμά η διευθύντρια του UNODC Γκάντα Ουάλι. Η κεντρική και η δυτική Αφρική διαδραματίζει εξάλλου αυξανόμενο ρόλο ως ζώνη διαμετακόμισης. Επίσης όλο και περισσότερη κοκαΐνη διέρχεται από τα εδάφη της Τουρκίας και της Ελλάδας, σύμφωνα με την έκθεση του UNODC.

Ενώ η κατανάλωση του κρακ -ενός πολύ εθιστικού παράγωγου της κοκαΐνης που καπνίζεται και έχει ονομασθεί «ναρκωτικό του φτωχού»- είναι ήδη καλά τεκμηριωμένη στη Βρετανία, οι στατιστικές δείχνουν «μεγάλη αύξηση» των ανθρώπων που εντάσσονται σε δομές απεξάρτησης στο Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Τέλος στην έκθεση σημειώνεται ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία σε ό,τι αφορά τις διαδρομές του ναρκωτικού αυτού. «Είναι πιθανό ξένες εγκληματικές οργανώσεις», οι οποίες χρησιμοποιούσαν προηγουμένως τα ουκρανικά λιμάνια για να αποφεύγουν τους ελέγχους στη δυτική Ευρώπη, να μεταφέρουν «τις δραστηριότητές τους προς άλλα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, στη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία», αναφέρει το UNODC.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Η αμερικανική πρόταση επεκτείνει τη δύναμη στη Γάζα ως το 2027

Οι ΗΠΑ προτείνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη δημιουργία «επιτροπής ειρήνης» για τη διακυβέρνηση της Γάζας μέχρι το 2027 και ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης, με βάση το σχέδιο Τραμπ, για την ασφάλεια και αφοπλισμό στη Γάζα.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ καταθέτουν ψήφισμα στον ΟΗΕ υπέρ του σχεδίου Τραμπ για τη Γάζα

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν σε εταίρους τους σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ για στήριξη του ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ για τη Γάζα, που περιλαμβάνει διεθνή δύναμη, αναδεικνύοντας την περιφερειακή υποστήριξη στο σχέδιο.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Απειλές FARC-διαφωνούντων για απάντηση σε αμερικανική επίθεση

Το Κεντρικό Γενικό Επιτελείο (EMC), βασική ομάδα διαφωνούντων των πρώην FARC στην Κολομβία, προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι θα αντιδράσει αν παραβιαστεί η εθνική κυριαρχία, μετά τις απειλές Τραμπ για στρατιωτική επέμβαση κατά των ναρκωτικών.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Συζητείται ΟΗΕ ή διεθνής συμφωνία για πολυεθνική δύναμη στη Γάζα

Ο Μάρκο Ρούμπιο αποκάλυψε πως εξετάζεται ψήφισμα ΟΗΕ ή διεθνής συμφωνία για πολυεθνική δύναμη στη Γάζα, με σχετική συζήτηση στο Κατάρ την Κυριακή, καθώς πολλές χώρες ζητούν διεθνή κάλυψη για συμμετοχή.
SS United States πλοίο
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα αμερικανική επίθεση σε πλοίο με ναρκωτικά στον Ειρηνικό με πέντε νεκρούς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν νέα επίθεση σε πλοίο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά στον Ειρηνικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα πέντε νεκρούς και αυξανόμενη ένταση με την Κολομβία.