Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την παράταση των έκτακτων μέτρων για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου μέχρι το επόμενο έτος, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα είναι καλά προετοιμασμένη για τον ερχόμενο χειμώνα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ενεργειακής υπηρεσίας Κάναντι Σίμσον.
Ο τρέχων εθελοντικός στόχος για μείωση της κατανάλωσης κατά 15% λήγει αυτόν τον μήνα και η παράτασή του είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής εφοδιασμός για την επόμενη περίοδο αυξημένων αναγκών θέρμανσης, δήλωσε ο Σίμσον στους ευρωβουλευτές την Πέμπτη. Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να μειώσει τη ζήτηση κατά σχεδόν 20% κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα.
«Είναι η καλύτερη εγγύηση για να επιτύχουμε ένα άλλο μεγάλο επίπεδο αποθήκευσης μέχρι τον Νοέμβριο», δήλωσε ο Σίμσον που επισήμανε ότι «η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη, όπως και η μεθεπόμενη. Πολλές αβεβαιότητες παραμένουν».
Το ευρωπαϊκό μπλοκ στοχεύει να γεμίσει τις αποθήκες στο 90% πριν από τον επόμενο χειμώνα, ενώ τόσο η ΕΕ όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας επισημαίνουν πιθανές ελλείψεις υγροποιημένου φυσικού αερίου σε περίπτωση ανάκαμψης της κινεζικής ζήτησης.
Υπενθυμίζουμε πως πέρυσι ψηφίστηκε μια σειρά μέτρων έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου, ενώ το ευρωπαϊκό μπλοκ σχεδιάζει επίσης να προκηρύξει διαγωνισμό τον επόμενο μήνα για κοινές αγορές φυσικού αερίου, ενώ οι συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν τον Ιούνιο.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η αγορά θα παρακολουθεί στενά τον ρυθμό αναπλήρωσης των αποθηκευτικών χώρων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδίως χωρίς τις συνήθεις ρωσικές ποσότητες. Η Μόσχα μείωσε απότομα τις αποστολές μέσω των αγωγών μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και μεγάλο μέρος της Ευρώπης επιδιώκει να απομακρυνθεί από αυτές τις προμήθειες. Ωστόσο, οι ρωσικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί.
Από την πλευρά του, ο Σίμσον έχει ζητήσει να σταματήσουν και αυτές οι αποστολές, χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν θα πρέπει να ανανεώνουν μακροχρόνιες συμβάσεις με τη Ρωσία μόλις λήξουν οι τρέχουσες, είπε. Η ΕΕ έλαβε πέρυσι περίπου 20 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη χώρα.
«Μπορούμε και πρέπει να απαλλαγούμε πλήρως από το ρωσικό LNG, το συντομότερο δυνατό, έχοντας ακόμη κατά νου την ασφάλεια του εφοδιασμού μας», δήλωσε ο Σίμσον και πρόσθεσε ότι «η δέσμευση να μην ανανεώσουμε τις υφιστάμενες συμβάσεις με τη Ρωσία είναι ο καλύτερος τρόπος για να δώσουμε μια μακροπρόθεσμη διαβεβαίωση στους αξιόπιστους εταίρους μας ότι η ουσιαστική ζήτηση θα παραμείνει».