Η Σαουδική Αραβία έχει προσελκύσει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις σε μελλοντικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών κολοσσών Microsoft και Oracle Corp, οι οποίες δημιουργούν περιοχές cloud στο βασίλειο, δήλωσε τη Δευτέρα ένας υπουργός της κυβέρνησης.
Ο Σαουδάραβας υπουργός Επικοινωνιών και Πληροφορικής Abdullah Alswaha δήλωσε ότι η Microsoft θα επενδύσει 2,1 δισ. δολάρια σε ένα παγκόσμιο super-scaler cloud, ενώ η Oracle έχει δεσμευτεί για 1,5 δισ. δολάρια για την κατασκευή μιας νέας περιφέρειας cloud στο Ριάντ.
«Οι επενδύσεις... θα ενισχύσουν τη θέση του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας ως τη μεγαλύτερη ψηφιακή αγορά στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική», δήλωσε ο Alswaha στο LEAP, ένα διεθνές τεχνολογικό φόρουμ που πραγματοποιείται στο Ριάντ.
Ο Alswaha δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα. Η Oracle δήλωσε στο Reuters ότι η επένδυση θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα αρκετών ετών.
Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν πιέσει διεθνείς εταιρείες να επενδύσουν στο βασίλειο και να μεταφέρουν τα περιφερειακά τους κεντρικά γραφεία στο Ριάντ, προκειμένου να επωφεληθούν από τις κυβερνητικές συμβάσεις.
Το βασίλειο διοχετεύει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα οικονομικό σχέδιο, γνωστό ως Όραμα 2030, υπό την ηγεσία του de facto ηγεμόνα του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Όμως, έχει δυσκολευτεί να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις, έναν από τους πυλώνες του Οράματος 2030, το οποίο στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο.
Ο υπουργός δήλωσε ότι η κινεζική Huawei θα επενδύσει επίσης 400 εκατομμύρια δολάρια σε υποδομές cloud για τις υπηρεσίες της στη Σαουδική Αραβία και σε μια άλλη περιοχή cloud σε συνεργασία με τον πετρελαϊκό γίγαντα Aramco.
Επιπλέον 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν σε παγκόσμια και τοπικά περιουσιακά στοιχεία σε πολλούς τομείς στο φόρουμ, πρόσθεσε ο Alswaha.
Η Tonomus, θυγατρική του έργου NEOM που φέρει την υπογραφή του πρίγκιπα διαδόχου, ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε πέρυσι ότι επένδυσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2022 στην τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης μιας πλατφόρμας metaverse.
Η αυξημένη ζήτηση για υπολογιστικό νέφος έχει ωθήσει εταιρείες τεχνολογίας όπως η Oracle, η Microsoft, η Amazon και η Google της Alphabet να δημιουργήσουν κέντρα δεδομένων σε όλο τον κόσμο για να επιταχύνουν τη μεταφορά δεδομένων.