Βαρύ πρόστιμο θα πληρώσει στις ΗΠΑ η HSBC για την αμερικανική εκδοχή της «Λίστας Λαγκάρντ», δηλαδή για διευκόλυνση φοροδιαφυγής Αμερικανών πολιτών, η οποία εντοπίστηκε από στοιχεία που διαβίβασαν οι γαλλικές αρχές, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση Ελλήνων πολιτών με τα αρχεία που είχε διαβιβάσει, το 2010, στις ελληνικές αρχές η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ.
Οι αμερικανικές αρχές ερεύνησαν... λίγο καλύτερα από τις ελληνικές τα στοιχεία και, έτσι, η ελβετική HSBC συμφώνησε να πληρώσει στην αμερικανική κυβέρνηση 192 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα, αφού παραδέχθηκε πως ενθάρρυνε πλούσιους Αμερικανούς να κρύψουν από τις φορολογικές Αρχές περιουσιακά στοιχεία 1,26 δισ. δολ.
Το συνολικό πρόστιμο των 192,35 εκατ. δολαρίων αποτελείται από τρία μέρη. Περισσότερα από 60 εκατ. δολάρια θα δοθούν στην εφορία για τους απλήρωτους φόρους, περίπου 72 εκατ. δολάρια θα δοθούν για αποκτηθέντα κέρδη που προήλθαν από αδήλωτες περιουσίες και ένα πρόστιμο 59 εκατ. δολαρίων. Όπως συμφωνήθηκε, το παρακλάδι της HSBC στην Ελβετία θα αποφύγει τη δίωξη, αν συνεχίσει να δείχνει καλή συμπεριφορά τα επόμενα τρία χρόνια.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στις δραστηριότητες της HSBC την περίοδο 2000-2010, με το υπουργείο Δικαιοσύνης να αναφέρει πως πραγματοποιήθηκαν ταξίδια τραπεζίτων της HSBC από την Ελβετία προς τις ΗΠΑ με σκοπό «να προσελκύσουν νέους Αμερικανούς πελάτες για να ανοίξουν αδήλωτους λογαριασμούς».
Ο δικαστής Στιούαρτ Γκόλντμπεργκ σημείωσε πως «η HSBC συνωμότησε με τους Αμερικανούς κατόχους λογαριασμών για να κρύψουν περιουσιακά τους στοιχεία στο εξωτερικό και να γλιτώσουν τους φόρους που πρέπει να πληρώνει κάθε Αμερικανός πολίτης» και πρόσθεσε ότι «τράπεζες, διαχειριστές κεφαλαίων και άλλα οικονομικά ιδρύματα βοήθησαν να γίνουν τέτοια εγκλήματα και θα φέρουμε και αυτούς να απολογηθούν, μαζί με τους φορολογούμενους που τους χρησιμοποίησαν για να διευκολύνουν και να καλύψουν παράνομες δραστηριότητες».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα τραπεζικά στελέχη ενημέρωναν τους πελάτες να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία μέσα από ένα σύστημα κωδικών ονομασιών, αριθμημένους λογαριασμούς και δίκτυο offshore σε φορολογικούς παραδείσους συμπεριλαμβανομένων και των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, του Λιχτενστάιν και του Παναμά.
Όπως αναφέρει η δικογραφία, αποκαλύφθηκε ένα ευρύ φάσμα παράνομων συμπεριφορών της HSBC και των πελατών της, για να αποκρύπτουν μεγάλα ποσά χρημάτων από την εφορία. Τα αρχεία που καταγράφουν πληροφορίες για περισσότερους από 100 χιλιάδες ιδιώτες και νομικά πρόσωπα μέχρι το 2007 προέρχονται από τη γαλλική κυβέρνηση που μοίρασε τα στοιχεία σε άλλες κυβερνήσεις το 2010 συμπεριλαμβανομένου τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Γερμανία, την Βρετανία, την Ιρλανδία, την Ινδία, το Βέλγιο και την Αργεντινή.
Κατά την διάρκεια της έρευνας, η HSBC είχε δηλώσει πως από τότε που άλλαξε το υποκατάστημα της Ελβετίας, διέγραψε τους περισσότερους από τους πελάτες που αναφέρονται στα αρχεία. «Έχουμε αναγνωρίσει πως η κουλτούρα συμμόρφωσης και τα επίπεδα δέουσας επιμέλειας στο ελβετικό κατάστημα της HSBC, όπως και στην βιομηχανία γενικότερα, ήταν πολύ χαμηλότερα από αυτά που είναι σήμερα» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η τράπεζα το 2015.
Ο επικεφαλής του τμήματος ελέγχου της αμερικανικής εφορίας Ντον Φορτ ανέφερε πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να κρίνονται μπροστά στον νόμο με τα ίδια κριτήρια όπως οι ιδιώτες φορολογούμενοι. «Όταν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δημιουργούν μια ολόκληρη δομή φοροαποφυγής και βοηθούν στην ουσία αυτή την δραστηριότητα, όχι μόνο πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, αλλά πρέπει να λάβουν δράσεις για να διασφαλίσουν πως δεν θα ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό» σημείωσε.