ΓΔ: 2616.12 0.53% Τζίρος: 275.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Russia, Rossia, Ukraine, Oukrania, Polemos, War
Φωτο: Shutterstock

Στο Κίεβο χιονίζει ενώ εκατομμύρια Ουκρανοί δεν έχουν ακόμα ηλεκτρικό ρεύμα

Το ψύχος αυξάνει σταδιακά τις ενεργειακές ανάγκες των καταναλωτών και οι εργάτες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να επισκευάσουν τις κατεστραμμένες ενεργειακές υποδομές, ανέφερε η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου Ukrenergo

Χιόνι πέφτει στο Κίεβο και η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στο μηδέν σήμερα, την ώρα που εκατομμύρια κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας και των προαστίων της προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος και της κεντρικής θέρμανσης που προκλήθηκαν από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. Το ψύχος αυξάνει σταδιακά τις ενεργειακές ανάγκες των καταναλωτών και οι εργάτες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να επισκευάσουν τις κατεστραμμένες ενεργειακές υποδομές, ανέφερε η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου Ukrenergo. Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορούν ακόμη να τροφοδοτήσουν πλήρως το δίκτυο, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας, την περασμένη Τετάρτη και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να εξοικονομήσουν ενέργεια επιβάλλοντας διακοπές στην ηλεκτροδότηση, πρόσθεσε.

«Το καθεστώς περιορισμού της κατανάλωσης παραμένει σε ισχύ λόγω του ελλείμματος, το οποίο ανέρχεται γύρω στο 20%», ανέφερε η Ukrenergo σε ανάρτησή της στο Telegram. Η Μόσχα στοχοθέτησε υποδομές ζωτικής σημασίας τις περασμένες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένα μπλακ άουτ. Από τις επιθέσεις της περασμένης Τετάρτης προκλήθηκαν οι χειρότερες ζημιές μέχρι σήμερα, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς φως, νερό ή θέρμανση, την ώρα που ο υδράργυρος έχει πέσει κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου.

Ο Νταβίντ Αραχαμίγια, ο επικεφαλής του κόμματος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προέβλεψε ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει νέες επιθέσεις στις υποδομές αυτήν την εβδομάδα η οποία αναμένεται να είναι «πραγματικά δύσκολη». Το βράδυ του Σαββάτου ο Ζελένσκι είπε ότι υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στις 14 από τις 27 περιφέρειες της Ουκρανίας – συμπεριλαμβάνονται το Κίεβο και τα περίχωρά του. Οι περιορισμοί αυτοί επηρεάζουν περισσότερους από 100.000 καταναλωτές σε κάθε περιφέρεια. «Αν αυξηθεί η κατανάλωση το βράδυ, το αριθμός των διακοπών στην ηλεκτροδότηση μπορεί να αυξηθεί», είπε στο καθημερινό διάγγελμά του, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς του πολίτες να εξοικονομήσουν ενέργεια. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η χιονόπτωση στο Κίεβο θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τέσσερις ώρες ρεύμα την ημέρα

Ο Σεργκέι Κοβαλένκο, ο επικεφαλής της εταιρείας YASNO που εφοδιάζει με ηλεκτρική ενέργεια το Κίεβο, είπε το Σάββατο ότι η κατάσταση στην πόλη έχει βελτιωθεί, όμως παραμένει «αρκετά δύσκολη». Εξήγησε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να έχουν ρεύμα για τουλάχιστον τέσσερις ώρες ημερησίως. «Αν δεν είχατε ρεύμα επί τουλάχιστον τέσσερις ώρες χθες, απευθυνθείτε στο Ηλεκτρικό Δίκτυο του Κιέβου DTEK, οι συνάδελφοι θα σας βοηθήσουν να βρείτε ποιο είναι το πρόβλημα», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook.

Η YASNO είναι το παράρτημα λιανικής πώλησης της DTEK, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας παροχής ενέργειας. Η Ukrenergo προειδοποίησε ότι τα μπλακάουτ θα συνεχιστούν και προέτρεψε τους καταναλωτές να περιορίσουν τη χρήση  ενέργειας. «Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι τώρα, κάθε Ουκρανός στο σπίτι του οποίου αποκαταστάθηκε η ηλεκτρική ενέργεια, μπορεί να βοηθήσει να αποκατασταθεί και για τους άλλους γρηγορότερα, απλώς καταναλώνοντας ηλεκτρική ενέργεια με φειδώ», ανέφερε η εταιρεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά μετά από ρωσικές επιθέσεις

Χωρίς ρεύμα έμειναν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην Ουκρανία μετά από ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις. Ο Ζελένσκι τόνισε την ισχυρή ένταση των επιθέσεων και επιβεβαίωσε χτύπημα ουκρανικών πυραύλων σε χημικό εργοστάσιο στη Ρωσία.
Επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους
ΔΙΕΘΝΗ

Μαζικός βομβαρδισμός σε ρωσική βιομηχανία και διυλιστήριο

Επίθεση με drones έπληξε βιομηχανική μονάδα στην περιφέρεια Νίζνι Νόβγκοροντ, 400 χλμ. από τη Μόσχα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές αλλά χωρίς θύματα, ανέφεραν οι ρωσικές αρχές. Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι στόχος ήταν πετρελαϊκό διυλιστήριο.
Ουκρανία σε βομβαρδισμό
ΔΙΕΘΝΗ

Πλήγματα των Ουκρανών σε βιομηχανία ανατολικά της Μόσχας και διυλιστήριο

Η ρωσική περιφέρεια Νίζνι Νόβγκοροντ δέχθηκε μαζική επίθεση από drone, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε βιομηχανική μονάδα κοντά στη Μόσχα, χωρίς θύματα, ενώ η Ουκρανία αναφέρει ότι επλήγη σημαντικό διυλιστήριο πετρελαίου.
Κατεστραμμένη πόλη Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Ρωσική επίθεση έπληξε υποδομές, ρεύμα και νερό, λέει ο δήμαρχος

Ρωσική επίθεση έπληξε υποδομές του Κιέβου, προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε τέσσερις συνοικίες, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κλίτσκο και την εταιρεία DTEK. Συνεργεία εργάζονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς «οικογενειακή φωτογραφία» η G20 στην Ατλάντα λόγω Λαβρόφ

Ξεκίνησε η σύνοδος G20 στην Ατλάντα υπό τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο και τον Ρώσο Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Ρούμπιο μίλησε για κρίσιμες γεωπολιτικές προκλήσεις και απειλές στην οικονομική τάξη, σε συγκυρία ανόδου του πετρελαίου.
Αλέξαντερ Νόβακ
ΔΙΕΘΝΗ

Νόβακ: Νέες ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια τη νύχτα

Η Ουκρανία εξαπέλυσε νέες νυχτερινές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια στη Σαμάρα, με τρία διυλιστήρια και ένα συγκρότημα χημικών να πλήττονται, ενώ ο Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο ότι αγνοεί τις ΗΠΑ για παύση των επιθέσεων.