ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:55:58 DATA
Φώτο: Shutterstock

Οι βρετανοί «ευρωσκεπτικιστές» εναντίον μοντέλου Ελβετίας στο εμπόριο με την ΕΕ

Ο Σάιμον Κλαρκ, πρώην υπουργός, ήταν μεταξύ εκείνων που επέκρινε κάθε υπόνοια ότι η Βρετανία θα μπορούσε να επιδιώξει τέτοια συμφωνία. Είπε στο Twitter ότι ελπίζει και πιστεύει ότι μια συμφωνία ελβετικού τύπου «δεν είναι κάτι που εξετάζεται».

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πρότυπα της Ελβετίας, αφού ορισμένοι από τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ τον προειδοποίησαν να μην επιδιώξει στενότερη ευθυγράμμιση με την ΕΕ.

Οι Sunday Times έγραψαν ότι η κυβέρνηση του Σούνακ θα επιδιώξει να επιδιώξει εμπόριο «χωρίς τριβές» με την ΕΕ, από την οποία η Βρετανία αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2020. Η εφημερίδα ανέφερε ότι μια πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να έχει ως πρότυπο τη σχέση της Ελβετίας με την ΕΕ, αλλά ότι αυτό δεν θα περιλάμβανε επιστροφή στην ελευθερία των μετακινήσεων. Η Ελβετία έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ, αλλά σε αντάλλαγμα πρέπει να αποδεχθεί όρους, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης κυκλοφορίας και των πληρωμών στον προϋπολογισμό του μπλοκ, ένα μοντέλο που είχε απορριφθεί προηγουμένως από τους Βρετανούς υπουργούς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.

Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως «η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με το Brexit» και πως «αυτές οι αναφορές είναι εντελώς αναληθείς». Ο Σάιμον Κλαρκ, πρώην υπουργός, ήταν μεταξύ εκείνων που επέκρινε κάθε υπόνοια ότι η Βρετανία θα μπορούσε να επιδιώξει μια συμφωνία ελβετικού τύπου. Είπε στο Twitter ότι ελπίζει και πιστεύει ότι μια συμφωνία ελβετικού τύπου «δεν είναι κάτι που εξετάζεται».

Ο Ντέιβιντ Φροστ, πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit, δήλωσε ότι αν οι ισχυρισμοί αληθεύουν, ελπίζει ότι «η κυβέρνηση θα σκεφτεί καλύτερα αυτά τα σχέδια, γρήγορα». Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα της εκστρατείας για την αποχώρηση από την ΕΕ, δήλωσε στο Twitter: «Αυτό το επίπεδο προδοσίας δεν θα συγχωρεθεί ποτέ». Οι κυβερνώντες Συντηρητικοί της Βρετανίας πάνε από κρίση σε κρίση μετά την ψηφοφορία για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, η οποία οδήγησε σε χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για μια συμφωνία εξόδου.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι το ελβετικού τύπου μοντέλο σχέσεων με την ΕΕ ήταν ακατάλληλο για τη Βρετανία, επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να ευθυγραμμιστεί με τους νόμους της ΕΕ χωρίς να έχει λόγο επ' αυτών και να συμφωνήσει στην ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων της ΕΕ. Η Βρετανία βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες με την ΕΕ σχετικά με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, ένα μέρος της συμφωνίας για το Brexit που επέβαλε ελέγχους σε ορισμένα αγαθά που μεταφέρονται στη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των ανοικτών χερσαίων συνόρων της με την Ιρλανδία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μετανιωμένοι οι Βρετανοί καθώς διαπιστώνουν τις επιπτώσεις του Brexit

O αντίκτυπος του Brexit σε θέματα, όπως η οικονομία και η μετανάστευση, αντιμετωπίζεται τώρα πιο αρνητικά απ' ό,τι το 2019, με μεγάλο μέρος των Βρετανών που είχαν ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης να έχουν πλέον μετανιώσει.
Rishi Sunak, Vretania, Britain, Great Britain
ΔΙΕΘΝΗ

Το στοίχημα του Σουνάκ για το εμπόριο με την ΕΕ στη μετά Brexit εποχή

Το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού δίνει τη δυνατότητα στη Βρετανία να αποτρέπει την εφαρμογή νέων νόμων της ΕΕ σε προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία και στοχεύει να αποκλιμακώσει τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά το Brexit.
ΔΙΕΘΝΗ

Τι σημαίνει η συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας σχετικά με το εμπόριο μέσω Β. Ιρλανδίας

Λονδίνο και Βρυξέλες, μετά από πολλές και σκληρές διαπραγματεύσεις πριν από περίπου τρία χρόνια, κατέληξαν σ' αυτή τη λύση για να μην επιβληθούν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας διεκδικεί η Βρετανία

Νέα κόντρα Βρετανίας και ΕΕ στη μετά Brexit εποχή, με το Λονδίνο να κατηγορεί τις Βρυξέλλες πως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η συμμετοχή της χώρας σε προγράμματα όπως το Horizon και το Copernicus.
ΔΙΕΘΝΗ

Επιμένει ο Τζόνσον για αλλαγή νομοθεσίας στο εμπόριο με τη Β. Ιρλανδία

Η Βρετανία προγραμματίζει να σταματήσει μερικούς ελέγχους σε αγαθά που μεταφέρονται στη Β. Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αμφισβητεί τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς ο Τζόνσον συνεχίζει την πίεση για αλλαγές στη συμφωνία του Brexit.
brexit-johnson-europe
ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποιήσεις για τα σχέδια Τζόνσον στη μετά Brexit εποχή

Ομάδα οικονομολόγων προειδοποιούν πως ο στόχος της κυβέρνησης Τζόνσον για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η εκμετάλλευση των ελευθεριών του Brexit μπορεί να οδηγήσει στη υιοθέτηση πολιτικών που δεν θα ανταποκρίνονται στην χρηματοοικονομική πραγματικότητα.