Η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα για να αποφύγει την έλλειψη φυσικού αερίου το επόμενο έτος, δεδομένης της απώλειας της ρωσικής προσφοράς και των προσδοκιών ότι η κινεζική ζήτηση θα αυξηθεί, δήλωσε την Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να γεμίσει τις αποθήκες στο 95% πριν από τον φετινό χειμώνα, 5% ή 5 δισ. κυβικά μέτρα πάνω από τον πενταετή μέσο όρο τους, αλλά ο ΙΕΑ δήλωσε ότι η πρόκληση του επόμενου έτους είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερη και ότι υπάρχει κίνδυνος ο ήπιος καιρός να οδηγήσει σε αίσθηση εφησυχασμού.
«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την ευρωπαϊκή κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το επόμενο έτος», δήλωσε ο επικεφαλής του ΙΕΑ Fatih Birol στους δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση έκθεσης για το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης της Ευρώπης για το 2023/24.
Η έκθεση, όπως αναφέρει το Reuters, διαπίστωσε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα κενό έως και 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου κατά τη θερινή περίοδο χαμηλότερης ζήτησης, η οποία είναι κρίσιμη για την επαναπλήρωση των χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου το 2023.
Ένα τέτοιο κενό θα μπορούσε να δει τις αποθήκες να είναι γεμάτες μόνο κατά 65% πριν από τον επόμενο χειμώνα, αντί του επιδιωκόμενου επιπέδου 95%, δήλωσε ο Birol.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να επιταχύνουν τις βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση και να επιταχύνουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των αντλιών θερμότητας, μεταξύ άλλων μέτρων, δήλωσε ο Birol.
Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τα επίπεδα αποθήκευσης μέχρι το τέλος της περιόδου θέρμανσης 2022/23 θα μπορούσαν να είναι «οπουδήποτε μεταξύ 5% και 35%», με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2023 η έγχυση να κυμαίνεται μεταξύ 60 bcm και 90 bcm, ανέφερε ο ΙΕΑ.
Η προσφορά, που έχει ήδη διαταραχθεί, θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω το επόμενο έτος, εάν σταματήσουν εντελώς οι ροές ρωσικού αερίου από αγωγούς, ενώ ο ανταγωνισμός για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), στο οποίο η Ευρώπη βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό φέτος, είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς αυξάνεται η κινεζική ζήτηση, δήλωσε ο οργανισμός.
Ενώ η ζήτηση από την Κίνα θα μπορούσε να καταλάβει το 85% της αναμενόμενης αύξησης κατά 20 δισ. κυβικά μέτρα στην παγκόσμια προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2023, η Ευρώπη θα έχει σχεδόν σίγουρα πολύ λιγότερο ρωσικό αέριο από ό,τι φέτος.
Το 2022, οι ρωσικές προμήθειες αερίου από αγωγούς στην Ευρώπη ήταν 60 δισ. κυβικά μέτρα για τους πρώτους 10 μήνες, παρά τη μείωση των ροών λόγω του πολέμου στην Ουκάινε.
«Το 2023, κατά πάσα πιθανότητα θα μειωθούν σε λιγότερο από το μισό αυτής της ποσότητας - και θα μπορούσαν να σταματήσουν εντελώς», δήλωσε ο ΙΕΑ.