ΓΔ: 1424.76 0.08% Τζίρος: 22.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:24:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
germany-recession
Φωτο: Shutterstock

Σημαντική αύξηση της εξάρτησης της γερμανικής οικονομίας από Κίνα

Στα 10 δισ. ευρώ έχουν φτάσει οι γερμανικές επενδύσεις στην Κίνα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Κατά 41 δισ. ευρώ έχει αυξηθεί τα τελευταία 22 χρόνια το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας ως προς την Κίνα.

Η γερμανική οικονομία αύξησε την εξάρτησή της από την Κίνα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, με τις άμεσες επενδύσεις και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να φθάνει σε νέα ύψη, παρά την πολιτική πίεση που υφίσταται το Βερολίνο να απομακρυνθεί από το Πεκίνο, σύμφωνα με μελέτη που ήρθε σε γνώση του Reuters.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση των γερμανικών εξαγωγών προς την Κίνα περιορίσθηκε σημαντικά, αναφέρεται στην μελέτη του German Economic Institute (IW), μείωση που οι οικονομολόγοι αποδίδουν στην στροφή προς την τοπική παραγωγή στην κινεζική αγορά.

«Η γερμανική οικονομία είναι πολύ περισσότερο εξαρτημένη από την Κίνα από ό,τι το αντίστροφο», δηλώνει ο Juergen Matthes, επικεφαλής της μελέτης, προειδοποιώντας ότι η εξάρτηση αυτή θέτει ένα πολιτικό πρόβλημα, καθώς η στάση του Πεκίνου απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην Ταϊβάν δημιουργεί ζήτημα για τις επιχειρηματικές σχέσεις της Γερμανίας με την δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο.

«Ακόμη, παρά τους κινδύνους και τα προβλήματα, οι οικονομικές αλληλεξαρτήσεις με την Κίνα κινήθηκαν προς την λάθος κατεύθυνση με τρομερούς ρυθμούς κατά το πρώτο ήμισυ του 2022», σημειώνει ο οικονομολόγος.

Η έρευνα δείχνει ότι οι γερμανικές επενδύσεις στην Κίνα έφθασαν στα 10 δισ. ευρώ στο διάστημα ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Ιούνιο, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ των 6,2 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2000. «Η κινεζική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών και η βραχυπρόθεσμη κερδοφορία που προκύπτει είναι εξαιρετικά ελκυστική», εξηγεί ο Juergen Matthes.

Οι κινεζικές εισαγωγές γερμανικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 12,4% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, έναντι 3,4% το 2000, ενώ οι γερμανικές εισαγωγές κινεζικών προϊόντων εκτοξεύθηκαν κατά 45,7% σε σχέση με το 2000 κατά την ίδια περίοδο του έτους, διαπιστώνει η μελέτη.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Γερμανίας ως προς την Κίνα αυξήθηκε στα σχεδόν 41 δισ. ευρώ κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με το German Economic Institute, και το χάσμα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Το Ινστιτούτο ζητεί ριζική αλλαγή πολιτικής, με την μείωση των κινήτρων στις επιχειρηματικές δραστηριότητες με την Κίνα και στροφή προς εμπορικές συναλλαγές με άλλες αναδυόμενες οικονομίες, κυρίως στην Ασία.

Ο Juergen Matthes καλεί επίσης τις γερμανικές επιχειρήσεις να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα, προειδοποιώντας ότι τυχόν κυρώσεις της Δύσης κατά του Πεκίνου, σε περίπτωση, για παράδειγμα, εισβολής στην Ταϊβάν, θα απειλήσουν με πτώχευση τις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα. «Διαφορετικά κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση "too big to fail" (υπερβολικά σημαντικές για να καταρρεύσουν), σαν αυτήν που είδαμε με τις τράπεζες» κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, λέει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Εκτεθειμένες στους αντιδασμούς της Κίνας οι γερμανικές εταιρείες αυτοκινήτων

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε πιθανά αντίμετρα, καθώς τα εμπορικά στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των πωλήσεών τους το 2023 προήλθε από την Κίνα.
Habeck, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Ρόμπερτ Χάμπεκ: Οικονομικές επιπτώσεις για την Κίνα αν συνεχίσει να στηρίζει τη Ρωσία

O πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας επηρεάζει άμεσα τα συμφέροντα ασφαλείας της Γερμανίας και της Ευρώπης, δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών στο Πεκίνο.
Habeck, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δεν θεωρεί τιμωρία τους δασμούς της Ε.Ε. σε κινέζικα οχήματα

Η Κίνα προειδοποίησε χθες, Παρασκευή, ενόψει της άφιξης του Γερμανού υπουργού Οικονομίας στο Πεκίνο ότι η κλιμάκωση των εμπορικών τριβών με την ΕΕ για τα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο.
Olaf Scholz, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

O Σολτς προτρέπει την Κίνα να βοηθήσει τις φτωχές χώρες με το χρέος τους

«Είναι σαφές ότι η Κίνα, ως ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές, πρέπει γενικά να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη μείωση του βάρους του χρέους στις φτωχότερες χώρες μακροπρόθεσμα», δήλωσε σε ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής Global Solutions.