ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σομαλία τρομοκρατική επίθεση
Σκηνή χάους στη Σομαλία μετά από τρομοκρατική ενέργεια κοντά σε πύλη ασφαλείας.

Διαδήλωση στο Μάλι με αίτημα να επισπευστεί η αποχώρηση του στρατού της Γαλλίας

Στην πόλη Γκαό βρίσκονται οι τελευταίοι στρατιωτικοί της Γαλλίας που είναι παρόντες στο Μαλί και σταδιακά μετεγκαθίστανται στον Νίγηρα.

Αρκετές δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Κυριακή σε πόλη στο βόρειο Μαλί για να απαιτήσουν να επισπευστεί η αποχώρηση της γαλλικής στρατιωτικής αποστολής Μπαρχάν, ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο οι οργανωτές και αυτοδιοικητικοί αξιωματούχοι. «Δίνουμε από σήμερα (σ.σ.: χθες Κυριακή) τελεσίγραφο 72 ωρών για την οριστική αποχώρηση της Μπαρχάν», ανέφεραν οι διαδηλωτές, που παρουσιάζονται ως «οι ζωντανές δυνάμεις» της Γκαό, πόλης στο βόρειο Μαλί που πλήττεται συχνά από επιθέσεις τζιχαντιστών. Στην Γκαό βρίσκονται οι τελευταίοι στρατιωτικοί της Γαλλίας που είναι παρόντες στο Μαλί και σταδιακά μετεγκαθίστανται στον Νίγηρα. Οι σχέσεις της στρατιωτικής χούντας που ασκεί την εξουσία στην Μπαμακό και το Παρίσι επιδεινώθηκαν ραγδαία τους τελευταίους μήνες. Η αφρικανική χώρα και η άλλοτε αποικιοκρατική δύναμη ήρθαν σε ρήξη έπειτα από εννιά χρόνια συνεχούς γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα, στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

«Να ξεκουμπιστεί η Μπαρχάν», «προστάτιδα και σύμμαχος των τρομοκρατικών οργανώσεων», «καμιά ξένη δύναμη δεν θα πάρει λάφυρο το Μαλί», είχαν γράψει μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές σε πανό και πλακάτ, απαθανάτισαν φωτογραφίες που έστειλαν οι οργανωτές στο Γαλλικό Πρακτορείο. Τέτοιου είδους μηνύματα κυκλοφορούν ευρέως σε αντιγαλλικούς κύκλους και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Η κυβέρνηση της Γαλλίας καταγγέλλει συχνά ότι διεξάγονται μαζικές εκστρατείες παραπληροφόρησης εναντίον της στο Μαλί. Ορισμένοι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση έγιναν δεκτοί «από τον γενικό διευθυντή των υπηρεσιών του κυβερνήτη, στο οποίο επέδωσαν τη διακήρυξή τους», είπε στο AFP ο Ισά Ιντρισά, υπεύθυνος επικοινωνίας του κυβερνήτη. Τις λεπτομέρειες για τη διαδήλωση επιβεβαίωσαν και άλλοι τοπικοί αιρετοί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελεύθερος σκοπευτής στρατού
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Όλοι οι στρατιώτες μας έχουν τώρα αποχωρήσει από το Μαλί

Τα πραξικοπήματα στο Μαλί, το Τσαντ και στην Μπουρκίνα Φάσο έχουν εξασθενίσει τις συμμαχίες της Γαλλίας στις πρώην αποικίες της, έχουν ενθαρρύνει τους τζιχαντιστές που ελέγχουν μεγάλα τμήματα της ερήμου.
Σομαλία τρομοκρατική επίθεση
ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες νεκροί από νέες τζιχαντιστικές επιθέσεις στο κεντρικό Μαλί

Δεκάδες νεκροί από νέες τζιχαντιστικές επιθέσεις στο κεντρικό Μαλί, όπου η ασφάλεια έχει επιδεινωθεί δραματικά. Συνολικά πάνω από 70 νεκροί σε δύο ημέρες μετά από διαδοχικά χτυπήματα ενόπλων σε χωριά της περιοχής.
Επιβατικό αεροσκάφος πτήσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκές χώρες απομακρύνουν πολίτες με αεροσκάφη από το Hondius

Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιρλανδία και Ολλανδία θα στείλουν αεροσκάφη για τους πολίτες τους που βρίσκονται σε κρουαζιερόπλοιο με κρούσματα Χανταϊού στην Ισπανία. Η ΕΕ, ΗΠΑ και Βρετανία θα βοηθήσουν και για τους υπόλοιπους επιβάτες.
Κελί φυλακής
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ουκρανός κατηγορούμενος για βασανιστήρια σε φυλακή στο Ντόνετσκ

Ουκρανός κάτοικος Γαλλίας κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ως βασανιστής στη φυλακή Ιζολιάτσια στο Ντόνετσκ, όταν η περιοχή ελεγχόταν από φιλορώσους αυτονομιστές. Πολλοί κρατούμενοι φέρονται ότι βασανίστηκαν εκεί.
Επιβατικό αεροσκάφος απογείωση
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Δεν αναμένονται μαζικές ακυρώσεις πτήσεων το καλοκαίρι

Ο Υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας διαβεβαίωσε πως δεν αναμένονται μαζικές ακυρώσεις πτήσεων το καλοκαίρι λόγω ακρίβειας κηροζίνης. Παράλληλα, εξετάζεται η πρακτική της Volotea να επιβάλλει πρόσθετες χρεώσεις σε ήδη αγορασμένα εισιτήρια.