ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ελεύθερος σκοπευτής στρατού
Φώτο: Shutterstock

Γαλλία: Όλοι οι στρατιώτες μας έχουν τώρα αποχωρήσει από το Μαλί

Τα πραξικοπήματα στο Μαλί, το Τσαντ και στην Μπουρκίνα Φάσο έχουν εξασθενίσει τις συμμαχίες της Γαλλίας στις πρώην αποικίες της, έχουν ενθαρρύνει τους τζιχαντιστές που ελέγχουν μεγάλα τμήματα της ερήμου.

'Ολα τα γαλλικά στρατεύματά που πολεμούσαν τους ισλαμιστές μαχητές στο Μαλί από το 2013 έχουν τώρα φύγει από τη χώρα, ανακοίνωσε η Γαλλία σήμερα, έπειτα από την απόφαση για αποχώρηση που ελήφθη τον Φεβρουάριο λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στο Παρίσι και το Μπαμακό. Η Γαλλία και οι στρατιωτικοί σύμμαχοί της είχαν δηλώσει τότε πως έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία παραμονής στο Μαλί πολεμώντας τους ισλαμιστές στην περιοχή της Δυτικής Αφρικής, θα μετακινούνταν στον Νίγηρα. «Από σήμερα το πρωί... αυτή η αναδιάταξη τέθηκε σε εφαρμογή με την αναχώρηση από το Μαλί του τελευταίου Γάλλου στρατιώτη της Επιχείρησης Barkhane», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το Μέγαρο των Ηλυσίων. «Η Γαλλία παραμένει δεσμευμένη στο Σαχέλ, στον Κόλπο της Γουινέας και στην περιοχή της Λίμνης Τσαντ μαζί με όλους τους εταίρους για τη σταθερότητα και για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας», ανέφερε η ανακοίνωση του Ελιζέ. Τα πραξικοπήματα στο Μαλί, το Τσαντ και στην Μπουρκίνα Φάσο έχουν εξασθενίσει τις συμμαχίες της Γαλλίας στις πρώην αποικίες της, έχουν ενθαρρύνει τους τζιχαντιστές που ελέγχουν μεγάλα τμήματα της ερήμου και περιοχών με θαμνώδη βλάστηση, και έχουν ανοίξει την πόρτα σε μια μεγαλύτερη ρωσική επιρροή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρκαγιά φλόγες φωτιά
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Εμπρηστική επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στο Μπορντό

Οι γαλλικές αρχές διερευνούν εμπρηστική επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στο Μπορντό, όπου μασκοφόροι έβαλαν φωτιά σε κάδους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν τρεις αστυνομικοί που διέφυγαν από την έξοδο κινδύνου.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: «Θα καταπολεμήσω τον αντισημιτισμό παντού και πάντα»

Ο Μακρόν τίμησε τα θύματα των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, υπενθυμίζοντας τα ονόματά τους και δεσμευόμενος για διαρκή μάχη ενάντια στον αντισημιτισμό και την τρομοκρατία, με στόχο την ειρήνη και ασφάλεια για όλους.
Άδειο δικαστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Δίκη Γάλλου τζιχαντιστή για συμμετοχή στους δήμιους του ISIS

Στο Παρίσι ξεκίνησε η δίκη του πρώην τζιχαντιστή Οτμάν Γκαριντό, ο οποίος κατηγορείται για εκτελέσεις και φόνους υπό το Ισλαμικό Κράτος. Ο Γκαριντό αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης, ενώ η δίκη θα διαρκέσει έως τις 21 Σεπτεμβρίου.
Τοπία Μάλι
ΔΙΕΘΝΗ

Μαλί: Επίθεση ΟΥΙΜ με τουλάχιστον 10 νεκρούς στρατιωτικούς

Τουλάχιστον 10 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση τζιχαντιστών κατά στρατοπέδου στη Σαν, στο κεντρικό Μαλί. Το στρατόπεδο καταλήφθηκε προσωρινά, αλλά ο έλεγχος αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.
Γαλλικό αστυνομικό βαν
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι: Τρεις τραυματίες, ένας υπό κράτηση

Ένας άνδρας συνελήφθη στο Παρίσι αφού επιτέθηκε με δύο μαχαίρια σε τρεις γυναίκες κοντά στο Πορτ ντε Κλισί, τραυματίζοντας σοβαρά δύο. Βίντεο τον δείχνει να επιτίθεται κρατώντας μαχαίρια, όπως ανακοίνωσε ο Λοράν Νουνιές.
Γαλλική σημαία Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι: Τρεις τραυματίες, ένας συλληφθείς

Συνελήφθη άνδρας που θεωρείται ύποπτος για επίθεση με μαχαίρι σε τρεις γυναίκες στην Πορτ ντε Κλισύ στο Παρίσι. Τα θύματα, 19, 24 και 36 ετών, νοσηλεύονται. Ο συλληφθείς έδωσε στοιχεία και μιλούσε ασυναρτησίες.