ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Αργεντινής

Αργεντινή: Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 46,2% στο επτάμηνο του 2022

Η Αργεντινή, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, αντιμετωπίζει διψήφιο μηνιαίο πληθωρισμό εδώ και δυο δεκαετίες. Το 2021, η αύξηση των τιμών έφθασε το 50,9%.

Η Αργεντινή κατέγραψε τον Ιούλιο πληθωρισμό 7,4%, τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση εδώ και είκοσι χρόνια, που σημαίνει ότι το κόστος ζωής συνεχίζει να πετάει, αυξήθηκε κατά 46,2% τους επτά μήνες του 2022, με φόντο εβδομαδιαίες διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πτώση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

Ο δείκτης, που ανακοίνωσε χθες το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής (INDEC), επιδεινώθηκε περαιτέρω σε σύγκριση με τον Ιούνιο (5,3%): ο πληθωρισμός αθροιστικά σε έναν χρόνο έφθασε έτσι το 71%, επίπεδο που συγκαταλέγεται στα υψηλότερα στον κόσμο.

Η Αργεντινή, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, αντιμετωπίζει διψήφιο μηνιαίο πληθωρισμό εδώ και δυο δεκαετίες. Το 2021, η αύξηση των τιμών έφθασε το 50,9%.

Βασιζόμενη στην ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού (7,4%), η κυβέρνηση ήλπιζε να τον περιορίσει το 2022, με σειρά μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας, κλειδιά εξάλλου της συμφωνίας με το ΔΝΤ τον Μάρτιο για την αναχρηματοδότηση του χρέους.

Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι παγκόσμιες πληθωριστικές τάσεις και η πορεία του πέσο έσβησαν τις όποιες ελπίδες. Αρκετοί οικονομολόγοι προεξοφλούν ότι ο δείκτης θα κυμανθεί μεταξύ του 90 και του 100% το 2022.

Ο πυρετώδης Ιούλιος επέτεινε την αναταραχή, με την παραίτηση του υπουργού Οικονομίας και αρχιτέκτονα της συμφωνίας με το ΔΝΤ, του Μαρτίν Γκουσμάν, την σύντομη θητεία στον θώκο της οικονομολόγου Σιλβίνας Μπατάκις, κατόπιν τον διορισμό πριν από οκτώ ημέρες πολύ πιο έμπειρου πολιτικού -του Σέρχιο Μάσα, πρώην προέδρου της Βουλής- στο αξίωμα, για να καθησυχαστούν οι αγορές.

Με την οικονομία να έχει de facto δύο νομίσματα, καθώς πολλοί στην Αργεντινή κάνουν λογαριασμούς και αποταμιεύουν σε δολάρια, το πέσο κατρακύλησε μέσα σ’ έναν μήνα από τα 220-230 στα 295-300 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Γίνονται ολοένα περισσότερες διαδηλώσεις από εβδομάδα σε εβδομάδα, με κεντρικό αίτημα να ληφθούν μέτρα για να προστατευτούν οι πιο αδύναμοι. Ο επίσημος δείκτης της φτώχειας στην Αργεντινή βρίσκεται στο 37%. Υπάρχει πάντως δίχτυ ασφαλείας επιδομάτων, βοηθημάτων και οργανώσεων πρόνοιας που δεν έχει στην πραγματικότητα σύγκριση στη Λατινική Αμερική.

Με αίτημα να διπλασιαστεί ο κατώτερος μισθός στα 105.000 πέσος (744 δολάρια), αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν, χωρίς να αναφερθούν επεισόδια, στο Μπουένος Άιρες προχθές Τετάρτη, κι εκατοντάδες από αυτούς κατασκήνωσαν και πέρασαν τη νύχτα μπροστά στο κτίριο της προεδρίας, κατόπιν καλέσματος οργανώσεων αριστερότερα της κεντροαριστερής κυβέρνησης του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Αργεντινής
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα παραλλαγή του χανταϊού ανιχνεύθηκε στη Γη του Πυρός, Αργεντινή

Νέα παραλλαγή χανταϊού ανιχνεύτηκε σε ποντίκια στη Γη του Πυρός, διαφορετική από εκείνη του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius, σύμφωνα με το Υπ. Υγείας Αργεντινής. Η έρευνα απέκλεισε τα τρωκτικά ως πηγή μόλυνσης.
αναμμένο κερί πένθους
ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε στα 95 η Τάτι Αλμέιδα, ηγετική μορφή των Μητέρων Πλατείας Μαΐου

Η Τάτι Αλμέιδα, ιστορικό μέλος των Madres de Plaza de Mayo και αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αργεντινή, απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών, ανακοίνωσε η οργάνωσή της, τιμώντας την προσφορά και το παράδειγμά της.
Κτίριο ΠΟΥ
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκινά η συνέλευση ΠΟΥ με το βλέμμα σε χανταϊό και Έμπολα

Ξεκινά η γενική συνέλευση του ΠΟΥ με θέματα συνθήκη για πανδημίες και αποχώρηση ΗΠΑ-Αργεντινής, ενώ κυριαρχεί ανησυχία για χανταϊό και Έμπολα. Ο ΠΟΥ αποδυναμωμένος μετά την έξοδο ΗΠΑ, μειώνει προϋπολογισμό και προσωπικό.
Σημαία Αργεντινής
ΔΙΕΘΝΗ

Απειλές απολύσεων και περικοπών στη μετεωρολογική υπηρεσία της Αργεντινής

Στην Αργεντινή, μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι περικοπές και οι αποχωρήσεις στην εθνική μετεωρολογική υπηρεσία λόγω λιτότητας επηρεάζουν σοβαρά την έγκαιρη προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα.
Κρουαζιερόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Χανταϊός: Ανεπιβεβαίωτη η προέλευση μόλυνσης, ύποπτο κρούσμα Βρετανού

Η Αργεντινή ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την προέλευση της μόλυνσης από τον χανταϊό που εντοπίστηκε σε κρουαζιερόπλοιο από την Ουσουάια, παρότι εξέτασε τις διαδρομές όσων προσβλήθηκαν.