Στην κορυφή της λίστας των καλύτερων γαστρονομικών προορισμών της Ευρώπης κατατάσσεται η Αθήνα, ενώ ακολουθούν το Βελιγράδι και η Σόφια, σύμφωνα με μελέτη του ιστότοπου uswitch.com. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συλλογή δεδομένων από το TripAdvisor για ένα σύνολο 235.000 εστιατορίων (522 στη Σόφια) σε σχέση με τις ακόλουθες μεταβλητές για κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα: επιλογές για χορτοφάγους, καφετέριες, παμπ, ταχεία εστίαση, brunch, μέση τιμή και αριθμός εστιατορίων.
Στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένας δείκτης που υπολόγισε τη βαθμολογία με βάση αυτές τις πληροφορίες, διευκρινίζει ο ιστότοπος. Ο σταθμισμένος μέσος όρος τόσο για κάθε πόλη όσο και για κάθε εστιατόριο υπολογίστηκε λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εστιατορίων και των κριτικών, με μεγαλύτερη βαρύτητα στα αποτελέσματα με περισσότερα δεδομένα. Τα αποτελέσματα της κατάταξης θα είναι υψηλότερα εάν μια πόλη έχει υψηλότερες βαθμολογίες και χαμηλότερη τιμή, σημειώνει ο ιστότοπος. Οι πόλεις κατατάχθηκαν βάσει μιας ποσοστιαίας κατάταξης.
Στη γενική κατάταξη των καλύτερων ευρωπαϊκών πόλεων για τους λάτρεις του φαγητού, η Αθήνα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και ακολουθούν το Βελιγράδι και η Σόφια (με βαθμολογία 79,63/100). Στη συνέχεια είναι τα Τίρανα, η Βαλέτα και η Λισαβόνα, το Βίλνιους, η Μπρατισλάβα, το Ζάγκρεμπ και το Βουκουρέστι που συμπληρώνουν την πρώτη 10άδα.
Η Σόφια βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης των καλύτερων καφέ (με βαθμολογία 9,19/10) και ακολουθούν το Βουκουρέστι και η Αθήνα. Η βουλγαρική πρωτεύουσα είναι δεύτερη μετά τα Σκόπια όσον αφορά το γρήγορο φαγητό (με βαθμολογία 9,02/10). Η Σόφια κατατάσσεται στην 6η θέση μεταξύ των καλύτερων πρωτευουσών για brunch (με βαθμολογία 8,81/10) μετά τα Τίρανα, την Αθήνα, το Ζάγκρεμπ, τη Βαλέτα, τη Λισαβόνα, ενώ ακολουθούν το Βελιγράδι, τα Σκόπια, η Πράγα και η Μπρατισλάβα.