ΓΔ: 2130.37 -2.43% Τζίρος: 317.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Η Ινδία επέβαλε πρόστιμο εκατομμυρίων δολαρίων στη Διεθνή Αμνηστία

Η Διεθνής Αμνηστία ανέστειλε τις δραστηριότητές της στην Ινδία το 2020 αφού οι αρχές της χώρας πάγωσαν τους τραπεζικούς της λογαριασμούς. Τότε η μη κυβερνητική οργάνωση είχε καταγγείλει «το ατελείωτο κυνήγι μαγισσών που διεξάγει η ινδική κυβέρνηση».

Οι αρχές της Ινδίας επέβαλαν πρόστιμο σχεδόν 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων στο παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας στη χώρα για οικονομικές ατασθαλίες, έπειτα από έρευνα που διεξήγαγαν και την οποία η οργάνωση κατήγγειλε ως «κυνήγι μαγισσών». Η ινδική υπηρεσία που ερευνά τα οικονομικά εγκλήματα επεσήμανε χθες Παρασκευή ότι η Διεθνής Αμνηστία παραβίασε τη νομοθεσία της Ινδίας περί χρηματοδότησης επειδή χρησιμοποίησε δωρεές από το εξωτερικό για τις τοπικές της δραστηριότητες. Σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία διευκρίνισε ότι η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να καταβάλει πρόστιμο 6,5 εκ. δολαρίων και ο πρώην επικεφαλής της Αακάρ Πατέλ επιπλέον πρόστιμο 1,3 εκ. δολαρίων.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέστειλε τις δραστηριότητές της στην Ινδία το 2020 αφού οι αρχές της χώρας πάγωσαν τους τραπεζικούς της λογαριασμούς. Τότε η μη κυβερνητική οργάνωση είχε καταγγείλει «το ατελείωτο κυνήγι μαγισσών που διεξάγει η ινδική κυβέρνηση εναντίον οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χρησιμοποιώντας αβάσιμες αφορμές». Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες ΜΚΟ εκτιμούν ότι είναι θύματα παρενόχλησης από την εθνικιστική, ινδουιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι επειδή επικρίνουν τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται τις μειονότητες και επειδή καταγγέλλουν τις παραβιάσεις που γίνονται σε εμπόλεμες περιοχές, κυρίως στο Κασμίρ.

Το 2016 είχαν απαγγελθεί εναντίον της Διεθνούς Αμνηστίας κατηγορίες για στάση αφού οργάνωσε συνέδριο για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Κασμίρ. Στη συνέχεια οι κατηγορίες αποσύρθηκαν. Στη συνέχεια, το 2018 η υπηρεσία που ερευνά τα οικονομικά εγκλήματα είχε πραγματοποιήσει έρευνα στα γραφεία της ΜΚΟ στη Μπανγκαλόρ. Στις αρχές του έτους ο Πατέλ εμποδίστηκε από τις αρχές της Ινδίας να επιβιβαστεί σε πτήση για τις ΗΠΑ εξαιτίας μιας δικαστικής υπόθεσης που εκκρεμούσε εναντίον του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλητής στο βήμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνο-Ινδικό Φόρουμ στην Αθήνα: Ενδυνάμωση διμερών σχέσεων

Μεγάλο ενδιαφέρον για εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας αναδείχθηκε στο Ελληνο-Ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργανώθηκε στην Αθήνα, με έμφαση σε τεχνολογία, ενέργεια, υποδομές, τρόφιμα και τουρισμό.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πετρελαιοφόρο ελληνικής διαχείρισης διέσχισε το Στενό του Oρμούζ

Το πετρελαιοφόρο Shenlong Suezmax, υπό ελληνική διαχείριση, φορτωμένο με αργό πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία, διέσχισε το Στενό του Χορμούζ με προορισμό τη Μουμπάι Ινδίας, σύμφωνα με στοιχεία από πλατφόρμες πλοίων.
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ενδεχόμενο άρσης κυρώσεων για περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε πως εξετάζεται η άρση επιπλέον κυρώσεων σε ρωσικό πετρέλαιο, μετά τη χορήγηση 30ήμερης εξαίρεσης για πωλήσεις πετρελαίου που βρίσκεται εν πλω προς την Ινδία.
Εφαρμογή TikTok κινητό
ΔΙΕΘΝΗ

Απαγόρευση social media σε ανηλίκους κάτω των 16 σε Καρνατάκα και Τζακάρτα

Το Καρνατάκα στη νότια Ινδία απαγόρευσε τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε άτομα κάτω των 16 ετών, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν τα παιδιά από τους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης κινητών και διαδικτύου.
Σημαίες Ινδίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ επιτρέπουν προσωρινά ινδικές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιτρέπει για ένα μήνα τις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία, παρά τις κυρώσεις, εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στη Μέση Ανατολή, έως τις 3 Απριλίου, προκειμένου να στηριχθεί η παγκόσμια αγορά.
Ναρέντρα Μόντι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μόντι καλεί Νετανιάχου να τερματίσει άμεσα τον πόλεμο με το Ιράν

Ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι κάλεσε τον Νετανιάχου να σταματήσουν γρήγορα οι εχθροπραξίες με το Ιράν, τονίζοντας την ανάγκη τερματισμού τους και υπογραμμίζοντας πως πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των αμάχων.