ΓΔ: 2605.71 1.40% Τζίρος: 290.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κινεζική οικονομία και δολάριο

Η Αργεντινή εξασφάλισε τη στήριξη της Κίνας για να ενταχθεί στη BRICS

Τον όρο BRIC εισήγαγε ο Τζιμ Ο’ Νιλ, οικονομολόγος της Goldman Sachs, το 2001, για να περιγράψει την εκπληκτική πορεία των οικονομιών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι εξασφάλισε την επίσημη υποστήριξη της Κίνας στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), συνασπισμό αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων που θεωρείται ισχυρό αντίβαρο στη Δύση.

Ο Aργεντινός υπουργός Εξωτερικών Σαντιάγο Καφιέρο συναντήθηκε με τον Kινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι στο περιθώριο της G20 στην Ινδονησία, όπου επισημοποιήθηκε η κινεζική στήριξη, ανέφεραν οι υπηρεσίες του πρώτου. Η Αργεντινή είναι μεγάλος εξαγωγέας σόγιας, σιταριού και καλαμποκιού, μεταξύ άλλων.

«Ο Ουάνγκ Γι επιβεβαίωσε επίσημα την υποστήριξη της χώρας του για την εισδοχή της Αργεντινής στην BRICS, κάτι που συνάδει με αυτό που είχε ήδη συμφωνηθεί από τους ηγέτες» των πέντε χωρών, σημείωσε το ΥΠΕΞ της Αργεντινής.

Συμπλήρωσε ότι εάν η Αργεντινή ενταχθεί στην ομάδα, θα «ενισχύσει και θα διευρύνει τη φωνή της για την υπεράσπιση των συμφερόντων του αναπτυσσόμενου κόσμου».

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, ο κεντροαριστερός Αλμπέρτο Φερνάντες, είχε αναγγείλει πως η χώρα του, που μάχεται για να ξεπεράσει οικονομική κρίση, με υψηλό πληθωρισμό και χαμηλά αποθέματα συναλλάγματος, θα επιδιώξει να ενταχθεί στην ομάδα BRICS. Προς αυτό απαιτείται ομόφωνη έγκριση των μελών της.

Τον όρο BRIC εισήγαγε ο Τζιμ Ο’ Νιλ, οικονομολόγος της Goldman Sachs, το 2001, για να περιγράψει την εκπληκτική πορεία των οικονομιών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας. Οι τέσσερις δυνάμεις οργάνωσαν την πρώτη τους σύνοδο κορυφής το 2009 στη Ρωσία. Η Νότια Αφρική εντάχθηκε στην ομάδα το 2010.

Η Κίνα είναι – μακράν – η μεγαλύτερη οικονομία της συμμαχίας αυτής, της αναλογεί πάνω από το 70% της συνολικής οικονομικής της δύναμης 27,5 τρισεκ. δολαρίων. Στην Ινδία αναλογεί περί το 13%, στη Ρωσία και στη Βραζιλία περίπου το 7% αντίστοιχα, σύμφωνα με δεδομένα του ΔΝΤ.

Στις χώρες της ομάδας BRICS αναλογεί πάνω από 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και περί το 26% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Argentina-Javier Milei
ΔΙΕΘΝΗ

Χαβιέρ Μιλέι: H Aργεντινή δεν επιθυμεί να ενταχθεί στους BRICS

Σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βραζιλίας, και προς άλλα μέλη του μπλοκ (Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), «ενημερώνει ότι η ένταξη της Δημοκρατίας της Αργεντινής στους BRICS ως μόνιμο μέλος από την 1η Ιανουαρίου 2024 δεν κρίνεται σκόπιμη», από την κυβέρνησή του.
Επιβατικό αεροσκάφος απογείωση
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Φλάβιου Μπολσονάρου ταξιδεύει προς Ισημερινό μετά τη φυγή από Βραζιλία

Αντικρουόμενες πληροφορίες για τη μετακίνηση του Φλάβιου Μπολσονάρου: ενώ αναφέρθηκε πως βρίσκεται στις ΗΠΑ, η Αργεντινή δηλώνει πως επιβιβάστηκε σε πτήση με προορισμό τον Ισημερινό, μετά τα σύνορα με έγκυρα έγγραφα.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς στην Ασία για νέες εμπορικές συμφωνίες

Ο Φρίντριχ Μερτς ξεκίνησε την ασιατική του περιοδεία από τη Σιγκαπούρη, τονίζοντας τη σημασία της μείωσης της εξάρτησης από την Κίνα και της ενίσχυσης εμπορίου, επενδύσεων και συνεργασίας σε τεχνολογία, άμυνα και ασφάλεια.
Πόλη Πεκίνο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο στέλνει απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή λόγω ανησυχιών για σύγκρουση

Η Κίνα ανησυχεί για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και θα στείλει απεσταλμένο για διάλογο με τις εμπλεκόμενες χώρες ώστε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης, ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ της χώρας.