ΓΔ: 2038.93 -0.85% Τζίρος: 45.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:32:36
Φωτό: Shutterstock

Βόρεια Μακεδονία: Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ ο Νίκολα Γκρούεφσκι

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας υπεύθυνο για σειρά «σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς» οι οποίες «υποσκάπτουν την ειρήνη στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

Tο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έθεσε στην «μαύρη λίστα» τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Γκρούεφσκι, χαρακτηρίζοντάς τον υπεύθυνο για σειρά «σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς στη χώρα», οι οποίες «υπονομεύουν τη λειτουργία του κράτους δικαίου και υποσκάπτουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

Ανάλογες κυρώσεις επέβαλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόσο σε βάρος του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Βόρειας Μακεδονίας Σάσο Μιγιάλκοφ (πρώτος εξάδελφος του Νίκολα Γκρούεφσκι, έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για σωρεία αδικημάτων), όσο και σε βάρος μιας λειτουργού της Γενικής Εισαγγελίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Γκορντάνας Τάντιτς (Σερβοβόσνιας).

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις, «οι ενέργειές τους υπονόμευσαν το κράτος δικαίου, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις δημόσιες διαδικασίες στις δύο χώρες και μείωσαν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στις κυβερνήσεις τους».

Παρόμοιες κυρώσεις επέβαλε πρόσφατα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε βάρος μέλους του του συλλογικού προεδρείου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόνικ (του φιλορώσου αρχηγού των Σέρβων της Βοσνίας), καθώς και σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι διέφυγε τον Νοέμβριο του 2018 στη Βουδαπέστη, όπου ζήτησε - και έλαβε - πολιτικό άσυλο από τις αρχές της Ουγγαρίας, προκειμένου να αποφύγει την έκτιση ποινής φυλάκισης δύο ετών που του επέβαλε δικαστήριο των Σκοπίων για υπόθεση διαφθοράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτιά σε νοσοκομείο Τέτοβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Κότσανι της Βόρειας Μακεδονίας

Ξεκίνησε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά σε νυχτερινό κλαμπ στο Κότσανι που προκάλεσε 63 θανάτους και 200 τραυματίες. Στο εδώλιο κάθονται 35 άτομα, μεταξύ τους ιδιοκτήτες, πρώην αξιωματούχοι και κρατικοί λειτουργοί.
πλατεία Μακεδονίας Σκόπια βράδυ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ενώνει τα Βαλκάνια στη Β. Μακεδονία

Σε μια συναυλία στα Σκόπια, 39 μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης μάγεψαν το κοινό με θρακιώτικα τραγούδια, στα πλαίσια εκδήλωσης της Ελληνικής Πρεσβείας που προωθεί τη συνεργασία και τη φιλία μεταξύ των δύο λαών.
πλατεία Μακεδονίας Σκόπια βράδυ
ΔΙΕΘΝΗ

Μαζική διαδήλωση στα Σκόπια για δικαιοσύνη μετά το δυστύχημα στο Κότσανι

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στα Σκόπια για την τραγωδία της Κότσανι, όπου πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο στοίχισε τη ζωή σε 63 άτομα. Η πορεία με πανό των θυμάτων κατέληξε στο Δικαστικό Μέγαρο.
Σύγχρονη εργασία γραφείου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική επιχειρηματική αποστολή στη Βόρεια Μακεδονία μετά από έξι χρόνια

Είκοσι δύο ελληνικές επιχειρήσεις συμμετείχαν στην πρώτη αποστολή στα Σκόπια μετά από έξι χρόνια, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.
Σωληνωτές εγκαταστάσεις Κορίνθου
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκινά ξανά η λειτουργία του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης-Σκοπίων

Η Βόρεια Μακεδονία αποφάσισε να καταβάλει το αντίτιμο για τη μεταφορά πετρελαϊκών προϊόντων μέσω του αγωγού VARDAX, ανοίγοντας τον δρόμο για την επαναλειτουργία του αγωγού Θεσσαλονίκης-Σκοπίων μετά από 12 χρόνια αδράνειας.
Σήραγγα Μετρό Θεσσαλονίκης
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία-Βόρεια Μακεδονία: Συμφωνία για σήραγγα μετά από 100 χρόνια

Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία υπέγραψαν συμφωνία για τη σιδηροδρομική σήραγγα Γκιουέσεβο, μήκους 2,4 χλμ., ενισχύοντας τη διασύνδεση και την οικονομική ανάπτυξη μέσω των Διαδρόμων 8 και «Δυτικά Βαλκάνια - Ανατολική Μεσόγειος».