ΓΔ: 2091.94 -0.86% Τζίρος: 154.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:35:43
Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίες
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπροστά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Εμπάργκο στον άνθρακα της Ρωσίας επιβάλλουν τα κράτη – μέλη της Ε.Ε

Αργά το βράδυ η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα είναι σύντομα στη λίστα των επιπλέον κυρώσεων κατά της Μόσχας. 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την Πέμπτη νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές άνθρακα, στον απόηχο των στοιχείων βασανιστηρίων και δολοφονιών που προέκυψαν από εμπόλεμες ζώνες έξω από το Κίεβο.

Η απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα θα είναι η πρώτη από τις κυρώσεις της ΕΕ που στοχεύουν την επικερδή ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας και εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ (4,4 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως, ανακοίνωσε η Γαλλική προεδρία της ΕΕ. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για πρόσθετες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου.

«Το πακέτο είναι πολύ ουσιαστικό και επεκτείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε νέους τομείς και περισσότερους ολιγάρχες», τόνισε η Γαλλική προεδρία, αναφέροντας αξιωματούχους που συνδέονται με την προπαγάνδα και τη χρήση της υψηλής τεχνολογίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η συμφωνία έλαβε το τελικό πολιτικό πράσινο φως σε μια συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ μόλις δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, πιθανότατα αύριο Παρασκευή.

Μέχρι στιγμής, η απαγόρευση του φυσικού αερίου παρέμενε απρόσιτη, αλλά όχι λόγω έλλειψης υποστήριξης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοθετικό σώμα ενέκρινε ένα ψήφισμα με δ 513 ναι 22 όχι  και 19 αποχές - που απαιτούσε «άμεσο πλήρες εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου, άνθρακα, πυρηνικών καυσίμων και φυσικού αερίου».

Ακόμη και αν η κίνηση υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να δράσει κατά του Κρεμλίνου, δεν είχε κάτι περισσότερο από ηθικό βάρος, καθώς εναπόκειται στα ίδια τα κράτη μέλη να επιβάλουν ομόφωνα τέτοιες απαγορεύσεις.

Η ενέργεια είναι το κλειδί στις εμπορικές σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία. Ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι το μπλοκ των 27 εθνών πληρώνει ένα δισεκατομμύριο ευρώ την ημέρα για ενεργειακές παροχές, που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 35 δισεκατομμύρια ευρώ από την έναρξη του πολέμου.

Αργά την Πέμπτη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι, αν όχι το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θα είναι σύντομα στη λίστα. «Το επόμενο βήμα που εξετάζουμε εντατικά αυτή τη στιγμή (είναι) το πετρέλαιο, ώστε να προετοιμαστούμε για να μπορέσουμε να καταργήσουμε σταδιακά το πετρέλαιο», είπε στους δημοσιογράφους.

Κι άλλες κυρώσεις αποφάσισαν οι ΗΠΑ

Την Τετάρτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν κυρώσεις που στοχεύουν τις δύο ενήλικες κόρες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και δήλωσαν ότι αυστηροποιούν τις κυρώσεις κατά των ρωσικών τραπεζών ως αντίποινα για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία.

Οι κινήσεις κατά της Sberbank και της Alfa Bank απαγορεύουν τα περιουσιακά στοιχεία να αγγίζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και απαγορεύουν στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται με αυτά τα ιδρύματα.

Οι κυρώσεις της ΕΕ που εγκρίθηκαν αργά την Πέμπτη περιελάμβαναν επίσης τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων αρκετών ρωσικών τραπεζών, την επέκταση της απαγόρευσης εξαγωγής όπλων που καλύπτει συμβάσεις πριν από το 2014 και άλλες απαγορεύσεις εξαγωγών συνολικού ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα έθνη ενέκριναν επίσης επιπλέον 5,5 δισεκατομμύρια εισαγωγές και απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια για ρωσικά πλοία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Κόστα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Επιστολή Κόστα στους ηγέτες ΕΕ για το Συμβούλιο της 23ης Οκτωβρίου

Ο Αντόνιο Κόστα προσκάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23/10, με πρώτο θέμα την ενίσχυση στήριξης στην Ουκρανία και οικονομική βοήθεια. Έμφαση δίνεται στην ευρωπαϊκή άμυνα μέχρι το 2030 λόγω υβριδικών επιθέσεων.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ εξετάζει επανέναρξη αποστολής στο πέρασμα Ράφα, δηλώνει η Κάλας

Η ΕΕ θα επανεκκινήσει την αποστολή παρακολούθησης στο συνοριακό πέρασμα Γάζας-Αιγύπτου, όπως ανακοίνωσε η Κάγια Κάλας, τονίζοντας τη δυσκολία διασφάλισης της ειρήνης στη Γάζα και την ετοιμότητα της Ένωσης να συνεισφέρει.
Μανιάτης ομιλία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μανιάτης: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας ανακάλεσε την έκθεσή του

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας απέσυρε έκθεση με «λανθασμένες πληροφορίες», δημοσίευσε απολογητική επιστολή και ενημέρωσε το Κοινό Κέντρο Ερευνών, έπειτα από παρέμβαση του Γιάννη Μανιάτη με σχετική ερώτηση στην Κομισιόν.