ΓΔ: 2210.85 0.14% Τζίρος: 304.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
germany-recession
Φωτο: Shutterstock

Γερμανία: Ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος έπεσε 8 μονάδες λόγω πολέμου

Σύμφωνα με το Ifo, ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος έπεσε τον Μάρτιο στις 90.8 μονάδες από 98.5 μονάδες τον Φεβρουάριο, λόγω της πτώσης - ρεκόρ κατά 13.3 μονάδες των προσδοκιών των επιχειρηματιών.

Το κλίμα στη γερμανική οικονομία έχει καταρρεύσει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, εκτιμά το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, το οποίο καταγράφει στον σχετικό δείκτη πτώση σχεδόν οκτώ μονάδων σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το Ifo, ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος έπεσε τον Μάρτιο στις 90.8 μονάδες από 98.5 μονάδες τον Φεβρουάριο, λόγω της πτώσης - ρεκόρ κατά 13.3 μονάδες των προσδοκιών των επιχειρηματιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η πτώση υπερβαίνει και τον περιορισμό των προσδοκιών που είχε καταγραφεί με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού τον Μάρτιο του 2020 (11.8 μονάδες). Επιπλέον, οι επιχειρήσεις αξιολογούν την τρέχουσα κατάστασή τους ως χειρότερη από αυτήν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αναμένουν δυσκολίες και στο μέλλον.

Στη βιομηχανία ο δείκτης έπεσε ταχύτερα από ποτέ, με τις εταιρίες να χάνουν εντελώς την αισιοδοξία τους και να περιγράφουν τις προοπτικές τους ως «εξαιρετικά αβέβαιες».

Στον κλάδο των υπηρεσιών διαπιστώνεται σημαντική επιδείνωση του κλίματος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις μεταφορές, ενώ στο εμπόριο ο δείκτης κατέρρευσε σε επίπεδο-ρεκόρ. Οι εκτιμήσεις ωστόσο για την τρέχουσα κατάσταση παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες, με θετικό πρόσημο.

Το κλίμα υποχωρεί σημαντικά και στις κατασκευές, όπου οι προοπτικές είναι επίσης απαισιόδοξες, παρότι η πλειοψηφία των εταιρειών που συμμετέχουν στην έρευνα του Ifo δηλώνουν ακόμη ικανοποιημένες από την τρέχουσα δραστηριότητά τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρομπέρτα Μετσόλα βήμα ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Απαγόρευση Ευρωκοινοβουλίου σε Ιρανούς διπλωμάτες – Κλιμακώνει η Τεχεράνη

Η Ρομπέρτα Μετσόλα ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε την είσοδο εκπροσώπων του Ιράν σε όλες τις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την ίδια ώρα, το Ιράν κάλεσε Ευρωπαίους διπλωμάτες για υποστήριξη στους διαδηλωτές.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Καταδίκη της βίας του Ιράν κατά διαδηλωτών

Ο καγκελάριος Μερτς καταδίκασε τη βία των δυνάμεων ασφαλείας στο Ιράν κατά ειρηνικών διαδηλωτών. Ζητήθηκε από την ΕΕ να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη διαδικτυακής υποστήριξης.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία και Γερμανία εξετάζουν ΝΑΤΟϊκή παρουσία στη Γροιλανδία κατά ΗΠΑ

Ευρωπαϊκές χώρες, με ηγέτιδα τη Βρετανία και τη Γερμανία, εξετάζουν αύξηση στρατιωτικής παρουσίας στη Γροιλανδία, για να δείξουν στις ΗΠΑ ότι λαμβάνουν σοβαρά την ασφάλεια στην Αρκτική. Η Γερμανία προτείνει κοινή αποστολή ΝΑΤΟ εκεί.