ΓΔ: 2007.96 -0.28% Τζίρος: 113.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:55:36
germany-recession
Φωτο: Shutterstock

Γερμανία: Ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος έπεσε 8 μονάδες λόγω πολέμου

Σύμφωνα με το Ifo, ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος έπεσε τον Μάρτιο στις 90.8 μονάδες από 98.5 μονάδες τον Φεβρουάριο, λόγω της πτώσης - ρεκόρ κατά 13.3 μονάδες των προσδοκιών των επιχειρηματιών.

Το κλίμα στη γερμανική οικονομία έχει καταρρεύσει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, εκτιμά το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, το οποίο καταγράφει στον σχετικό δείκτη πτώση σχεδόν οκτώ μονάδων σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το Ifo, ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος έπεσε τον Μάρτιο στις 90.8 μονάδες από 98.5 μονάδες τον Φεβρουάριο, λόγω της πτώσης - ρεκόρ κατά 13.3 μονάδες των προσδοκιών των επιχειρηματιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η πτώση υπερβαίνει και τον περιορισμό των προσδοκιών που είχε καταγραφεί με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού τον Μάρτιο του 2020 (11.8 μονάδες). Επιπλέον, οι επιχειρήσεις αξιολογούν την τρέχουσα κατάστασή τους ως χειρότερη από αυτήν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αναμένουν δυσκολίες και στο μέλλον.

Στη βιομηχανία ο δείκτης έπεσε ταχύτερα από ποτέ, με τις εταιρίες να χάνουν εντελώς την αισιοδοξία τους και να περιγράφουν τις προοπτικές τους ως «εξαιρετικά αβέβαιες».

Στον κλάδο των υπηρεσιών διαπιστώνεται σημαντική επιδείνωση του κλίματος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις μεταφορές, ενώ στο εμπόριο ο δείκτης κατέρρευσε σε επίπεδο-ρεκόρ. Οι εκτιμήσεις ωστόσο για την τρέχουσα κατάσταση παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες, με θετικό πρόσημο.

Το κλίμα υποχωρεί σημαντικά και στις κατασκευές, όπου οι προοπτικές είναι επίσης απαισιόδοξες, παρότι η πλειοψηφία των εταιρειών που συμμετέχουν στην έρευνα του Ifo δηλώνουν ακόμη ικανοποιημένες από την τρέχουσα δραστηριότητά τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιούλια Κλέκνερ
ΔΙΕΘΝΗ

Κλέκνερ: Ζητά πλήρη απαγόρευση πορνείας στη Γερμανία με σουηδικό πρότυπο

Η πρόεδρος της Bundestag, Γιούλια Κλέκνερ (CDU), πρότεινε απαγόρευση της πορνείας και αγοράς σεξ στη Γερμανία, λέγοντας πως η χώρα είναι «το πορνείο της Ευρώπης». Ζήτησε υιοθέτηση σουηδικού μοντέλου με τιμωρία των πελατών.
ξέπλυμα χρήματος σύμβολα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Εξάρθρωση κυκλώματος απάτης και ξεπλύματος μέσω διαδικτύου

Η Europol και η BKA εξάρθρωσαν διεθνές δίκτυο διαδικτυακής απάτης και ξεπλύματος χρήματος, που καταχράστηκε άνω των 300 εκατ. ευρώ με ψεύτικες συνδρομές και κλεμμένα δεδομένα 4,3 εκατ. κατόχων καρτών σε 193 χώρες.
Γερμανικό Κοινοβούλιο εξωτερική όψη
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Απαγόρευση της μουσουλμανικής οργάνωσης Interaktiv από τις αρχές

Η Γερμανία απαγόρευσε τη μουσουλμανική οργάνωση Interaktiv για αντισυνταγματικές ενέργειες και έρευνες έγιναν σε δύο άλλες ισλαμικές οργανώσεις, με κατασχέσεις και απαγόρευση δραστηριοτήτων.
Υπουργός σε συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Πλεύρη–Ντόμπριντ: Κοινή γραμμή Ελλάδας–Γερμανίας στο μεταναστευτικό

Ικανοποίηση εξέφρασε ο Θάνος Πλεύρης μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ΥΠΕΣ, υπογραμμίζοντας τη σύμπνοια Αθήνας–Βερολίνου για μείωση μεταναστευτικών ροών και αύξηση επιστροφών.
Σύγχρονο κέντρο δεδομένων
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέο κέντρο δεδομένων AI στο Μόναχο από Deutsche Telekom και Nvidia

Η Deutsche Telekom και η Nvidia ανακοίνωσαν την κατασκευή κέντρου δεδομένων ΤΝ στο Μόναχο, επένδυση άνω του 1 δισ. ευρώ. Τα δεδομένα θα παραμένουν στη Γερμανία και θα διαχειρίζονται μόνο Ευρωπαίοι εργαζόμενοι.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανικό Δικαστήριο: Αντισυνταγματικός ο κανονισμός για ιατρική διαλογή

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ακύρωσε τον κανονισμό για τη διαλογή ασθενών, κρίνοντάς τον ασύμβατο με τον Θεμελιώδη Νόμο και παραβίαση της επαγγελματικής ελευθερίας των γιατρών.