Με το βλέμμα στον πόλεμο της Ουκρανίας η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να εξετάσει πώς θα γίνουν πιο έντονες οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Πολλά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και του Βελγίου, δεν είναι έτοιμα να φτάσουν στο σημείο να αναστείλουν τις συμβάσεις που έχουν με την Ρωσία για το φυσικό αέριο.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία οι οποίες θα αποδυναμώνουν χωρίς λόγο τις δικές τους οικονομίες, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο.
«Οι κυρώσεις θα πρέπει πάντα να έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στη ρωσική πλευρά και όχι στη δική μας. Δεν είναι στις προθέσεις μας να επιβάλουμε κυρώσεις που θα αποδυναμώνουν ασκόπως την οικονομία μας», είπε ο Ντε Κρόο κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες.
Από την άλλη κάποια κράτη ζητούν την επιβολή αυστηρών κυρώσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει τις ισχυρότερες δυνατές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, παρά τα άμεσα προβλήματα που θα δημιουργούσε κάτι τέτοιο για το μπλοκ, δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Θα έπρεπε ήδη να χρησιμοποιούμε τα πάντα τώρα, εννοώ να επιβάλουμε τις σκληρότερες κυρώσεις που μπορούμε... Μπορεί να πονέσουμε τώρα και να το τελειώσουμε αμέσως, ώστε εκείνος να μην προκαλέσει άλλη ζημιά», είπε η Κάλας αναφερόμενη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Άλλοι ηγέτες πιστεύουν ότι αυτή είναι η μόνη επιλογή για να σταματήσει ο πόλεμος και να αναγκαστεί η Ρωσία να διαπραγματευτεί.
«Όσο αγοράζουμε ενέργεια από τη Ρωσία, χρηματοδοτούμε τον πόλεμο. Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε», είπε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, και ο ομόλογός της της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι πρόσθεσε: «Όσο πιο γρήγορα καταλάβουμε ότι αυτό είναι το κύριο οξυγόνο για τη ρωσική πολεμική μηχανή, τόσο το καλύτερο».
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως όλοι βλέπουν αρνητικά το αίτημα της Ρωσίας να πληρώνεται για το φυσικό αέριο σε ρούβλια.
Επίσης ενδεικτική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα: «Δεν νομίζω ότι κανείς στην Ευρώπη ξέρει πραγματικά πώς μοιάζουν τα ρούβλια. Κανείς δεν θα πληρώσει σε ρούβλια».
Το δεύτερο σημαντικό θέμα της Συνόδου Κορυφής είναι πώς θα αντιμετωπιστεί η εκρηκτική άνοδος των τιμών της ενέργειας. Η Ισπανία ηγείται των χωρών εκείνων που ζητούν ανώτατη τιμή ή αποσύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο.
Υπάρχουν όμως και άλλα κράτη, όπως η Ολλανδία, που αντιτίθενται σε κάθε είδους παρέμβαση στην αγορά ενέργειας.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα συμφωνήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας κατά τη διήμερη σύνοδό τους, προειδοποίησε σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, κατά την άφιξή του για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Δεν αναμένω συγκεκριμένες νέες κυρώσεις σήμερα», είπε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους. «Δεν μπορούμε να ανταλλάζουμε ιδέες για τις κυρώσεις με μια τέτοια ευρεία σύνθεση, χρειαζόμαστε προτάσεις. Έχουμε ήδη επιβάλει πολλές κυρώσεις, τώρα μπαίνουμε σε πιο περίπλοκο έδαφος», πρόσθεσε.