ΓΔ: 1466.73 -0.91% Τζίρος: 74.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Evropaiki Enosi, EU, European Union, Sarl Michel
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Σ. Μισέλ: Έτοιμη είναι η Ευρώπη για βαριές κυρώσεις στη Ρωσία

Οι χώρες της Δύσης δεν μπορούν να συνεχίζουν να τείνουν επ’ αόριστον «κλάδο ελαίας» ενώ η Ρωσία κλιμακώνει την ένταση κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι χώρες της Δύσης δεν μπορούν να συνεχίζουν να τείνουν επ’ αόριστον «κλάδο ελαίας» ενώ η Ρωσία κλιμακώνει την ένταση κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: θέλει το Κρεμλίνο τον διάλογο;», ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. «Δεν μπορούμε να προσφέρουμε επ’ αόριστον κλάδο ελαίας ενώ η Ρωσία πραγματοποιεί δοκιμές πυραύλων και συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα», στα ουκρανικά σύνορα, πρόσθεσε.

Παράλληλα συμπλήρωσε: «Πριν από λίγες μέρες, τα λόγια τους πρόσφεραν μια πολύ μικρή αχτίδα ελπίδας. Όμως οι ενέργειές τους έχουν τη μορφή συνεχούς στρατιωτικής συσσώρευσης, με σοβαρά επεισόδια στο Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού». 

«Ένα είναι σίγουρο: εάν υπάρξει περαιτέρω στρατιωτική επίθεση, θα αντιδράσουμε με τεράστιες κυρώσεις. Το κόστος για τη Ρωσία πρέπει να είναι, και θα είναι, σοβαρό. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, θα είναι και κόστος για εμάς, στην Ευρώπη», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε: «Υποστηρίζουμε σθεναρά την Ουκρανία, την κυριαρχία της, την εδαφική της ακεραιότητα και τη δημοκρατία της. Ο λαός της Ουκρανίας έκανε την ελεύθερη επιλογή των δημοκρατικών αξιών, του κράτους δικαίου και των μεταρρυθμίσεων, και αυτό έχει μεγάλη αξία. Αλλά αυτή η δημοκρατική επιλογή γίνεται αντιληπτή από το Κρεμλίνο ως υπαρξιακή απειλή λόγω της πιθανής δευτερογενούς επίδρασής της σε ολόκληρη την περιοχή. Ο ρωσικός στόχος της αποδυνάμωσης της δυτικής και ευρωπαϊκής υποστήριξης προς την Ουκρανία είναι λάθος υπολογισμός γιατί απλώς γαλβανίζει την αποφασιστικότητά μας».

Τέλος ο Σ. Μισέλ επεσήμανε: «Βραχυπρόθεσμα, αποφασίσαμε να κινητοποιήσουμε μακροοικονομική βοήθεια 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία και πρότεινα τη δρομολόγηση μιας διεθνούς διάσκεψης χορηγών βοήθειας προκειμένου να στηρίξουμε τη μακροοικονομική σταθερότητα της Ουκρανίας και να στηρίξουμε τις οικονομικές της μεταρρυθμίσεις. Αλλά κατά τη γνώμη μου θα πρέπει επίσης να εμβαθύνουμε την πολιτική και οικονομική προσέγγιση με την Ουκρανία, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος Μακρόν συναντά αύριο τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ

Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη το βράδυ της νίκης των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου, ακολούθως συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.
ΔΙΕΘΝΗ

Γεωργία: Προσφυγή στο Δικαστήριο για το νόμο περί «ξένης επιρροής»

Μετά την έγκριση του νόμου οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν στα τέλη Ιουνίου ότι η διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ έχει σταματήσει «ντε φάκτο» ενώ η Ουάσινγκτον επανεξετάζει τις σχέσεις της με την Τιφλίδα.