ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Οι χώρες της Βαλτικής έχουν τη στήριξή μας διαβεβαίωσε ο Σολτς

Η Ρωσία δεν πρέπει να υποτιμά την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας, τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος και κάλεσε για μία ακόμη φορά τη Μόσχα να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.

«Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι» απέναντι στη Ρωσία, επανέλαβε νωρίτερα απόψε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και τόνισε για μία ακόμη φορά ότι «δεν πρόκειται για κάτι λιγότερο από την αποτροπή ενός πολέμου στην Ευρώπη». Κατά τη συνάντησή του με τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής, ο κ. Σολτς αναγνώρισε ότι η περιοχή επηρεάζεται άμεσα από τις ανησυχητικές στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας και διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του για τη στήριξη της Γερμανίας.

Η Ρωσία «δεν πρέπει να υποτιμά την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας», τόνισε ο κ. Σολτς και κάλεσε για μία ακόμη φορά τη Μόσχα να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ' όψιν τις ανησυχίες των συμμάχων μας, πρόσθεσε και επανέλαβε ότι περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας «θα είχε πολύ σοβαρές πολιτικές, οικονομικές και στρατηγικές συνέπειες». Ταυτόχρονα, τόνισε, «είμαστε έτοιμοι για σοβαρές συνομιλίες με τη Ρωσία».

Ο πρωθυπουργός της Λετονίας Κρισγιάνις Καρίνς έκανε από την πλευρά του λόγο για «τρομερή κατάσταση», λέγοντας ότι η Ρωσία διαπραγματεύεται «με τα όπλα στο χέρι» και τόνισε ότι οι χώρες της Βαλτικής αισθάνονται ότι απειλούνται και χρειάζονται την «ομπρέλα» προστασίας του ΝΑΤΟ. Ζήτησε μάλιστα ενίσχυση της παρουσίας της Συμμαχίας στα ανατολικά σε μόνιμη βάση και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Όλαφ Σολτς για την απόφαση της Γερμανίας να στείλει επιπλέον 350 στρατιώτες στη Λιθουανία. «Η Γερμανία είναι η σημαντικότερη οικονομία της Ευρώπης και έχει μεγάλο ειδικό βάρος τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ σε αυτές τις δύσκολες εποχές», σημείωσε ο κ. Καρίνς.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας ανέδειξε την ανάγκη «να ενισχυθεί η αρχιτεκτονική ασφάλειας» στην Ευρώπη και τόνισε ότι ο διπλωματικός διάλογος έχει πιθανότητες επιτυχίας εφόσον ταυτόχρονα υπάρχει και αξιόπιστη ικανότητα δράσης. Εξέφρασε και εκείνη την ευγνωμοσύνη της στη Γερμανία «για τη συνεισφορά της στην ασφάλεια» της περιοχής, αλλά επεσήμανε ότι η Εσθονία, επενδύει η ίδια στην ασφάλειά της, διαθέτοντας το 2,4% του ΑΕΠ της στην άμυνα.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουζέντα δήλωσε ότι είναι τώρα πιο αναγκαίο από ποτέ να υπερασπιστούμε τις αξίες της Ευρώπης και τόνισε την ανάγκη το ΝΑΤΟ να είναι σε θέση να δράσει άμεσα και αποφασιστικά – και να ενισχύσει την παρουσία του στα ανατολικά. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια – για στρατιωτικές και υβριδικές επιθέσεις» από την πλευρά της Ρωσίας, ανέφερε και διαβεβαίωσε ότι η Λιθουανία στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τουσκ εκφράζει ικανοποίηση για την συνομιλία Σολτς με Πούτιν

«Χάρηκα που άκουσα ότι ο καγκελάριος όχι μόνο καταδίκασε απερίφραστα τη ρωσική επιθετικότητα αλλά και ότι επανέλαβε την πολωνική θέση: τίποτε για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία», έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.
businessdaily-Ukraine
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία υπόσχεται στήριξη στη Ουκρανία στον τρίτο χειμώνα πολέμου

«Αντιμετωπίζουμε αυτή την αγριότητα με την ανθρωπιά και τη στήριξή μας, ούτως ώστε να μην μπορούν μόνο οι Ουκρανοί να επιβιώσουν από τον χειμώνα, αλλά για να μπορέσει και η χώρα τους να επιβιώσει» είπε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.
ΔΙΕΘΝΗ

Σολτς: Η Ουκρανία δεν μας συμβουλεύθηκε για την εισβολή της στην Ρωσία

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχε με την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σάντου στο Κισινάου, είπε επίσης ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ουκρανίας στην Ευρώπη.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στη Γερμανία για πιθανότητα νέου σαμποτάζ κοντά σε στρατόπεδο

Αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί έχουν υποδείξει πιθανή ευθύνη της Ρωσίας στις υποθέσεις μόλυνσης νερού σε περιοχές της Γερμανίας, εκτιμώντας ότι εντάσσονται σε έναν υβριδικό πόλεμο που συνδέεται με τη στήριξη προς το Κίεβο.