Με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να επηρεάζει και την τεχνολογία, η ΕΕ σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα fund ύψους 3,5 δισ. ευρώ που θα επενδύει σε νεαρότερα στάδια της τεχνολογίας με στόχο οι καινοτομίες της «Γηραιάς Ηπείρου» να τα βάλουν μια μέρα με τους γίγαντες των ΗΠΑ και της Κίνας.
Ο γενικός διευθυντής της Κομισιόν για έρευνα και ανάπτυξη Ζαν-Ερικ Πακέ έχει αναφέρει πως οι επενδυτικές εταιρείες τείνουν να αποφεύγουν την κοστοβόρα και, με ρίσκο, έρευνα που χρειάζεται για να μετατραπεί μια επιστημονική ανακάλυψη σε ένα βιώσιμο προϊόν.
Όπως σημείωσε ο κ. Παπέ, το fund που θέλει να ιδρύσει η ΕΕ, στοχεύει να κλείσει το επενδυτικό κενό που καταγράφεται, προσφέροντας ισότητα και χρηματοδότηση στα πρώιμα στάδια της αποκαλούμενης «βαθειάς τεχνολογίας» όπως η κατασκευή, βιοτεχνολογία, τεχνολογία υγείας και τεχνητή νοημοσύνη. Αναμένεται να ξεκινήσει το 2021 και θα τρέχει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, και το τελικό του μέγεθος μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την πορεία των συζητήσεων του προϋπολογισμού με τα κράτη μέλη.
Η ΕΕ προς το παρόν χρηματοδοτεί τις εταιρείες τεχνολογίας μέσα από επιδοτήσεις που δίνει η Κομισιόν και από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο που επενδύει χωρίς να παίρνει όμως να ρισκάρει. «Ευελπιστούμε να αφήσουμε δυναμικά το στίγμα μας με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας» δήλωσε ο Πακέ.
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει οδηγήσει πολλούς επενδυτές στο να αναλογίζονται τις εναλλακτικές λύσεις πέρα των δυο γιγάντων, με την Ευρώπη να αποτελεί από τους κερδισμένους της κόντρας. Τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί φέτος στις ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας άγγιξε τα 34,3 δισ δολάρια. Ποσό υπερδιπλάσιο από τα 15,3 δισ δολάρια που είχαν επενδυθεί το 2015 σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η Atomico.
Η πιλοτική φάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC) έχει ήδη ξεκινήσει από το καλοκαίρι με μια δεξαμενή κεφαλαίων 600 εκατ ευρώ για να δοκιμάσει την «όρεξη» όσων θέλουν να καινοτομήσουν με συνδυασμένη χρηματοδότηση και ίση υποστήριξη, τόνισε ο Πακε και πρόσθεσε πως μέχρι τέλος του έτους θα έχουν επιλεγεί περίπου 50 με 100 νέα σχέδια.
Το fund του EIC θα τρέχει από εξωτερικούς ειδικούς που θα εξετάζουν τα έργα και να τα αξιολογούν, ενώ ήδη υπάρχουν επενδυτές που δείχνουν να στηρίζουν τα σχέδια της ΕΕ. «Η προσέγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επενδύσει στην βαθειά τεχνολογία είναι πολύ καλά σχεδιασμένη, και στοχευμένη σε σημεία που δεν είναι ακόμα εφικτά για επενδύσεις κεφαλαίων» σημειώνει η Σάρα Κανον της Index Venture που έχει έδρα στις ΗΠΑ και επενδύει σε ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας.