ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: ΑΠΕ

Αύξηση επενδύσεων 60% από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ στο Μαυροβούνιο

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι επενδύσεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στο Μαυροβούνιο έχουν σημειώσει αύξηση άνω του 60%.

Από την ένταξή του στο ΝΑΤΟ το Μαυροβούνιο έχει προσελκύσει 60% περισσότερες επενδύσεις από τις χώρες - μέλη της Συμμαχίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ντούσκο Μάρκοβιτς. Το Μαυροβούνιο, υπενθύμισε ο κ. Μάρκοβιτς, εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ από τα μέσα του 2017 και έκτοτε καταγράφει θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, μέρος των οποίων οφείλεται και στις άμεσες ξένες επενδύσεις που υλοποιούνται στη χώρα.

«Η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ είχε οφέλη για τους πολίτες, οφέλη οικονομικά αλλά και όσα αφορούν στο "πεδίο" της ασφάλειας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι επενδύσεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στο Μαυροβούνιο έχουν σημειώσει αύξηση άνω του 60%. Αυτό το γεγονός καθιστά το Μαυροβούνιο ελκυστικό και ασφαλή επενδυτικό προορισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρκοβιτς.

Επισήμανε, επίσης, ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Μαυροβούνιο πέτυχε έναν «εντυπωσιακό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης», συμπληρώνοντας ότι, το 2017 και το 2018, η αύξηση του ΑΕΠ «άγγιξε» το 4,9% και το 2019 -με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία- ο μέσος όρος ανάπτυξης διαμορφώνεται στο 3,1%.

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι περισσότερο αισθητή μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης του δικαιώματος λειτουργίας των αεροδρομίων της Ποντγκόριτσα και του Τιτάβ. Η σχετική διαγωνιστική διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020, σημείωσε.

«Υπάρχει απίστευτο ενδιαφέρον εκ μέρους των ισχυρότερων εταιρειών στον τομέα αυτό και πιστεύω ότι οι προσδοκίες μας όχι μόνο θα εκπληρωθούν, αλλά θα ξεπεραστούν» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τον περασμένο Οκτώβριο, το υπουργείο Μεταφορών του Μαυροβουνίου προκήρυξε τη διαγωνιστική διαδικασία και άνοιξε την διαδικασία υποβολής προσφορών των ενδιαφερόμενων επενδυτών για τους δύο αερολιμένες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρώ χαρτονόμισμα ανάλυση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ποια είναι τα εμπόδια στην Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων της ΕΕ

Η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (SIU), μαζί με την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, αποτελεί βασική προτεραιότητα της ΕΕ, όπως τονίζει ο Κ. Πιερρακάκης, με στόχο την ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.
Κίμπερλι Γκιλφόιλ στο βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κ. Γκίλφοϊλ επισκέφθηκε τη βάση της Σούδας

Η πρέσβης των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοϊλ επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη βάση της Σούδας, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της για την περιφερειακή ασφάλεια, τη συνεργασία στο ΝΑΤΟ και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα-ΗΠΑ: Συμφωνία για πλήρη τήρηση των εμπορικών συμφωνιών

Κίνα και ΗΠΑ θα συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των υφιστάμενων εμπορικών συμφωνιών και θα ιδρύσουν συμβούλια για το εμπόριο και τις επενδύσεις, μετά τη συνάντηση Σι Τζινπίνγκ-Τραμπ στο Πεκίνο, σύμφωνα με το κινεζικό ΥΠΕΞ.
Τράπεζα της Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας κερδίζει αγωγή 249 δισ. δολαρίων κατά Euroclear

Δικαστήριο της Μόσχας ενέκρινε την αγωγή της Κεντρικής Τράπεζας κατά της Euroclear για ζημιές λόγω δέσμευσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 18,17 τρισ. ρουβλίων, αντιδρώντας σε ευρωπαϊκό σχέδιο για χρήση των εν λόγω πόρων.
Πτώση χρηματιστηρίου γραφικά
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή πτώση 2,26% στο Χρηματιστήριο, με απώλειες 1,46% η εβδομάδα

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν σήμερα οι μετοχές στο Χρηματιστήριο, με επίκεντρο τις τράπεζες. Το αρνητικό κλίμα διεθνώς επιτείνουν η άνοδος του πετρελαίου και οι ανησυχίες για πληθωρισμό. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,26% στις 2.246,82 μονάδες.