ΓΔ: 1418.26 0.80% Τζίρος: 38.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:38:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στηρίζει το Bitcoin ο Βλ. Πούτιν: «Είναι νόμιμο μέσο πληρωμών»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας ξεκαθαρίζει, όμως, ότι τα κρυπτονομισμάτα δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για trading πετρελαίου και εμπορευμάτων, δηλαδή για πληρωμές των ρωσικών εξαγωγών.

Μία ανέλπιστη στήριξη δέχθηκαν τα κρυπτονομίσματα, καθώς ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν φρόντισε να υποστηρίξει ότι είναι πρόθυμος να δώσει άδεια προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως μέσα πληρωμής, αρκεί αυτό να μην αφορά τις… εξαγωγές της χώρας του. 

Σε συνέντευξή του στο CNBC ο κ. Πούτιν υποστήριξε ότι «τα κρυπτονομίσματα έχουν κάθε δικαίωμα να υπάρχουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πληρωμές», εκφράζοντας μία εντελώς διαφορετική άποψη σε σύγκριση αρκετές κυβερνήσεις ανά την υφήλιο, οι οποίες εξετάζουν τρόπους επιβολής ρυθμιστικών ελέγχων στα κρυπτονομίσματα. 

Πάντως ο κ. Πούτιν φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι είναι ακόμη νωρίς να ξεκινήσει μία συζήτηση για χρήση ψηφιακών νομισμάτων στο εμπόριο πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων, δηλαδή τα βασικά «στοιχεία» των ρωσικών εξαγωγών. 

Πιθανώς ο Ρώσος πρόεδρος εντάσσει τα κρυπτονομίσματα στις εναλλακτικές λύσεις που αναζητεί η Μόσχα, η οποία από το 2014 που ξεκίνησαν οι κυρώσεις εναντίον της μετά την εισβολή στην Κριμαία, αναζητά τρόπους να αποδεσμεύσει τις εμπορικές του δραστηριότητες από το δολάριο. 

Την ίδια ώρα η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έχει σπεύσει να προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι η αγορά κρυπτονομισμάτων χαρακτηρίζεται από πολύ έντονη μεταβλητότητα, ενώ τα ψηφιακά νομίσματα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στη ρωσική αγορά ως μέσα πληρωμής. Αλλά ταυτόχρονα η Ρωσία δεν προτίθεται να επιβάλλει απαγορευτικούς κανόνες στη χρήση κρυπτονομισμάτων από τις τράπεζες όπως έχει πράξει η Κίνα, όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Μοίσεφ. 

Μπορεί ο Ρώσος πρόεδρος να δείχνει ανεκτικός έναντι των κρυπτονομισμάτων αλλά δεν ισχύει το ίδιο στις ΗΠΑ, όπου η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής μίας σειράς νέων ρυθμιστικών κανόνων και γι’ αυτήν την αγορά. Η Κίνα είναι πολύ πιο επιθετική, καθώς ξεκίνησε «πόλεμο» με τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων και τον Σεπτέμβριο απαγόρευσε όλες τις συναλλαγές τους. 

Βέβαια οι ΗΠΑ κέρδισαν και τα ηνία στην εξόρυξη bitcoin, μετά την κινεζική απαγόρευση καθώς στα τέλη Αυγούστου, στην Αμερική καταγράφηκε το 35,4% της ισχύς και της υπολογιστικής δύναμης που απαιτείται για την εξόρυξη του ψηφιακού νομίσματος, σύμφωνα με μελέτη του Cambridge Center for Alternative Finance. Πρόκειται για το διπλάσιο της δραστηριότητας που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν θα συναντηθεί με Σι Τζινκπίνγκ και Ερντογάν στο Καζακστάν

Ο Πούτιν συναντήθηκε για τελευταία φορά με τον Σι τον Μάιο, όταν επισκέφθηκε την Κίνα στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ορκωμοσία του για την πέμπτη θητεία του ως Ρώσος πρόεδρος.
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο

Το πάγωμα του πολέμου, στις σημερινές γραμμές του μετώπου θα είναι «παράξενο», καθώς η Ρωσία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και βρίσκεται σε ουκρανικό έδαφος, είπε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Βιετνάμ o Πούτιν μετά τη Β. Κορέα που υπέγραψε συμφωνία για την άμυνα

Η Μόσχα πουλάει στο Ανόι μεγάλο μέρος των όπλων και του εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεών του, με φόντο τις εντάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, καθώς το Βιετνάμ είναι ανάμεσα στις χώρες που θορυβούν οι επεκτατικές βλέψεις του Πεκίνου.