ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία του Ιράν

Προσπάθειες αναβίωσης της συμφωνίας με το Ιράν για τα πυρηνικά

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, η Τεχεράνη συνεχίζει να επεκτείνει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι έφτασε χθες, Σάββατο, το βράδυ στην Τεχεράνη, όπου αναμένεται να έχει συνάντηση σήμερα με τον νέο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν Μοχαμάντ Εσλαμί σε μια νέα προσπάθεια από την IAEA για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Ο Εσλαμί αντικατέστησε τον Αλί Ακμπάρ Σαλεχί στα τέλη του Αυγούστου.

Ο Γκρόσι αναμένεται επίσης να έχει συνάντηση με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Είναι η πρώτη φορά που ο γενικός διευθυντής της IAEA επισκέπτεται την Τεχεράνη μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον υπερσυντηρητικό νέο πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί τον περασμένο μήνα.

Ο Γκρόσι προγραμματίζει να σχολιάσει το αποτέλεσμα της επίσκεψής του κατά την επιστροφή του στη Βιένη σήμερα το βράδυ.

Πολλοί εκφράζουν ανησυχίες ότι το Ιράν συγκεντρώνει μεγαλύτερες ποσότητες εμπλουτισμένου σε υψηλά επίπεδα ουρανίου.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, η Τεχεράνη συνεχίζει να επεκτείνει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Στην έκθεση αναφερόταν επίσης ότι το Ιράν χρησιμοποιεί πιο σύγχρονες, ισχυρές συσκευές φυγοκέντρισης για να παράξει υψηλού βαθμού εμπλουτισμού ουράνιο.

Η Τεχεράνη δηλώνει ότι το πυρηνικό πρόγραμμά της έχει απολύτως ειρηνικό χαρακτήρα.

Η συμφωνία της Βιένης, η οποία είχε στόχο να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων, είναι υπό κατάρρευση μετά την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν το 2018 υπό τον τότε πρόεδρό τους Ντόναλντ Τραμπ.

Διαπραγματεύσεις για την διάσωσή της γίνονται από τον Απρίλιο. Ωστόσο οι συνομιλίες ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της μεταβίβασης των προεδρικών καθηκόντων από τον μετριοπαθή πρώην πρόεδρο Χασάν Ροχανί στον υπερσυντηρητικό Εμπραχίμ Ραϊσί.

Το Ιράν δηλώνει ότι προτίθεται να συνεχίσει τις συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας της Βιένης, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε ημερομηνίες.

Οι εναπομείναντες από αυτούς που έχουν υπογράψει την συμφωνία προσπαθούν να πείσουν τις ΗΠΑ να επανέλθουν σε αυτήν και το Ιράν να συμμορφωθεί με τους όρους της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν παραπέμπεται ξανά μετά από 20 χρόνια στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Το ΔΣ του ΔΟΑΕ παρέπεμψε το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω μη συμμόρφωσης στο πυρηνικό του πρόγραμμα, με 23 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 8 αποχές. Η ενέργεια αυξάνει την πίεση προς την Τεχεράνη.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απειλεί άμεσο πλήγμα στο 'Βουνό της Αξίνας' στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ ίσως πλήξουν σύντομα το «Βουνό της Αξίνας», μια οχυρωμένη πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν κοντά στη Νατάνζ, χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο με το Ιράν ως «παιχνιδάκι» για τις αμερικανικές δυνάμεις.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό προσωπικό ίσως επιστρέψει στον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ στο Ιράν

Η Rosatom σκοπεύει να επιστρέψει προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ τις επόμενες εβδομάδες, εφόσον η κατάσταση παραμείνει σταθερή, μετά την απομάκρυνση λόγω των εχθροπραξιών ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν.
Σημαία IAEA
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Κατηγορεί τη ΔΥΑΕ για πολιτικοποίηση του πυρηνικού ελέγχου

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν τόνισε ότι η ΔΥΑΕ δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τις αναφορές της για πολιτική πίεση και απέδωσε την απώλεια εποπτείας της σε επιθέσεις, κατηγορώντας την για δημιουργία ασάφειας στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.