ΓΔ: 2338.29 -0.30% Τζίρος: 189.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:13:42
Hong Kong protest
Shutterstock

Σοβαρή επίθεση στην υπουργό Δικαιοσύνης του Χονγκ Κονγκ στο Λονδίνο

Η Κίνα και η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ καταδικάζουν την «επίθεση» που διέπραξε «βίαιος όχλος» εναντίον της υπουργού Δικαιοσύνης του Χονγκ Κονγκ Τερέζας Τσενγκ στο Λονδίνο.

Η πρεσβεία της Κίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο και εξέφρασε αγανάκτηση για την επίθεση εναντίον της υπουργού Δικαιοσύνης του Χονγκ Κονγκ στο Λονδίνο.

Διαδηλωτές - ένας «βίαιος όχλος», κατά επίσημη ανακοίνωση - επιτέθηκαν στην υπουργό Δικαιοσύνης του Χονγκ Κονγκ, την Τερέζα Τσενγκ, η οποία υπέστη «σοβαρές σωματικές βλάβες», σύμφωνα με μια ανακοίνωση της κυβέρνησης του κυριότερου χρηματοοικονομικού κέντρου της Ασίας.

Επρόκειτο για την πρώτη φορά που υπέστη επίθεση μέλος της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, όπου συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι ταραχές που διαρκούν πλέον μήνες.

Η πρεσβεία της Κίνας απαίτησε η βρετανική αστυνομία να διενεργήσει διεξοδική έρευνα για το επεισόδιο και να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του προσωπικού της και των θεσμών της στο ΗΒ.

Το τμήμα που είναι αρμόδιο στο για το Χονγκ Κονγκ στο υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επέδωσε διαμαρτυρία στο βρετανικό προξενείο στην αυτόνομη περιοχή, άλλοτε αποικία του ΗΒ.

Οι διαδηλωτές προπηλάκισαν την υπουργό Δικαιοσύνης του Χονγκ Κονγκ, η οποία βρισκόταν στην βρετανική πρωτεύουσα για να προβάλλει τον ρόλο της περιοχής ως κέντρου επίλυσης διενέξεων και κλεισίματος συμφωνιών. Φώναξαν συνθήματα όπως «δολοφόνισσα» και «ξεδιάντροπη», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση της Τερέζας Τσενγκ. Βίντεο κατέγραψε ότι η Τσανγκ έπεσε κάτω κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, η Κάρι Λαμ, τόνισε σε δική της ανακοίνωση ότι καταδικάζει σθεναρά την επίθεση εναντίον της Τσενγκ.

Το συμβάν καταγράφηκε ενώ η βία κλιμακώνεται στο Χονγκ Κονγκ, όπου ένας φοιτητής έχασε τη ζωή του νωρίτερα αυτόν τον μήνα μετά την πτώση του από ύψος σε χώρο στάθμευσης κατά τη διάρκεια ταραχών, ενώ ένας 70χρονος οδοκαθαριστής υπέκυψε χθες στα τραύματα που υπέστη όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από τούβλο που πέταξαν «μασκοφόροι ταραχοποιοί».

Η πόλη παρέλυσε για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα σήμερα, με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά και αρκετούς δρόμους αποκλεισμένους, ενώ φοιτητές έστησαν οδοφράγματα και οι αρχές συνέχιζαν να δυσκολεύονται να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Περίπου 4.000 άνθρωποι, από 12 ως 83 ετών, έχουν συλληφθεί από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης από τον Ιούνιο, όταν η αναταραχή κλιμακώθηκε.

Η αστυνομία υποστήριξε ότι το Κινεζικό Πανεπιστήμιο έχει μετατραπεί σε «βάση κατασκευής αυτοσχέδιων εμπρηστικών βομβών» και ότι οι φοιτητές που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις έκαναν σήμερα «άλλο ένα βήμα πιο προς την τρομοκρατία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταδικάζει την ποινή Λάι, ζητά άμεση απελευθέρωση του

Ο ΟΗΕ ζητά την ακύρωση της 20ετούς καταδίκης του φιλοδημοκρατικού Τζίμι Λάι στο Χονγκ Κονγκ και την άμεση απελευθέρωσή του, θεωρώντας ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι διεθνείς υποχρεώσεις.
Ορίζοντας Χονγκ Κονγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχίες Βρετανίας, ΕΕ και Ιαπωνίας για καταδίκη Τζίμι Λάι στο Χονγκ Κονγκ

Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Ιβέτ Κούπερ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Τζίμι Λάι, Βρετανού πολίτη και επικριτή της Κίνας, που καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση στο Χονγκ Κονγκ. Δήλωσε στήριξη στον λαό του Χονγκ Κονγκ και υποσχέθηκε δράσεις.
Διαδηλωτής στο Χονγκ Κονγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Οικογένεια Λάι: «Δρακόντεια και απάνθρωπη» η ποινή στον πρώην μεγιστάνα

Η οικογένεια του Τζίμι Λάι χαρακτήρισε τη 20ετή καταδίκη του για αθέμιτη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις ως «δρακόντεια» και «απάνθρωπη», εκφράζοντας ανησυχία για την υγεία του και επισημαίνοντας πλήγμα στη δικαιοσύνη του Χονγκ Κονγκ.
Διαδηλωτής στο Χονγκ Κονγκ
ΔΙΕΘΝΗ

HRW: Η ποινή του πρώην μεγιστάνα Λάι στο Χονγκ Κονγκ ισοδυναμεί με θανατική

Διεθνείς οργανώσεις καταγγέλλουν τη 20ετή κάθειρξη του Τζίμι Λάι, τονίζοντας πως πρόκειται για επίθεση στην ελευθερία έκφρασης και ουσιαστικά ισοδυναμεί με θανατική ποινή, εντείνοντας την ανησυχία για τα δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ.
Ουρανοξύστες Χονγκ Κονγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Είκοσι χρόνια κάθειρξη στον Τζίμι Λάι για αθέμιτη σύμπραξη στο Χονγκ Κονγκ

Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ καταδίκασε τον Τζίμι Λάι, πρώην ιδιοκτήτη της Apple Daily, σε 20 χρόνια κάθειρξη για σύμπραξη με ξένες δυνάμεις και διέγερση σε εξέγερση, αγνοώντας διεθνείς εκκλήσεις για την απελευθέρωσή του.
Ουρανοξύστες Χονγκ Κονγκ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χονγκ Κονγκ: Νέο AI μοντέλο προβλέπει καταιγίδες και καταρρακτώδεις βροχές

Επιστήμονες στο Χονγκ Κονγκ ανέπτυξαν σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που προβλέπει καταιγίδες και έντονες βροχές έως και τέσσερις ώρες νωρίτερα, βοηθώντας στην καλύτερη διαχείριση ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω κλιματικής αλλαγής.