ΓΔ: 2024.44 0.44% Τζίρος: 200.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Συνεργασία με γειτονικές χώρες στο Αφγανιστάν για προστασία συνόρων ΕΕ

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως «η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει μόνιμος αιτών για την ασφάλεια, αλλά να γίνει τώρα πάροχος ασφάλειας».

Την ανάγκη για συνεργασία με τις γειτονικές χώρες στο Αφγανιστάν και την βοήθεια των ανθρώπων που βρίσκονται πιο κοντά στο πρόβλημα ώστε να μειωθεί η πιθανότητα «οι διακινητές να δημιουργήσουν μεγάλη κινητικότητα» στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων. Υπογράμμισε παράλληλα ότι η ΕΕ πρέπει να γίνει πάροχος ασφάλειας.

«Δεν είναι σύμπτωση ότι το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων λαμβάνει χώρα την 31η Αυγούστου, μία ειδική ημέρα, που είναι η αρχή μιας νέας φάσης στο Αφγανιστάν. Η κρίση του Αφγανιστάν δεν είναι δημιούργημα της Ευρώπης, αλλά μπορεί να γίνει καθοριστική στιγμή για την Ευρώπη. Πρώτον, γιατί βάζει ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη για την ΕΕ να έχει μία έγκαιρη συμφωνία για μία ολιστική, συνεκτική, περιεκτική πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο, στη βάση των προτάσεων που παρουσιάσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο», ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, πέρυσι στον Έβρο, πριν από μερικούς μήνες στην Θέουτα, πριν από μερικές εβδομάδες στα σύνορα της Λιθουανίας και τώρα στο Αφγανιστάν, μας λένε ότι είναι πολιτική στιγμή για συμφωνία αναφορικά με το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο. Αυτό το πρώτο μήνυμα είναι για εμάς. Το δεύτερο μήνυμα είναι βέβαια ότι χρειάζεται, μαζί με τους διεθνείς εταίρους, τα Ηνωμένα Έθνη, τους G7, τους G20, όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε πόρους, να οικοδομήσουμε τις ικανότητες και να στηρίξουμε όσους είναι πιο κοντά στο πρόβλημα».

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαστούμε με τις γειτονικές χώρες στο Αφγανιστάν, να κινητοποιήσουμε πόρους, να κινητοποιήσουμε εμπειρογνωμοσύνη και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε ανθρώπους πιο κοντά στο πρόβλημα, έτσι ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα να παράγουν οι διακινητές μεγάλη κινητικότητα στα εξωτερικά μας σύνορα. Εν συνεχεία, έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε αυτούς που υπερασπίστηκαν εμάς στο Αφγανιστάν, αυτούς που υπερασπίστηκαν τις αξίες μας, αυτούς που τώρα απειλούνται», επισήμανε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Η ΕΕ δεν θα υπολειφθεί των υποχρεώσεών της να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους. Τέλος, πρέπει να μπορούμε να οργανώσουμε ρυθμίσεις στην ασφάλεια υπό το φως αυτής της νέας φάσης. Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει μόνιμος αιτών για την ασφάλεια, αλλά να γίνει τώρα πάροχος ασφάλειας», προσέθεσε. Τέλος, ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι «πρέπει να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση γύρω από το Αφγανιστάν διπλωματικά, από άποψη ασφάλειας, ανθρωπιστικά, βοηθώντας τους πιο ευάλωτους και οργανώνοντας επαρκείς απαντήσεις για να βοηθηθούν οι άνθρωποι που είναι πιο κοντά στο πρόβλημα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα: Επιπλέον 103 εκατ. από ΕΕ για στήριξη συνόρων και μεταναστευτικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επιπλέον χρηματοδότηση 103 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και τη φύλαξη συνόρων, σύμφωνα με τον επίτροπο Μάγκνους Μπρούνερ.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Η Ουκρανία να αντιμετωπίσει διαφθορά και να επιταχύνει μεταρρυθμίσεις

Η Ουκρανία επιδεικνύει ισχυρή δέσμευση για ένταξη στην ΕΕ, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως πρέπει να ενισχύσει τη μάχη κατά της διαφθοράς και να επισπεύσει μεταρρυθμίσεις παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω του πολέμου.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Θετική η άρση περιορισμών στις εξαγωγές σπάνιων γαιών

Η ΕΕ υποδέχεται θετικά κάθε μέτρο που διευκολύνει το παγκόσμιο εμπόριο, δήλωσε ο Όλαφ Γκιλ. Αύριο θα γίνουν τεχνικές υψηλού επιπέδου συνομιλίες ΕΕ-Κίνας στις Βρυξέλλες με επίκεντρο τις εμπορικές σχέσεις και τις σπάνιες γαίες.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Νέο Σύμφωνο για τη Μεσόγειο με Κέντρο Πυρόσβεσης στην Κύπρο

Η Κομισιόν παρουσίασε το Σύμφωνο για τη Μεσόγειο, νέα στρατηγική με τρεις πυλώνες για την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Νότιας Μεσογείου. Περιλαμβάνει Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, πολιτιστική διασύνδεση και εστίαση στη νεολαία.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Προϋποθέσεις για συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE

Η Κομισιόν έλαβε αιτήματα από Τουρκία και Νότια Κορέα για συμμετοχή στο πρόγραμμα SAFE, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Τόμας Ρενιέρ. Η έγκριση εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες των κρατών-μελών.