ΓΔ: 2299.87 3.17% Τζίρος: 441.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Νέα πρόκληση Τσελίκ - Τι λέει για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Προκλητική ήταν η Άγκυρα το βράδυ της Παρασκευής, στην ομόφωνη και κατηγορηματική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καταδίκασε τις προκλήσεις Ερντογάν-Τατάρ στην επέτειο της εισβολής στην Κύπρο,  με την ανακοίνωση του ανοίγματος  μέρους της Αμμοχώστου.

Κλιμακώνει τη ρητορική προκλήσεων η Τουρκία, ύστερα από τη διεθνή απομόνωση που υφίσταται τις τελευταίες ώρες με ΟΗΕ, ΗΠΑ και Ευρώπη να καταδικάζουν τις δηλώσεις περί ανοίγματος μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος, Ομέρ Τσελίκ προχώρησε στην εξής ανάρτηση:

 «Κάποιες χώρες έκαναν δηλώσεις εναντίον του προέδρου μας, ο οποίος έκανε δηλώσεις σύμφωνα με την πραγματικότητα και το δίκαιο στο νησί. Απορρίπτουμε τις δηλώσεις αυτών των χωρών που είναι εναντίον του δικαίου. Απορρίπτουμε εξ' ολοκλήρου τις δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το δεύτερο βήμα της "ΤΔΒΚ", για άνοιγμα της Αμμοχώστου. Αυτή η ανακοίνωση βασίζεται στους αβάσιμους ισχυρισμούς του διδύμου Ελληνοκυπρίων – Ελλήνων», έγραψε στο Twitter.

Προκλητική ήταν η Άγκυρα το βράδυ της Παρασκευής, στην ομόφωνη και κατηγορηματική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καταδίκασε τις προκλήσεις Ερντογάν-Τατάρ στην επέτειο της εισβολής στην Κύπρο,  με την ανακοίνωση του ανοίγματος  μέρους της Αμμοχώστου.

«Απορρίπτουμε την δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρεται σε δισέλιδη ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «τέτοιες δηλώσεις βασίζονται στην μαύρη προπαγάνδα και τους αβάσιμους ισχυρισμούς της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι η Αμμόχωστος δεν είναι έδαφος της ΤΔΒΚ (σ.σ του ψευδοκράτους των Κατεχομένων), ότι η ΤΔΒΚ θα φέρει εποίκους στην περιοχή που «ανοίγει» και ότι θα υφαρπάξει περιουσίες».

Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επιχειρεί να παρουσιάσει την επέκταση του ανοίγματος -μέσω του αποχαρακτηρισμού του από στρατιωτική ζώνη- περιοχών της Αμμοχώστου, ως μία πράξη... καλής θέλησης, με τον ισχυρισμό ότι δεν παραβιάζονται οι προηγούμενες αποφάσεις του Σ.Α του ΟΗΕ από τις τουρκοκυπριακές Αρχές.

Η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει την «δέσμευση» Ερντογάν ότι το «πιλοτικό» -όπως το χαρακτηρίζει- άνοιγμα της Αμμοχώστου δεν πρόκειται να βλάψει τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών που έχουν στερηθεί τις περιουσίες τους επί 47 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσσφύγουν σε τουρκοκυπριακή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς την δικαιοδοσία του ψευδοκράτους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλλία: Η στήριξη του Μακρόν στην Ελλάδα δεν στρέφεται κατά Τουρκίας

Ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι η δήλωση Μακρόν για στήριξη της Ελλάδας δεν στοχεύει κάποια συγκεκριμένη χώρα. Υπενθύμισε πως η Γαλλία είχε δείξει αλληλεγγύη στην Τουρκία μετά το χτύπημα από το Ιράν.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα στον ΟΗΕ: Ο όρος «Τουρκικά Στενά» αντίθετος με τη Σύμβαση Μοντρέ

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια, η Ελλάδα απάντησε στη δήλωση του Τούρκου αντιπροσώπου, που αναφέρθηκε στα «Τουρκικά Στενά» και στη Σύμβαση του Μοντρέ για τη ρύθμισή τους.
Σύνορα Ελλάδας Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποίηση Πλεύρη για μείωση μεταναστευτικών ροών στην τριμερή Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας

Στην Αθήνα συναντήθηκαν οι υπουργοί Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική συνεργασία στη διαχείριση μετανάστευσης και στην καταπολέμηση διακινητών, με έμφαση στη μείωση ροών και συντονισμό δράσεων.
Αεροπλάνο στον ουρανό
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΟΤ: Προώθηση Αττικής και ενίσχυση αεροπορικής σύνδεσης με Τουρκία

Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολης παρουσιάστηκε η αεροπορική σύνδεση SKY Express Αθήνας-Κωνσταντινούπολης, με καθημερινές πτήσεις και στόχο την αύξηση του τουρισμού προς όλη την Ελλάδα από την Τουρκία.
Νίκος Δένδιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Ελλάδα πάντα στο πλευρό της Αρμενίας με ευθύνη ιστορίας

Ο Ν. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα θα στέκεται πάντα δίπλα στην Αρμενία, στην εκδήλωση για τα 111 χρόνια από τη Γενοκτονία. Επισήμανε τη σημασία της ιστορικής μνήμης και αναφέρθηκε στον ρόλο Γερμανών αξιωματικών την περίοδο εκείνη.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Εμανουέλ Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν σε Μητσοτάκη: Είμαστε δίπλα στην Ελλάδα απέναντι σε απειλές

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στη Ρωμαϊκή Αγορά πως η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα αν απειληθεί από την Τουρκία, τονίζοντας τη στενή φιλία και τη συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας ως εγγύηση αλληλεγγύης σε κρίσιμες στιγμές.