ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
biden-usa
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

ΗΠΑ: Επιβολή κυρώσεων σε αξιωματούχους χωρών της κεντρικής Αμερικής

Η απαγόρευση εισόδου σε υπηκόους του Ελ Σαλβαδόρ, της Ονδούρας και της Γουατεμάλας με την κατηγορία της διαφθοράς ανακοινώθηκε από τις αρχές των ΗΠΑ.

Οι αρχές των ΗΠΑ απαγόρευσαν χθες Πέμπτη την είσοδο στην επικράτειά τους σε συνολικά 55 υπηκόους του Ελ Σαλβαδόρ, της Ονδούρας και της Γουατεμάλας, κατηγορώντας τους είτε για διαφθορά, ή για επιθέσεις εναντίον της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Πρώην πρόεδροι, υπουργοί, ανώτατοι δικαστικοί και κοινοβουλευτικοί φιγουράρουν στον κατάλογο, ο οποίος καταρτίστηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατ’ απαίτηση του αμερικανικού Κογκρέσου. «Λαμβάνουμε νέα μέτρα στο πλαίσιο του αγώνα μας εναντίον της διαφθοράς στη Γουατεμάλα, στην Ονδούρα και στο Σαλβαδόρ, ανακοινώνοντας περιορισμούς στις βίζες για προσωπικότητες διεφθαρμένες και αντιδημοκρατικές», ανέφερε μέσω Twitter ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν. «Η διαφθορά υπονομεύει τη δημοκρατία και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Καλύτερη διακυβέρνηση σημαίνει καλύτερο μέλλον», συμπλήρωσε. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια είναι υπήκοοι των συγκεκριμένων τριών χωρών της κεντρικής Αμερικής, οι οποίες σχηματίζουν το λεγόμενο Βόρειο Τρίγωνο.

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τη διαφθορά στα κράτη αυτά, καθώς θεωρεί πως αποτελεί μια από τις ριζικές αιτίες των μεταναστευτικών ροών. Ο κατάλογος που δημοσιοποιήθηκε χθες περιλαμβάνει 14 προσωπικότητες από το Ελ Σαλβαδόρ, ανάμεσά τους τον υπουργό Εργασίας Ρολάντο Κάστρο, που κατηγορούνται για παρακώλυση της δικαιοσύνης και επιθέσεις εναντίον επικριτών τους. Είκοσι νυν και πρώην αξιωματούχοι από τη Γουατεμάλα, ανάμεσά τους δύο μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου και ο πρώην πρόεδρος Άλβαρο Κολόμ (2008-2012), συμπεριλήφθηκαν επίσης στη μαύρη λίστα. Ο κατάλογος αναφέρει ακόμη τα ονόματα 21 υπηκόων της Ονδούρας, συμπεριλαμβανομένων του πρώην προέδρου Πορφίριο Λόμπο Σόσα (2010-2014), που κατηγορείται πως είχε δωροδοκηθεί από διακινητές ναρκωτικών, και της συζύγου του.Στις περιπτώσεις που τα πρόσωπα αυτά διαθέτουν βίζες για να εισέλθουν στις ΗΠΑ, οι θεωρήσεις των διαβατηρίων τους θα ανακληθούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Erdogan-Tayip-Turkey-Tourkia
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τη χρήση πυραύλων ATACMS από την Ουκρανία

Σε συνομιλία που είχε στην πτήση της επιστροφής του από τη Βραζιλία, όπου μετέβη για τη Σύνοδο Κορυφής των G20, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι δεν θεωρεί σωστή την απόφαση αυτή ούτε την εγκρίνει.