Το «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσει το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, με αποτέλεσμα να αίρεται και το τελευταίο εμπόδιο, προκειμένου να ξεκινήσει η «χρήση» των κεφαλαίων του, που θεωρούνται κάτι παραπάνω από απαραίτητα προκειμένου οι ευρωπαϊκές οικονομίες να ξεπεράσουν την κρίση που δημιουργεί η πανδημία.
«Μία συνοπτική εξέταση δεν αναδεικνύει ισχυρή πιθανότητα παραβίασης του θεμελιώδους νόμου. Επιπρόσθετα τα εν λόγω κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για να αντιμετωπιστεί η κρίση μετά το πέρας της πανδημίας», εξηγεί στην ιστοσελίδα του το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο μπλόκαρε στα τέλη του Μαρτίου την διαδικασία της επικύρωσης του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης από το γερμανικό κοινοβούλιο. Το Δικαστήριο θα συνεχίσει την εξέταση του θέματος επί της ουσίας, αλλά απορρίπτει το αίτημα επείγουσας διακοπής της διαδικασίας επικύρωσης.
Η ανακοίνωση του γερμανικού δικαστηρίου τονίζει, ακόμη, ότι η απόφαση των 27 αρχηγών κρατών τον Ιούλιο είναι προσωρινής φύσης. Η απόφαση της Τετάρτης επιτρέπει στη Γερμανία να ολοκληρώσει τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα πριν από τις εκταμιεύσεις αργότερα φέτος. Από την περασμένη εβδομάδα, η Αυστρία, η Γερμανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία και η Ρουμανία δεν είχαν ακόμη ολοκληρώσει τις εθνικές διαδικασίες προτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορέσει πραγματικά να αγγίξει τις αγορές.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε με ένα tweet την ικανοποίησή της για την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία αναμενόταν με ανησυχία από τις Βρυξέλλες. Το σχέδιο ανάκαμψης «θα ανοίξει τον δρόμο σε μια πράσινη, ψηφιακή και πιο ισχυρή Ευρωπαϊκή Ενωση», έγραψε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Συνολικά, 17 ευρωπαϊκές χώρες είχαν επικυρώσει μέχρι τα μέσα του Απριλίου το σχέδιο που προβλέπει πόρους ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, την στιγμή που η πανδημία παρατείνεται στην Ευρώπη και συνεχίζει να πλήττει ολόκληρους τομείς της οικονομίας.
Στηρίζεται σε έναν μηχανισμό, πρωτοφανή για την Ευρωπαϊκή Ενωση, κοινού χρέους για όλα τα κράτη μέλη. Μέρος των πόρων θα έχει μορφή επιδοτήσεων (312,5 δισεκατομμυρίων) κυρίως προς τις χώρες που έχουν πληγεί σοβαρότερα.