ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Fitch: Απώλειες εκατοντάδων εκατ. ευρώ για τις εταιρείες αντασφάλισης

Τεράστιες απώλειες εκτιμά ο οίκος Fitch για τις εταιρείες αντασφάλισης, μετά το περιστατικό προσάραξης του Ever Given στη Διώρυγα του Σουέζ, το οποίο εμποδίζει το πέρασμα εκατοντάδων πλοίων.

Πιθανότητα απώλειας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις εταιρείες αντασφάλισης, εκτιμά ο οίκος Fitch Ratings, ύστερα από την προσάραξη του τεράστιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στη Διώρυγα του Σουέζ.

Συγκεκριμένα, το μήκους 400 μέτρων Ever Given προσάραξε διαγωνίως στη Διώρυγα την περασμένη Τρίτη, κλείνοντας το συντομότερο θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας για εκατοντάδες πλοία που ανέμεναν να το διασχίσουν.

Το περιστατικό αυτό θα μειώσει τα κέρδη των παγκόσμιων αντασφαλιστικών εταιριών αλλά δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το πιστοληπτικό τους προφίλ, ενώ οι τιμές για την αντασφάλιση στη ναυτιλία θα αυξηθούν περαιτέρω, όπως ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Τα ναύλα για τα τάνκερ πετρελαϊκών προϊόντων σχεδόν διπλασιάστηκαν μετά την προσάραξη του πλοίου, ενώ ο αποκλεισμός της Διώρυγας προκάλεσε αναταραχή στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, απειλώντας με δαπανηρές καθυστερήσεις τις εταιρίες που ήδη προσπαθούν να διαχειριστούν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω της COVID-19.

«Οι τελικές απώλειες θα εξαρτηθούν από πόσο θα χρειαστεί η εταιρία ‘διάσωσης’ για να απελευθερώσει τελείως το Ever Given και από το πότε θα αποκατασταθεί η κανονική κίνηση των πλοίων αλλά ο Fitch εκτιμά ότι οι απώλειες μπορεί άνετα να είναι της τάξης των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε ο οίκος.

Η πλοιοκτήτρια εταιρία και οι εταιρίες ασφάλισης του Ever Given είναι επίσης αντιμέτωπες με αξιώσεις ύψους εκατομμυρίων δολαρίων ακόμα και στην περίπτωση το σκάφος αποκολληθεί γρήγορα, όπως δήλωσαν πηγές του κλάδου στο Reuters την Τετάρτη. Ένα μεγάλο μέρος των απωλειών θα έχει πιθανόν αντασφαλιστεί από μια ομάδα διεθνών αντασφαλιστικών εταιριών, ανέφερε ο Fitch, προσθέτοντας ότι αυτό θα εντείνει τις πιέσεις στα κέρδη πρώτου εξαμήνου.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι παγκόσμιες αντασφαλιστικές εταιρίες είναι ήδη σε δύσκολη κατάσταση λόγω των φυσικών καταστροφών, όπως οι χειμερινές θύελλες στις ΗΠΑ και οι πλημμύρες στην Αυστραλία, καθώς και λόγω ζημιών που σχετίζονται με την πανδημία της COVID-19.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργικό: Απολογισμός 6μήνου, Ταμείο Ανάκαμψης & νέες εγκρίσεις

Το Υπουργικό Συμβούλιο, με προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, συζήτησε απολογισμό και προγραμματισμό κυβερνητικού έργου για το 2026, πορεία Ταμείου Ανάκαμψης, αγροτικές ενισχύσεις και νομοσχέδια, ενώ όρισε νέες ηγεσίες σε Άρειο Πάγο και ΝΣΚ.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Αγώνας για να μείνουν σταθερά τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Ο Υπ. Ναυτιλίας Β. Κικίλιας τόνισε πως πρώτη προτεραιότητα στην ακτοπλοΐα είναι η ασφάλεια, με πάνω από 1.300 ελέγχους στα πλοία. Στόχος, να λειτουργεί ο κλάδος με κανόνες, ηρεμία και σεβασμό σε εργαζόμενους και ταξιδιώτες.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Μόνο το Ιράν θα αποναρκοθετήσει τα Στενά του Ορμούζ

Η αποναρκοθέτηση των Στενών του Ορμούζ θα πραγματοποιηθεί μόνο από το Ιράν, σύμφωνα με MoU μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον, τόνισε ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε δηλώσεις του Μακρόν για γαλλική εμπλοκή.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Κλειδιά για την ανάπτυξη ναυτιλία, λιμάνια, ναυπηγεία, ενέργεια

Ο Β. Κικίλιας τόνισε στο Athens Defence Conference τη στρατηγική σημασία λιμένων, ναυπηγείων και ενεργειακών υποδομών για την οικονομική και γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, προβάλλοντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Δεμένο πλοίο λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

24ωρη απεργία στα πλοία της Ραφήνας από τρία ναυτεργατικά σωματεία

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους τα ναυτεργατικά σωματεία στη Ραφήνα, προχωρώντας σε 24ωρη απεργία στα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία την Παρασκευή 3 Ιουλίου και απεργιακή συγκέντρωση στις 10:00 πμ, διαμαρτυρόμενα για τις ελλείψεις στο λιμάνι.