ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Fitch: Απώλειες εκατοντάδων εκατ. ευρώ για τις εταιρείες αντασφάλισης

Τεράστιες απώλειες εκτιμά ο οίκος Fitch για τις εταιρείες αντασφάλισης, μετά το περιστατικό προσάραξης του Ever Given στη Διώρυγα του Σουέζ, το οποίο εμποδίζει το πέρασμα εκατοντάδων πλοίων.

Πιθανότητα απώλειας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις εταιρείες αντασφάλισης, εκτιμά ο οίκος Fitch Ratings, ύστερα από την προσάραξη του τεράστιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στη Διώρυγα του Σουέζ.

Συγκεκριμένα, το μήκους 400 μέτρων Ever Given προσάραξε διαγωνίως στη Διώρυγα την περασμένη Τρίτη, κλείνοντας το συντομότερο θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας για εκατοντάδες πλοία που ανέμεναν να το διασχίσουν.

Το περιστατικό αυτό θα μειώσει τα κέρδη των παγκόσμιων αντασφαλιστικών εταιριών αλλά δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το πιστοληπτικό τους προφίλ, ενώ οι τιμές για την αντασφάλιση στη ναυτιλία θα αυξηθούν περαιτέρω, όπως ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Τα ναύλα για τα τάνκερ πετρελαϊκών προϊόντων σχεδόν διπλασιάστηκαν μετά την προσάραξη του πλοίου, ενώ ο αποκλεισμός της Διώρυγας προκάλεσε αναταραχή στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, απειλώντας με δαπανηρές καθυστερήσεις τις εταιρίες που ήδη προσπαθούν να διαχειριστούν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω της COVID-19.

«Οι τελικές απώλειες θα εξαρτηθούν από πόσο θα χρειαστεί η εταιρία ‘διάσωσης’ για να απελευθερώσει τελείως το Ever Given και από το πότε θα αποκατασταθεί η κανονική κίνηση των πλοίων αλλά ο Fitch εκτιμά ότι οι απώλειες μπορεί άνετα να είναι της τάξης των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε ο οίκος.

Η πλοιοκτήτρια εταιρία και οι εταιρίες ασφάλισης του Ever Given είναι επίσης αντιμέτωπες με αξιώσεις ύψους εκατομμυρίων δολαρίων ακόμα και στην περίπτωση το σκάφος αποκολληθεί γρήγορα, όπως δήλωσαν πηγές του κλάδου στο Reuters την Τετάρτη. Ένα μεγάλο μέρος των απωλειών θα έχει πιθανόν αντασφαλιστεί από μια ομάδα διεθνών αντασφαλιστικών εταιριών, ανέφερε ο Fitch, προσθέτοντας ότι αυτό θα εντείνει τις πιέσεις στα κέρδη πρώτου εξαμήνου.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι παγκόσμιες αντασφαλιστικές εταιρίες είναι ήδη σε δύσκολη κατάσταση λόγω των φυσικών καταστροφών, όπως οι χειμερινές θύελλες στις ΗΠΑ και οι πλημμύρες στην Αυστραλία, καθώς και λόγω ζημιών που σχετίζονται με την πανδημία της COVID-19.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγετώνας στη Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Βόρειες χώρες διαψεύδουν Τραμπ για «ρωσοκινεζικά πλοία» στη Γροιλανδία

Διπλωμάτες βόρειων χωρών διαψεύδουν τους ισχυρισμούς Τραμπ για ρωσικά και κινεζικά πλοία κοντά στη Γροιλανδία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τους Financial Times.
Δεμένο πλοίο λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαγόρευση απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων σε κύρια λιμάνια της χώρας

Συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω ισχυρών ανέμων έως 9 μποφόρ, με απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο και κλειστές πορθμειακές γραμμές σε αρκετές περιοχές, σύμφωνα με την ΕΜΥ και το Λιμενικό.
Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Κατάσχεση και άλλου τάνκερ Βενεζουέλας από τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη κατάσχεση δεξαμενοπλοίου που είχε φύγει από τη Βενεζουέλα χωρίς άδεια. Το πλοίο επιστρέφει, ενώ το φορτίο του θα διατεθεί σύμφωνα με νέα ενεργειακή συμφωνία για ελέγχους στις εξαγωγές πετρελαίου.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Απόπειρα σύλληψης του δεξαμενόπλοιου Olina στην Καραϊβική από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να κατασχέσουν το δεξαμενόπλοιο Olina στην Καραϊβική κοντά στο Τρινιντάντ, ως μέρος των προσπαθειών περιορισμού των εξαγωγών βενεζουελάνικου πετρελαίου. Το πλοίο είχε ψεύτικη σημαία και ο πομπός του δεν εκπέμπει εδώ και 52 μέρες.