Η παγκόσμια οικονομία ετοιμάζεται για μια ισχυρή ανάκαμψη την φετινή χρονιά, αλλά θα είναι μια άνιση ανάκαμψη, με Κίνα και ΗΠΑ να αναπτύσσονται δυναμικά, ενώ η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω, προβλέπει το Συμβούλιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη που τονίζει παράλληλα οτι θα πρέπει να τρέξουν τα προγράμματα στήριξης και οι εμβολιασμοί ώστε να επιδιορθωθεί η ζημιά που προκάλεσε η πανδημία και κατέστρεψε περισσότερες από 250 εκατ. θέσεις εργασίας παγκοσμίως.
Το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,7% το 2021 σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού, ανακάμπτοντας δυναμικά μετά την μεγαλύτερη πτώση που είχε σημειωθεί από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η κρίση που προκλήθηκε την περασμένη χρονιά οδήγησε σε πτώση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,9% με 255 εκατ. θέσεις εργασίας να αποτελούν παρελθόν σε όλες τις χώρες ανεξαιρέτως όπως αναφέρε χαρακτηριστικά ο ΟΗΕ.
Οι κεντρικές τράπεζες δέχθηκαν τα εύσημα για την άμεση ανταπόκρισή τους απέναντι στην πανδημία που κατάφεραν να μετριάσουν το χρηματοπιστωτικό σοκ που προκλήθηκε στην αρχή της κρίσης. Κινήσεις που σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ βοήθησαν να λυθούν τα προβλήματα ρευστότητας και κατάφεραν να ηρεμήσουν τους ανήσυχους επενδυτές. «Η διάθεσή τους να διατηρήσουν ανοιχτή την κάνουλα της χρηματοδότησης, βοήθησε πολλές αγορές να ανακάμψουν γρήγορα από τα χαμηλά Μαρτίου-Απριλίου, με πολλούς δείκτες στο τέλος της χρονιάς να κλείνουν σε ιστορικά υψηλά» αναφέρεται στην μελέτη του ΟΗΕ.
Οι χώρες που αντιμετώπισαν την πανδημία του κορονοϊού ταχύτατα με δημοσιονομικά και οικονομικά πακέτα στήριξης και τρέχουν το πρόγραμμα εμβολιασμών είναι πιο πιθανό να καταγράψουν την μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη φέτος, σύμφωνα με την αναφορά της UNctad που αναμένει να σημειωθεί ανάκαμψη τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Για παράδειγμα:
- Η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί κατά 8,1% καθώς το Πεκίνο έχει καταφέρει να περιορίσει σημαντικά τον κορονοϊό ενώ έχει επιταχύνει και το πρόγραμμα εμβολιασμών. Η Ινδία και η Ν.Κορέα θα καταφέρουν να ανακάμψουν δυναμικά, ενώ η επιστροφή της Βραζιλίας στην ανάπτυξη θα καθυστερήσει σε σχέση με τις άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.
- Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναμένεται να σημειώσει αύξηση 4,5% χάρις στο πρόγραμμα στήριξης ύψους 1,9 τρις. δολαρίων της κυβέρνησης Μπάιντεν και την αποφασιστικότητα της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά. Ωστόσο η UNctad προειδοποιεί για τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια «φούσκα covid» στην χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ που μπορεί να προκαλέσει ακόμα μια οικονομική κατάρρευση.
- Η ευρωζώνη θα δει το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 4% το 2021, όμως τα ευρωπαϊκά κράτη θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις στο προσεχές έτος ανάλογα με την εκμετάλλευση των δημοσιονομικών πακέτων στήριξης και την πορεία των εμβολιασμών. Η γρήγορη εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμών στη Βρετανία αναμένεται να ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 4,4% το 2021 μετά την «βουτιά» σχεδόν 10% που κατέγραψε το 2020.
Μακροπρόθεσμα ωστόσο, ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τις πολιτικές που επιδεινώνουν τις ανισότητες και καλλιεργούν την οικονομική αστάθεια. «Φαντάζει λογικό να υποθέσουμε πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει μια σημαντική αλλαγή στην κατεύθυνση των πολιτικών αποφάσεων, η παγκόσμια οικονομία θα χρειαστεί περισσότερο από μια δεκαετία για να βρεθεί στα επίπεδα προ πανδημίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.