ΓΔ: 1463.82 -0.20% Τζίρος: 89.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Παράταση κυρώσεων για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Οι κυρώσεις συνίστανται σε απαγόρευση ταξιδιών στην ΕΕ και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για άτομα και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για οντότητες.

Yπέρ της παράτασης για ένα χρόνο, έως τις 12 Νοεμβρίου 2021, «του υφιστάμενου πλαισίου περιοριστικών μέτρων ως απάντηση στις μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διατηρήσει την ικανότητά της να επιβάλλει στοχοθετημένα περιοριστικά μέτρα σε πρόσωπα ή οντότητες που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται σε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Επιπροσθέτως, υπογραμμίζεται ότι «οι κυρώσεις συνίστανται σε απαγόρευση ταξιδιών στην ΕΕ και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για άτομα και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για οντότητες. Επιπλέον, απαγορεύεται στα άτομα και τις οντότητες της ΕΕ να διαθέσουν κεφάλαια σε όσους βρίσκονται στη λίστα. Επί του παρόντος δύο άτομα υπόκεινται σε κυρώσεις.

Οι κυρώσεις κατά των παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί άμεση συνέχεια των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019, τα οποία εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17-18 Οκτωβρίου 2019, όταν η ΕΕ επιβεβαίωσε την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο όσον αφορά στο σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος Μακρόν συναντά αύριο τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ

Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη το βράδυ της νίκης των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου, ακολούθως συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.
ΔΙΕΘΝΗ

Γεωργία: Προσφυγή στο Δικαστήριο για το νόμο περί «ξένης επιρροής»

Μετά την έγκριση του νόμου οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν στα τέλη Ιουνίου ότι η διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ έχει σταματήσει «ντε φάκτο» ενώ η Ουάσινγκτον επανεξετάζει τις σχέσεις της με την Τιφλίδα.