Με περίπου 100 εκατ. χρήστες στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα βίντεο του TikTok έχουν καταλάβει το διαδίκτυο. Όμως, καθώς η σχέση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου γίνεται όλο και πιο δύσκολη, η τύχη της εφαρμογής βίντεο, η οποία ανήκει στην κινεζική ByteDance, φαίνεται αβέβαιη.
Tην Παρασκευή, δόθηκε στη δημοσιότητα ανακοίνωση του υπ. Εμπορίου των ΗΠΑ ότι από την Κυριακή 20/9 απαγορεύεται στους Αμερικανούς να «κατεβάζουν» τόσο το TikTok όσο και την, επίσης κινεζική, εφαρμογή WeChat.
Η κινεζική ByteDance δίνει μάχη με το χρόνο για να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ουάσιγκτον για να συνεχίσει την παρουσία της η δημοφιλής εφαρμογή στην αμερικανική αγορά. Αρχικά, η διοίκηση Τραμπ είχε θέσει ως προϋπόθεση να πουληθεί σε αμερικανική εταιρεία ο κλάδος του TikTok στις ΗΠΑ. Ενδιαφέρον εκδήλωσε η Microsoft, αλλά ανακοίνωσε στις 13 Σεπτεμβρίου ότι η προσφορά της απορρίφθηκε από την ByteDance.
Τώρα συζητείται μια διαφορετική εκδοχή συμφωνίας της ByteDance με την Oracle και την Walmart, τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ. Ο αμερικανικός κλάδος θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των Κινέζων, αλλά οι δύο αμερικανικοί όμιλοι θα λειτουργήσουν ως εγγυητές της ασφάλειας των δεδομένων των αμερικανών καταναλωτών, λαμβάνοντας ένα ποσοστό του αμερικανικού κλάδου δραστηριοτήτων.
Αν και υπήρχαν αμφιβολίες για το αν μια τέτοια συμφωνία θα έπειθε τον Τραμπ να σταματήσει τις κινήσεις για την απαγόρευση του TikTok, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ότι «έχει τις ευλογίες του» η συμφωνία, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων και τη δημιουργία ενός νέου πολιτιστικού ιδρύματος στις ΗΠΑ που θα απασχολήσει 25.000 άτομα.
Η αρχή της κόντρας
Η όλη υπόθεση ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου όταν ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστική εντολή που θα απαγόρευε πλήρως τη λειτουργία της TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 20/9, εκτός αν η ByteDance έβρισκε έναν εταίρο στις ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση Trump εξέφρασε ανησυχίες ότι η εξαιρετικά δημοφιλής εφαρμογή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο κατασκοπείας από το Πεκίνο. Οι αρχές φοβούνται επίσης ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων για τους πολίτες των ΗΠΑ. Όπως ήτα φυσικό η TikTok αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς. Η εταιρεία δήλωσε ότι τα κέντρα δεδομένων της βρίσκονται εντελώς εκτός της Κίνας και ότι κανένα από αυτά τα δεδομένα δεν υπόκειται στην κινεζική νομοθεσία.
Γιατί έχει σημασία
Η μάχη για τον έλεγχο του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπερνά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις ανησυχίες για την ασφάλεια των ΗΠΑ και ποιος θα αναλάβει αυτήν την ευθύνη. Η κόντρα αυτή εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες, καθώς το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ (τουλάχιστον υπό την προεδρία Τραμπ) και Κίνας συνεχώς αυξάνει.
Για ένα μικρό διάστημα η κόντρα επικεντρώθηκε στο εμπόριο και στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, με τις δύο χώρες να ανακοινώνουν εκατέρωθεν δασμούς αξίας αρκετών δισ. δολαρίων.
Αλλά τα τελευταία δύο χρόνια, η τεχνολογία έχει γίνει επίσης ένας μεγάλος τομέας αντιπαράθεσης. Η αμερικανική κυβέρνηση διεξάγει μια επιθετική εκστρατεία ενάντια στην κινεζική εταιρεία Huawei, η οποία κατασκευάζει smartphone και είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής εξοπλισμού για ασύρματα δίκτυα 5G.
Μάλιστα οι ΗΠΑ κατόρθωσαν να πείσουν αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και ευρωπαϊκές, να αποκλείσουν την κινεζική εταιρεία από τους διαγωνισμούς για κατασκευή δικτύων 5G.
Αυτό που έχει καταστεί σαφές είναι ότι η κόντρα για το ΤikTok δεν αφορά μόνο την περίφημη «Generation Z», η οποία έχει γυρίσει την πλάτη στο Facebook, ασχολείται από ελάχιστα έως καθόλου με το Twitter και συνεχίζει να είναι πιο φιλική προς το Instagram, αλλά αφορά τόσο τις σχέσεις μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων όσο και τους κανόνες που θα κληθούν να εφαρμόσουν οι επιχειρήσεις ανά την υφήλιο προκειμένου να μην αποκλειστούν από τις αγορές τους.
Τι είναι το TikTok
Πρόκειται για μια δωρεάν εφαρμογή για iOS και Android συσκευές κινητής τηλεφωνίας και ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια από την Κίνα. Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ δημοφιλές σε νεαρές ηλικίες ενώ το τελευταίο διάστημα υπάρχει αύξηση των χρηστών του και στην Ελλάδα.
Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι κάθε χρήστης δημιουργεί και αναρτεί video τα οποία υποστηρίζουν και μουσική και γίνονται πολύ γρήγορα viral. Το Tik Tok προς το παρόν είναι μία εφαρμογή η οποία απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε χρήστες κάτω των 24 ετών, με το 30% να είναι κάτω των 18 ετών.
Στο Tik Tok μπορεί κανείς να κάνει εγγραφή μέσω Facebook, Instagram ή email. Τα video τα οποία υποστηρίζει έχουν μέγιστη διάρκεια 60 δευτερολέπτων και είναι κατά βάση μουσικά, lip-syncing, χορογραφίες και παρωδίες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των video στο Tik Tok είναι ή προσπαθούν να είναι αστεία.