ΓΔ: 2612.48 -0.25% Τζίρος: 106.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:59:40
Γερμανικό Κοινοβούλιο εξωτερική όψη

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει πλαφόν σε βενζίνη και ντίζελ

Το υπουργείο Οικονομίας προτείνει ανώτατες τιμές σε βενζίνη και ντίζελ από το 2027, αν οι τιμές στη Γερμανία αυξηθούν για τρεις εβδομάδες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η παράβαση θα τιμωρείται με υψηλά πρόστιμα έως και εκατομμύρια ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομίας προτείνει την επιβολή μέγιστης τιμής για τη βενζίνη και το ντίζελ υπό αυστηρές προϋποθέσεις, με στόχο την προστασία των καταναλωτών από απότομες αυξήσεις στις τιμές στα πρατήρια καυσίμων. Οι παραβάτες των νέων ρυθμίσεων απειλούνται με πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν ακόμα και σε εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Handelsblatt και του περιοδικού Focus, από τον Ιανουάριο του 2027 η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, αλλά μόνο εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το ανώτατο όριο θα ενεργοποιείται μετά από τρεις συνεχόμενες εβδομάδες σημαντικών αυξήσεων, με τη σύγκριση των τιμών στη Γερμανία σε σχέση με τον μέσο όρο των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν η αύξηση στη Γερμανία υπερβαίνει τον μέσο όρο της ΕΕ κατά πάνω από πέντε ποσοστιαίες μονάδες κάθε μία από τις τρεις εβδομάδες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορεί να ορίσει μέγιστες τιμές. Ο υπολογισμός θα βασίζεται στις μέσες τιμές καταναλωτή, εξαιρουμένων των φόρων και δασμών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το προσχέδιο του νόμου, που διέρρευσε, δεν αναφέρει συγκεκριμένη μέγιστη τιμή σε λεπτά ανά λίτρο. Τονίζεται, ωστόσο, ότι η τιμή θα πρέπει να προσδιορίζεται με αντικειμενική και διαφανή μέθοδο, βασιζόμενη σε συνεχώς ενημερωμένα δεδομένα. Στις παραμέτρους που λαμβάνονται υπόψη περιλαμβάνονται οι εθνικές και διεθνείς τιμές, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, το κόστος μεταφοράς, τα περιθώρια εμπορίας και διανομής, καθώς και οι φόροι και τα άλλα κόστη που επιβάλλονται από την κυβέρνηση. Σε περίπτωση απότομων βραχυπρόθεσμων αυξήσεων, προβλέπεται η δυνατότητα διαφανούς επιβάρυνσης στη μέγιστη τιμή.

Ο νέος κανονισμός θα μπορεί να εφαρμοστεί είτε σε συγκεκριμένους τύπους καυσίμων, είτε σε μεμονωμένες περιοχές ή ακόμη και σε συγκεκριμένα πρατήρια. Ενδέχεται να εξαιρεθούν πρατήρια σε αυτοκινητοδρόμους, σε νησιά ή αυτά που προμηθεύουν καύσιμα σε σκάφη. Τα κρατίδια θα έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν το δικό τους πλαφόν, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές διαφοροποιήσεις σε προμήθειες και κόστος μεταφοράς.

Η ασφάλεια του εφοδιασμού αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, η οποία επισημαίνει ότι οι μέγιστες τιμές δεν πρέπει να οδηγούν σε ελλείψεις, σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο. Παράλληλα, θα πρέπει να διατηρείται η οικονομική βιωσιμότητα των εισαγωγών καυσίμων. Η μέγιστη διάρκεια εφαρμογής του πλαφόν δεν θα ξεπερνά τους τρεις μήνες, ενώ η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα αναστολής του, αν διαπιστωθεί κίνδυνος για την ασφάλεια εφοδιασμού.

Για την εφαρμογή των μέτρων προβλέπεται αυστηρός έλεγχος και υψηλά πρόστιμα για παραβάσεις. Οι φορείς εκμετάλλευσης πρατηρίων που παραβιάζουν το πλαφόν αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ, οι εταιρίες που καθορίζουν τιμές σε περισσότερα πρατήρια έως και 500.000 ευρώ, ενώ για πετρελαϊκές εταιρίες το πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Από την 1η Οκτωβρίου και μετά τη νέα άνοδο των τιμών καυσίμων, στη Γερμανία εφαρμόζεται έκπτωση σχεδόν 17 σεντς ανά λίτρο. Το μέτρο αυτό αναμένεται να ανασταλεί στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ προς Γαλλία-Γερμανία: Απελευθερώστε ντίζελ ή διακινδυνεύετε απαγόρευση εξαγωγών

Η κυβέρνηση Τραμπ κάλεσε Γερμανία και Γαλλία να μειώσουν τα αποθέματα ντίζελ έκτακτης ανάγκης για να πέσουν οι διεθνείς τιμές, διαφορετικά απειλεί με απαγόρευση εξαγωγών ντίζελ από τις ΗΠΑ, κυρίως ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Μειώνεται ο φόρος στα καύσιμα και μπαίνει πλαφόν στην τιμή

Η κυβέρνηση μείωσε τον ενεργειακό φόρο στα καύσιμα από 1η Οκτωβρίου έως τέλος του έτους κατά 14 λεπτά/λίτρο, ενώ ετοιμάζεται και πλαφόν τιμών. Το μέτρο αναμένεται να προσφέρει ανακούφιση 2,5 δισ. ευρώ σε πολίτες και επιχειρήσεις.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανική συμφωνία για μέτρα ανακούφισης από ακριβά καύσιμα 2,5 δισ. ευρώ

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα στήριξης 2,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών καυσίμων, περιλαμβάνοντας μείωση φόρου και πλαφόν. Το κόστος θα μοιραστεί μεταξύ ομοσπονδίας και κρατιδίων.
Γερμανικό Κοινοβούλιο εξωτερική όψη
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Νέα μέτρα για ανακούφιση από τις ακριβές τιμές καυσίμων

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα: μείωση φόρου κατά 14 λεπτά/λίτρο (τελική μείωση 17 λεπτά), ενώ επίκειται και πλαφόν στις τιμές. Άγνωστο παραμένει πώς θα χρηματοδοτηθούν τα μέτρα.