ΓΔ: 2605.71 1.40% Τζίρος: 290.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Μπενιαμίν Νετανιάχου
Φώτο; Shutterstock

Το κόμμα Νετανιάχου κατηγορεί τα αραβικά κόμματα για νοθεία στις εκλογές

Το κόμμα του Νετανιάχου κατηγόρησε τα αραβικά κόμματα για «κλοπή εκλογών» μετά το ρεκόρ 17 εδρών, κάνοντας λόγο για διαφθορά και νοθεία. Τα κόμματα Ράαμ και το Κοινό Ψηφοδέλτιο πέτυχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από το αναμενόμενο.

Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες μετά τις αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές, κατηγορώντας τα αραβικά κόμματα για εκλογική νοθεία. Οι καταγγελίες του Λικούντ έρχονται καθώς τα αραβικά κόμματα φαίνεται να εξασφαλίζουν αριθμό ρεκόρ 17 εδρών στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το Λικούντ, οι εκλογές «εκλάπησαν από αραβικά κόμματα που στηρίζουν την τρομοκρατία και την εξάλειψη του εβραϊκού κράτους». Το κόμμα υποστήριξε ότι διαθέτει αποδείξεις για περιστατικά "διαφθοράς, απειλών, βίας, νοθείας και χρήσης απαγορευμένων λογισμικών για να παρακινήσουν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν".

Τα αραβικά κόμματα, μεταξύ των οποίων το Ράαμ (Ενωμένο Αραβικό Ψηφοδέλτιο) και το Κοινό Ψηφοδέλτιο, κατέγραψαν εντυπωσιακά αποτελέσματα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε εντείνει τις επιθέσεις κατά αυτών των σχηματισμών.

Την ημέρα της ψηφοφορίας, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι «τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι» του Ράαμ συνελήφθησαν στο νότιο Ισραήλ με φακέλους που περιείχαν μετρητά. Ο προσωρινός γενικός διευθυντής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Ντιν Λίβνεχ, χαρακτήρισε το γεγονός «ασυνήθιστο» και διευκρίνισε ότι η αστυνομία συνέλαβε άτομα που προσπάθησαν να εξαγοράσουν ψήφους πριν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «κανένα άλλο επεισόδιο αυτού του τύπου δεν σημειώθηκε στη χώρα».

Από την πλευρά του, ο Μανσούρ Αμπάς, επικεφαλής του Ράαμ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «ψεύδεται» σχετικά με τους ισχυρισμούς περί εκλογικής νοθείας.

Το Λικούντ ανακοίνωσε ότι διαβίβασε στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, στη Σιν Μπετ και στην Εκλογική Επιτροπή «εκατοντάδες μαρτυρίες και αποδείξεις εκλογικής κλοπής σε πολυάριθμα αραβικά εκλογικά τμήματα». Το κόμμα ζήτησε τη διεξαγωγή «έρευνας σε βάθος», την άσκηση «δικαστικών διώξεων εναντίον των υπευθύνων» και την άμεση παρέμβαση της Εκλογικής Επιτροπής για την εξέταση των καταγγελιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκλογές Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Το κόμμα Νετανιάχου κατηγορεί τα αραβικά κόμματα για «κλοπή» των εκλογών

Το κόμμα του Νετανιάχου κατηγόρησε τα αραβικά κόμματα για νοθεία στις εκλογές, καθώς αναμένεται να κερδίσουν 17 έδρες. Το Λικούντ υποστηρίζει πως διαθέτει αποδείξεις για διαφθορά, απειλές, βία και παράνομες πρακτικές.
Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ δηλώνει έτοιμη για διάλογο με τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ

Η ΕΕ δηλώνει έτοιμη για ειλικρινή, ανοικτό διάλογο με τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ μετά τις εκλογές, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας με βάση τις μακροχρόνιες σχέσεις και τις κοινές δημοκρατικές αξίες.
Μπενιαμίν Νετανιάχου πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Εκλογές Ισραήλ: Μικρό προβάδισμα του μπλοκ Νετανιάχου με καταμετρημένα τα 2/3

Η συμμαχία Νετανιάχου προηγείται με 54 έδρες έναντι 48 της αντιπολίτευσης και 18 των αραβικών κομμάτων, μετά την καταμέτρηση του 66,3% των ψήφων, χωρίς να διαφαίνεται πλειοψηφία στη νέα Κνεσέτ.
Εκλογές στο Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Προβάδισμα αντιπολίτευσης χωρίς πλειοψηφία δείχνουν τα exit polls

Το μπλοκ της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Γκάντι Άιζενκοτ προηγείται σύμφωνα με τα exit polls στο Ισραήλ, αλλά δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά καταγράφουν τα αραβικά κόμματα.
Εκλογές και ψηφοδέλτια στο Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Η εκλογική επιτροπή του Ισραήλ αρνήθηκε παράταση της ψηφοφορίας

Η κεντρική εκλογική επιτροπή απέρριψε το αίτημα του κόμματος Λικούντ για παράταση της ψηφοφορίας, επικαλούμενη το υψηλό ποσοστό συμμετοχής που στις 18:00 έφτασε το 66,7%, αριθμό-ρεκόρ για τις βουλευτικές εκλογές.