Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Τελ Αβίβ, συμμετέχοντας σε μια μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση, λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που χαρακτηρίζονται ως δημοψήφισμα για το μέλλον του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από το Συμβούλιο του Οκτωβρίου, μια ομάδα που έχουν ιδρύσει οικογένειες θυμάτων και ομήρων της 7ης Οκτωβρίου. Στόχος τους είναι να απαιτήσουν λογοδοσία για τις αποτυχίες των υπηρεσιών ασφαλείας που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος το 2023.
Σύμφωνα με ανάρτηση της ομάδας στην πλατφόρμα Χ, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε «τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές», σηματοδοτώντας «τα τρία χρόνια του αγώνα για την αλήθεια, για τη λογοδοσία, για τη συγκρότηση μιας ερευνητικής επιτροπής» που θα εντοπίσει τους υπεύθυνους και τις αποτυχίες των υπηρεσιών ασφαλείας. Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στη σύσταση τέτοιας επιτροπής. Όπως δήλωσε η 68χρονη Χαντάς Φόιερσταϊν, «αυτοί που μας κυβέρνησαν τα τέσσερα τελευταία χρόνια έκαναν άθλια δουλειά». Πρόσθεσε πως «το Ισραήλ δεν έχει βρεθεί ποτέ ξανά σε τέτοια κατάσταση».
Πολλά γνωστά στελέχη της αντιπολίτευσης αναμένεται να συμμετάσχουν στη διαδήλωση. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το στρατόπεδο της δεξιάς του Νετανιάχου να βρίσκεται σε σκληρή αναμέτρηση με τον κεντρώο Γκάντι Άιζενκοτ. Ωστόσο, οι προβλέψεις δείχνουν ότι κανείς από τους δύο δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.
Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης εξέφρασαν ανησυχία για πιθανά επεισόδια ή «προκλήσεις» από υποστηρικτές της κυβέρνησης και ενημέρωσαν σχετικά τις αρχές.