Επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Δυτική Όχθη ξεκίνησε ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής. Η επιχείρηση περιλαμβάνει εκτεταμένες έρευνες και κατεδαφίσεις κτιρίων, μετά τον θάνατο δύο ισραηλινών στρατιωτών από ένοπλη επίθεση, λίγες ημέρες πριν από τις αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του μετά τις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, επικαλούμενος ως προτεραιότητα την προστασία των Ισραηλινών πολιτών. Ο ίδιος και οι ακροδεξιοί σύμμαχοί του μετέβησαν άμεσα στη Χεβρώνα, τη μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Όχθης, η οποία τέθηκε υπό αποκλεισμό.
Σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού και της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ, οι δυνάμεις πραγματοποιούν «εξονυχιστικές» έρευνες και «ανακρίνουν υπόπτους» με στόχο τον εντοπισμό και την καταστροφή τρομοκρατικών υποδομών στην περιοχή της Χεβρώνας. Παράλληλα, προχωρούν σε «κατεδαφίσεις παράνομων δομών που θα μπορούσαν να εγείρουν απειλή για την ασφάλεια», ενώ αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε δεκάδες τοποθεσίες.
Η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι δύο στρατιωτικοί, ηλικίας 20 και 23 ετών, σκοτώθηκαν στη Χεβρώνα από δύο Παλαιστίνιους, οι οποίοι «εξαλείφθηκαν» κατά την ανταλλαγή πυρών, σύμφωνα με τον στρατό. Τρεις ακόμη ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά.
Κατά την επίσκεψή του στη συνοικία από όπου κατάγονταν οι δράστες της επίθεσης, ο κ. Νετανιάχου διεμήνυσε ότι «θα απομακρυνθούν οι κάτοικοι και θα πραγματοποιηθεί έρευνα από σπίτι σε σπίτι».
Αντιδράσεις και επόμενα βήματα
Η ισραηλινή ΜΚΟ B’Tselem προειδοποίησε πως οι εξαναγκαστικοί εκτοπισμοί και οι καταστροφές ενδέχεται να συνιστούν «εγκλήματα πολέμου», καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει «δράση τώρα». Επιπλέον, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε σχέδια για στρατιωτική εκστρατεία πρωτοφανούς κλίμακας στη Δυτική Όχθη, η οποία θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα.
Όπως τόνισε ο κ. Νετανιάχου, «ο υπουργός Άμυνας και εγώ σχεδιάζουμε επιχείρηση πολύ μεγάλου εύρους στη Δυτική Όχθη, άνευ προηγουμένου μετά τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967», προσθέτοντας ότι η ακριβής στιγμή έναρξης θα καθοριστεί σύντομα.
Το πρωί της ίδιας ημέρας, δύο δράστες οπλισμένοι με τουφέκι εφόδου και πιστόλι άνοιξαν πυρ κατά ισραηλινών στρατιωτικών στη Χεβρώνα. Η επίθεση σημειώθηκε εν μέσω αυξημένων εντάσεων στα παλαιστινιακά εδάφη υπό ισραηλινή κατοχή, όπου οι επιθέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες.
Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, εξέχουσα μορφή της ισραηλινής άκρας δεξιάς, ζήτησε στρατιωτική εκστρατεία στη Δυτική Όχθη «όπως στη Γάζα», με στόχο την εξάλειψη της Παλαιστινιακής Αρχής και την κατάσχεση όπλων. Παράλληλα, διέταξε την άμεση κατεδάφιση παλαιστινιακών κατασκευών κοντά στον τόπο της επίθεσης.
Η Χαμάς εξήρε την «ηρωική επιχείρηση» στη Χεβρώνα, καλώντας τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης σε παρόμοιες ενέργειες, χωρίς ωστόσο να αναλάβει την ευθύνη. Σε νέα ανακοίνωση, η Χαμάς και άλλα παλαιστινιακά κινήματα δικαιολόγησαν την επίθεση επικαλούμενοι την ισραηλινή πολιτική στη Δυτική Όχθη και τη δράση εποίκων.
Ο κ. Νετανιάχου επανέλαβε τη δέσμευσή του να καταδιώξει όλα τα μέλη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος «παντού» και «ανά πάσα στιγμή».
Εντάσεις και απώλειες στη Δυτική Όχθη
Η επίθεση σημειώθηκε σε σημείο ελέγχου στρατού κοντά σε στρατηγικής σημασίας διασταύρωση στη βόρεια Χεβρώνα, όπου οι εντάσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές. Η πόλη είναι χωρισμένη σε δύο τομείς: ο ένας υπό παλαιστινιακό έλεγχο, ο άλλος υπό ισραηλινή στρατιωτική παρουσία και εποίκους.
Την τελευταία τριετία, η βία έχει ενταθεί στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, πάνω από 1.110 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τον Οκτώβριο του 2023, κυρίως σε επιχειρήσεις ή από πυρά του ισραηλινού στρατού.
Οι επιθέσεις εποίκων κατά Παλαιστινίων και των περιουσιών τους έχουν επίσης αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, με ορισμένα περιστατικά να σχετίζονται με τη συγκομιδή ελαιοκάρπων. Από την άλλη πλευρά, τουλάχιστον 51 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία τρία χρόνια, κυρίως από παλαιστινιακές επιθέσεις αλλά και κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων.