Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στο Οχάιο βρέθηκε η προεκλογική διαφήμιση του Ρεπουμπλικανού Βιβέκ Ραμασουάμι, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, υπερασπίστηκε δημόσια το σποτ, καλώντας τους Ρεπουμπλικανούς να «σταματήσουν να γκρινιάζουν» και να επικεντρωθούν στη νίκη.
Η διαφήμιση παρουσιάζει τη Ντόνα Άρθουρ, μητέρα της Δημοκρατικής υποψήφιας Έιμι Άκτον, να αμφισβητεί δημόσια τις περιγραφές της κόρης της για τα δύσκολα παιδικά της χρόνια, τα οποία σύμφωνα με την Άκτον χαρακτηρίστηκαν από έλλειψη στέγης και σεξουαλική κακοποίηση.
Η Άρθουρ, με την οποία η Άκτον δεν έχει επικοινωνία από το 1978, καλεί τους πολίτες να μην στηρίξουν την κόρη της. Η Άκτον έχει δηλώσει πως υπέστη κακοποίηση από τον πατριό της σε ηλικία 12 ετών, ενώ ο αδελφός της έχει επιβεβαιώσει αυτή την εκδοχή.
Το διαφημιστικό μήνυμα προκάλεσε κύμα καταδίκης για το χαμηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, με αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για τον Ραμασουάμι και άλλους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους σε μια Πολιτεία που έχει στραφεί προς τα δεξιά τα τελευταία χρόνια.
Ο Βανς, που συμμετείχε σε προεκλογική περιοδεία με τον Ραμασουάμι και τον Τζον Χάστεντ, παρέβλεψε τις αντιδράσεις και τόνισε: «Αν πιστεύετε πραγματικά σε αυτά που λέτε ότι πιστεύετε, σταματήστε να γκρινιάζετε για μια διαφήμιση και πηγαίντε να κερδίσετε τις εκλογές σε 13 ημέρες».
Η διαφήμιση εμφανίστηκε αρχικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς αναφορά στην πηγή, ωστόσο το επιτελείο του Ραμασουάμι παραδέχθηκε αργότερα ότι είχε αναλάβει την παραγωγή, με κόστος 4 εκατ. δολάρια.
Ο Βανς χαρακτήρισε την τηλεοπτική καμπάνια ως μια τολμηρή ενέργεια που «λέει τα πράγματα με το όνομά τους», ενώ κάλεσε το κοινό να εστιάσει στην ουσία και τα γεγονότα.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τη διαφήμιση, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια «πολύ ασυνήθιστη κατάσταση».
Η διαφήμιση προκάλεσε αντιδράσεις και από την πλευρά της οικογένειας της Άκτον, με τον αδελφό της να τη χαρακτηρίζει «απελπισμένη, αηδιαστική επίθεση». Εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας της Άκτον έκανε λόγο για «ποταπή και απολύτως αναμενόμενη» κίνηση.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το σκάνδαλο ενδέχεται να ενισχύσει τη θέση της Άκτον, η οποία προηγείται οριακά στις δημοσκοπήσεις. Παράλληλα, μπορεί να επηρεάσει και άλλες κρίσιμες αναμετρήσεις στην Πολιτεία, όπου διακυβεύεται η ισορροπία δυνάμεων στη Γερουσία των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών Ντέιβιντ Κοέν, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει μέρος των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων να απέχουν από τις κάλπες, επηρεάζοντας το τελικό αποτέλεσμα.