ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ερείπια στη Γάζα
Κατεστραμμένα κτίρια στη Γάζα μετά από βομβαρδισμούς, ένδειξη της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην περιοχή.

Ο ΠΟΥ καταδικάζει τις καθυστερήσεις διανομής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ΠΟΥ τόνισε ότι το ισχύον σύστημα εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω Ισραήλ είναι ανεπαρκές, με κρίσιμες ελλείψεις σε ιατρικά εφόδια, ενώ κανένα νοσοκομείο δεν λειτουργεί πλήρως, παραμένει «καταστροφική» η κατάσταση υγείας.

Σημαντικές ανησυχίες για την επάρκεια του συστήματος που επιτρέπει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του Ισραήλ διατυπώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο οργανισμός κάνει λόγο για «χρόνιες ελλείψεις» σε ιατρικά εφόδια, ενώ υπογραμμίζεται πως η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.

Η Ράινχίλντε βαν ντε Βέερντ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα παλαιστινιακά εδάφη, χαρακτήρισε την υγειονομική κατάσταση στη Γάζα ως «απολύτως καταστροφική». Όπως επεσήμανε, κανένα από τα νοσοκομεία του παλαιστινιακού θύλακα δεν λειτουργεί πλήρως.

Η ίδια τόνισε ότι δεν εισέρχεται επαρκής ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ειδικότερα, σημείωσε πως δεν καλύπτονται οι ανάγκες για σημαντική επέκταση και αποκατάσταση των υπηρεσιών υγείας.

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ εξήγησε ότι το σύστημα αδειοδότησης του Ισραήλ για την είσοδο ιατρικών και άλλων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα αποτελεί βασική αιτία συμφόρησης. Επισήμανε ότι η διαδικασία είναι επίπονη, χρονοβόρα και δεν εγγυάται αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μεγάλες ποσότητες ιατρικών εφοδίων αναμένουν κατά μέσο όρο 74 ημέρες για έγκριση από το Ισραήλ. Σε περίπτωση που δεν δοθεί άδεια, η διαδικασία ξεκινά εκ νέου από την αρχή.

Το Ισραήλ από την πλευρά του δηλώνει ότι δεν επιτρέπει την είσοδο στη Γάζα υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Παράλληλα, κατηγορεί τη Χαμάς για σχεδιασμό νέων επιθέσεων.

Η βαν ντερ Βέερντ ανέφερε ότι μεταξύ των ιατρικών εφοδίων με το μικρότερο ποσοστό έγκρισης είναι τυποποιημένα κιτ υγειονομικού υλικού, μηχανήματα ακτινογραφιών, εξοπλισμός αποστείρωσης και ανταλλακτικά για σαρωτές, τα οποία «απορρίπτονται συστηματικά» από τις ισραηλινές αρχές.

Τόνισε την ανάγκη για απρόσκοπτη και προβλέψιμη είσοδο ανθρωπιστικών και ιατρικών εφοδίων στη Γάζα σε μεγάλη κλίμακα.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ ζήτησε να ανοίξουν επιπλέον σημεία διέλευσης και να εκδοθούν «σαφείς οδηγίες» σχετικά με τις διαδικασίες και τις απαιτήσεις των ισραηλινών αρχών.

Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ το 2023, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 1.221 ανθρώπων, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που βασίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Η μαζική ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας να μετατραπεί σε ερείπια και να προκληθεί ο θάνατος περισσότερων από 74.000 ανθρώπων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλήθος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις

Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, σε δύο επιθέσεις που έπληξαν εμπορικό κέντρο και τη συνοικία Αλ Τουφά, σύμφωνα με πηγές υγείας. Ο ισραηλινός στρατός μιλά για στόχους ενόπλων.
Μνημείο Ισραηλινών θυμάτων
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Ενός λεπτού σιγή σε σημεία επιθέσεων της Χαμάς στην επέτειο

Πολίτες και συγγενείς θυμάτων τίμησαν τα θύματα της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, τηρώντας ενός λεπτού σιγή στα σημεία όπου έλαβαν χώρα οι επιθέσεις, τρία χρόνια μετά το φονικό χτύπημα.
Σημαίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς «είδε» η Αθήνα την τοποθέτηση Ισραηλινού «πρέσβη» στην Τουρκία

Πώς διαβάζει η Αθήνα τον διορισμό νέου ισραηλινού επιτετραμμένου στην Τουρκία. Η τεταμένη κατάσταση μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ, ο έντιμος διαμεσολαβητής τους και το παράθυρο για αποκατάσταση των διμερών του σχέσεων.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Αφαίρεση ιθαγένειας από τους δημιουργούς του ΝΑΖΑ ζητά ο υπ. Πολιτισμού

Ο Ισραηλινός Υπ. Πολιτισμού ζήτησε να αφαιρεθεί η ιθαγένεια από τους σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ «NAZA», κατηγορώντας τους για «προδοσία». Η ταινία, που βραβεύτηκε στη Βενετία, επικρίνει τον στρατό για θανάτους αμάχων στη Γάζα.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός εκπρόσωπος ΟΗΕ: «Θα απαντήσουμε στις βρετανικές κυρώσεις»

Το Ισραήλ σκέφτεται αντίμετρα στις βρετανικές κυρώσεις, τονίζοντας πως δεν μπορεί να ανοικοδομηθεί η Γάζα χωρίς αφοπλισμό της Χαμάς, ενώ επέκρινε τη Βρετανία για προσπάθεια επηρεασμού της ισραηλινής πολιτικής.