ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κτίριο Μαδρίτης Ισπανία

Μαδρίτη: Μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης για τη Θέουτα

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Μαδρίτη κατηγόρησαν την κυβέρνηση για κακή διαχείριση της πρόσφατης κρίσης μεταναστών στη Θέουτα, ζητώντας προστασία των συνόρων και πρόωρες εκλογές. Πολλοί κρατούσαν σημαίες και φώναζαν συνθήματα.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη διαχείριση της πρόσφατης εισροής μεταναστών στη Θέουτα από την ισπανική κυβέρνηση. Οι συγκεντρωμένοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν προστατεύει επαρκώς τα σύνορα της χώρας και ζήτησαν τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Κατά τη διάρκεια της πορείας στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, οι διαδηλωτές κρατούσαν ισπανικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα όπως «η Θέουτα δεν είναι προς πώληση, πρέπει να υπερασπιστείτε τη Θέουτα». Το ισπανικό έδαφος της Θέουτα στη Βόρεια Αφρική αντιμετώπισε πρόσφατα ανθρωπιστική κρίση μετά την άφιξη περισσότερων από 7.000 μεταναστών από το Μαρόκο στα τέλη Ιουλίου.

Παρότι οι περισσότεροι μετανάστες επέστρεψαν σύντομα, χιλιάδες παρέμειναν στην περιοχή για εβδομάδες. Πολλοί κοιμήθηκαν στους δρόμους, γεγονός που επιβάρυνε τους περιορισμένους πόρους της μικρής πόλης και προκάλεσε πολιτική πίεση στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Τη διαδήλωση διοργάνωσε η δεξιά κοινωνική πλατφόρμα Sociedad Civil Española, με τη στήριξη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) και του ακροδεξιού Vox. Ο εκπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη εκτίμησε τη συμμετοχή σε περίπου 2.000 άτομα, ενώ οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 180.000 συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με μανιφέστο της πλατφόρμας, τα αιτήματα περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών έως τις 15 Νοεμβρίου, την επιστροφή όλων των μεταναστών που εισήλθαν στη Θέουτα πίσω στο Μαρόκο και την παραπομπή του Πέδρο Σάντσεθ σε δίκη για «προδοσία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του PP, Μιγκέλ Τελάδο, δήλωσε πως «η πλειονότητα των Ισπανών ζητά εκλογές τώρα», υπενθυμίζοντας ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες το αργότερο για τον Αύγουστο του 2027.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα El País, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εγκρίνει διάταγμα για την επιτάχυνση της επιστροφής μεταναστών από τη Θέουτα στο Μαρόκο, μειώνοντας τον χρόνο επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου και περιορίζοντας τη δυνατότητα παραμονής των αιτούντων στην Ισπανία κατά την εξέταση της υπόθεσής τους.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες αυτές, ο ηγέτης του Vox, Σαντιάγκο Αμπασκάλ, ανέφερε πως «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί αυτήν την κυβέρνηση για τίποτα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισπανικό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ένταση Ισπανίας-Ιταλίας για το μεταναστευτικό ζήτημα

Συνεχίζεται η κόντρα Ισπανίας-Ιταλίας για το μεταναστευτικό. Ο Ισπανός ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες τόνισε ότι πολλές χώρες, μεταξύ τους και η Ιταλία, δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς σε κρίσεις, όπως αυτές στη Λαμπεντούζα.
Σημαία Λιθουανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανία: Βρέθηκαν 12 σήραγγες μεταναστών στα σύνορα με Λευκορωσία

Οι αρχές της Λιθουανίας εντόπισαν 12 σήραγγες από τη Λευκορωσία για παράνομη διέλευση μεταναστών το διάστημα Απριλίου-Αυγούστου, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μαρτίνας Κατελίνας, εκφράζοντας ανησυχία για την αυξανόμενη απειλή.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Προτεραιότητα η διάβαση Λαιμού για σύνδεση Φλώρινας με Ευρώπη

Ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης τόνισε τη σημασία της νέας συνοριακής διάβασης Λαιμού Πρεσπών, που θα ενισχύσει οικονομία, τουρισμό και θέσεις εργασίας στη Φλώρινα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αναγκαίες συνοδές υποδομές.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Πλεύρη σε δομές Βέροιας – Δηλώσεις για τα επεισόδια στη Σιντική

Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε από τη Βέροια πως η Ευρώπη αναγνώρισε τον ρόλο των χωρών πρώτης υποδοχής στο μεταναστευτικό και πως η Ελλάδα ακολουθεί αυστηρή πολιτική: όσοι δεν έχουν προσφυγικό προφίλ μένουν σε κλειστές δομές.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ και εθνικιστές της ΕΕ επιτίθενται κατά του Σάντσεθ για την Θεούτα

Ο Τραμπ και ευρωπαίοι ακροδεξιοί επικαλέστηκαν τις εικόνες μεταναστών στη Θέουτα για να στηρίξουν τις σκληρές μεταναστευτικές θέσεις τους, ασκώντας παράλληλα κριτική στην αριστερά. Παρέμβαση και από Μελόνι που ζήτησε αναστολή της Σένγκεν.
Σημαία Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Θέουτα: 1.500 μετανάστες από το Μαρόκο σε μία εβδομάδα, προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης

Χιλιάδες μετανάστες φτάνουν πεζή στη Θέουτα, περνώντας τον φράχτη από το Μαρόκο, χωρίς αστυνομική επιτήρηση. Πολλοί φωνάζουν «Ζήτω η Ισπανία», ενώ η μαροκινή δύναμη ασφαλείας αποχωρεί, σύμφωνα με το πρακτορείο EFE.