ΓΔ: 2676.02 0.55% Τζίρος: 330.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα

G7 προς Ανσαραλά: Να σταματήσουν άμεσα οι επιθέσεις και οι απειλές

Οι ΥΠΕΞ της G7 ζητούν από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης να σταματήσουν άμεσα επιθέσεις σε πλοία, τονίζοντας πως απειλείται η διεθνής ναυσιπλοΐα και το εμπόριο, ενώ απαιτούν εγγυήσεις για μόνιμη ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 ζήτησαν την άμεση διακοπή όλων των στρατιωτικών ενεργειών, απειλών και επιθέσεων κατά των θαλάσσιων μεταφορών από το κίνημα ανταρτών Ανσαραλά της Υεμένης, γνωστό και ως Χούθι, το οποίο πρόσκειται στο Ιράν. Η σχετική ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «οι κατακριτέες ενέργειές του» αποτελούν επικίνδυνη τροχιά κλιμάκωσης, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω έντασης της σύγκρουσης, πλήγματος στο διεθνές εμπόριο και πρόκλησης οικονομικής αστάθειας σε παγκόσμια κλίμακα. Τονίζεται η «απόλυτη ανάγκη» για εξασφάλιση μόνιμης ασφάλειας στη ναυτιλία καθώς και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών της ναυσιπλοΐας διεθνώς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

G7: Κοινό αίτημα για άμεσο τέλος επιθέσεων κατά αμάχων σε Ιράν και Μ. Ανατολή

Οι ΥΠΕΞ της G7 ζητούν άμεσο τερματισμό επιθέσεων σε αμάχους και υποδομές στη Μ. Ανατολή-Ιράν, συντονισμό για ανθρωπιστική βοήθεια και αποκατάσταση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στο Στενό του Χορμούζ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η G7 απαιτεί από το Ιράν να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις στη Μέση Ανατολή

Οι ΥΠΕΞ της G7 απαιτούν από το Ιράν να σταματήσει άμεσα και χωρίς όρους τις επιθέσεις στη Μέση Ανατολή, τις χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητες, ενώ το Ιράν απαντά σε επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ με χτυπήματα σε δυτικούς στόχους και υποδομές.
Διαδηλωτής στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Η G7 απειλεί το Ιράν με νέα μέτρα για καταστολή διαδηλώσεων

Οι ΥΠΕΞ της G7 καταδικάζουν τη βίαιη καταστολή διαδηλώσεων στο Ιράν και προειδοποιούν με νέες κυρώσεις αν συνεχιστούν οι αυθαίρετες συλλήψεις και οι δολοφονίες, ζητώντας αυτοσυγκράτηση από τις ιρανικές αρχές.
Σημαίες Κίνας και Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία προσφέρει στήριξη για τις ενεργειακές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας

Η Γαλλία δηλώνει έτοιμη να συνεισφέρει στην προστασία σαουδαραβικών πετρελαϊκών υποδομών με αυστηρά αμυντική προσέγγιση, χωρίς συμμετοχή σε σύγκρουση με τους Χούθι, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι νεκροί στη Μόκα από σαουδαραβικούς βομβαρδισμούς, λένε ΜΜΕ

Έξι άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά και μία γυναίκα, σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς της σαουδαραβικής πολεμικής αεροπορίας στη Μόκα της Υεμένης, σύμφωνα με το πρακτορείο SABA.