ΓΔ: 2421.69 1.06% Τζίρος: 313.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν

Η G7 απαιτεί από το Ιράν να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις στη Μέση Ανατολή

Οι ΥΠΕΞ της G7 απαιτούν από το Ιράν να σταματήσει άμεσα και χωρίς όρους τις επιθέσεις στη Μέση Ανατολή, τις χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητες, ενώ το Ιράν απαντά σε επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ με χτυπήματα σε δυτικούς στόχους και υποδομές.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) κάλεσαν το Ιράν σε «άμεσο και άνευ όρων τερματισμό» των «αδικαιολόγητων» επιθέσεών του κατά χωρών της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίασή τους.

«Καλούμε σε άμεσο και άνευ όρων τερματισμό όλων των επιθέσεων που πραγματοποιούνται από το ιρανικό καθεστώς», αναφέρεται στο ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών της G7, στην οποία συμμετέχουν η Γερμανία, ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Το Ιράν απάντησε στην αεροπορική εκστρατεία των ΗΠΑ και του Ισραήλ που ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου, εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον πολλών χωρών της περιοχής. Οι επιθέσεις στόχευσαν δυτικούς στρατιωτικούς στόχους, ενεργειακές υποδομές και μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η G7 εξέφρασε την «υποστήριξή της προς τους εταίρους μας στη Μέση Ανατολή απέναντι στις αδικαιολόγητες επιθέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και των συμμάχων της». Μέχρι στιγμής, οι χώρες που έχουν δεχθεί επιθέσεις δεν έχουν ανταποδώσει στρατιωτικά.

«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα των χωρών που δέχονται αδικαιολόγητες επιθέσεις από το Ιράν ή από τους συμμάχους του να υπερασπισθούν το έδαφός τους και να προστατεύσουν τους πολίτες τους. Επαναδιατυπώνουμε την αταλάντευτη στήριξή μας στην ασφάλεια, την κυριαρχία και την εδαφική τους ακεραιότητα», σημειώνουν οι υπουργοί Εξωτερικών στο κοινό τους κείμενο.

Ανησυχία για τη ναυσιπλοΐα στο Στενό του Χορμούζ

Η G7 υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης της ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα, καθώς η κυκλοφορία στο Στενό του Χορμούζ –μία από τις σημαντικότερες πετρελαϊκές αρτηρίες του πλανήτη– έχει ουσιαστικά διακοπεί. Οι υπουργοί τονίζουν την ανάγκη διασφάλισης των θαλάσσιων οδών, της σταθερότητας των εφοδιαστικών αλυσίδων και της ομαλής λειτουργίας των αγορών ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεδιάσκεψη ΕΕ-Κόλπου για Ιράν και Μέση Ανατολή αύριο Πέμπτη

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ και εκπρόσωποι κρατών του Κόλπου συνεδριάζουν αύριο με τηλεδιάσκεψη για τις εξελίξεις στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή. Τη συζήτηση θα προεδρεύσει η Κάγια Κάλας και θα συμμετέχουν μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Το Ισραήλ προσπαθεί να μπλοκάρει συμφωνία με ΗΠΑ, λέει ο ΥΠΕΞ

Ο Αμπάς Αραγτσί κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να εκτροχιάσει επικείμενη συμφωνία με την Ουάσινγκτον για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά η επίτευξή της.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συμφωνία με Ιράν περιέχει αναφορές και στον Λίβανο

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία με το Ιράν περιλαμβάνει και τον Λίβανο, εκφράζοντας αισιοδοξία για αποδοχή της από Ισραήλ και χώρες του Κόλπου. Ελάχιστες οι ιρανικές επιφυλάξεις, ευρεία συναίνεση.
Εκτόξευση πυραύλων
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν εκτοξεύει πυραύλους κατά αμερικανικού κέντρου διοίκησης στην Ιορδανία

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν επίθεση με 12 βαλλιστικούς πυραύλους σε αμερικανική βάση στην Ιορδανία ως αντίποινα για αμερικανικούς βομβαρδισμούς, δηλώνοντας καταστροφή της βάσης και μαχητικών. Δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες αντιδράσεις.