Με μεγάλες παρεμβάσεις των τουρκικών, κρατικών τραπεζών στην αγορά συναλλάγματος επιχειρείται η σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας, καθώς οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης σε έναρξη των επιχειρήσεων τουρκικών δυνάμεων στην βορειανατολική Συρία διατηρούν τους φόβους των επενδυτών για ενδεχόμενη νέα «βουτιά» του νομίσματος.
Τη Δευτέρα η λίρα υποχώρησε απότομα έναντι του δολαρίου, μετά την ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο της συμφωνίας Τραμπ - Ερντογάν για επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση από τον Αύγουστο.
Έτσι, ενώ η λίρα διαπραγματευόταν κάτω από 5,70 λίρες/δολ. μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, έχει βρεθεί πλέον σε επίπεδο άνω των 5,80 λιρών. Σήμερα, το τουρκικό νόμισμα κέρδισε κάποιο έδαφος, κινούμενο προς το 5,81, αλλά γρήγορα βρέθηκε πάλι πάνω από το 5,83, όταν έγινε γνωστό ότι άρχισαν προκαταρκτικές επιχειρήσεις τουρκικών δυνάμεων πέρα από τα σύνορα με την Συρία.
Οι τουρκικές, κρατικές τράπεζες κρατούν το νόμισμα στην... εντατική, παρέχοντας συνεχή υποστήριξη με πωλήσεις δολαρίων. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τράπεζες έχουν στήσει «αναχώματα» στο επίπεδο των 5,84 λιρών/δολ. Σε αυτή την τιμή προχωρούν σε πωλήσεις δολαρίων, για να μην επιτρέψουν υποχώρηση χαμηλότερα. Την Δευτέρα και την Τρίτη ξόδεψαν συνολικά 1 δισ. δολ. για να αγοράσουν λίρες και να στηρίξουν το νόμισμα.
Οι traders της αγοράς συναλλάγματος δυσκολεύονται να βγάλουν συμπεράσματα για τις πολιτικές εξελίξεις και τις πιθανές παρενέργειες της τουρκικής εισβολής στην οικονομία. Ενώ ο πρόεδρος Τραμπ αρχικά ενέκρινε την τουρκική επιχείρηση, το βράδυ της Δευτέρας, έχοντας δεχθεί έντονη κριτική για την εγκατάλειψη των Κούρδων από τις ΗΠΑ, έσπευσε να γράψει στο Twitter ότι, αν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια θα καταστρέψει την οικονομία της.
Αυτή η αναφορά θύμισε σε πολλούς τα γεγονότα του Αυγούστου 2018, όταν η τότε επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων είχε οδηγήσει τον Τραμπ σε αιφνίδια επιβολή δασμών σε τουρκικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η ισοτιμία της λίρας σε συνθήκες πανικού στην αγορά.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αφήνει σε εμπορικές, κρατικές τράπεζες να οργανώνουν τη στήριξη του νομίσματος στην αγορά συναλλάγματος, επειδή τα δικά της συναλλαγματικά αποθέματα είναι αρκετά χαμηλά. Η συζήτηση αυτή είχε ανοίξει τον περασμένο Μάρτιο, λίγες εβδομάδας πριν τις δημοτικές εκλογές, όταν είχε αποκαλυφθεί μεγάλη μείωση των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας, αλλά και ορισμένες «αλχημείες» στον υπολογισμό των εθνικών αποθεμάτων συναλλάγματος, με συνυπολογισμό συμφωνιών ανταλλαγής (swaps). Εκείνη την περίοδο, οι κρατικές τράπεζες είχαν πουλήσει 10 - 15 δισ. δολ. για να αποσοβήσουν μια συναλλαγματική κρίση.
Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η κεντρική τράπεζα δεν διαθέτει αρκετά αποθεματικά για να προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας και παρατεταμένη παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος, ώστε να στηρίξει τη λίρα. Τα αποθεματικά φθάνουν τα 35,7 δισ. δολ. και είναι αυξημένα από το χαμηλό των 26,1 δισ. του περασμένου Μαρτίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Όμως, σε έκθεση του οίκου Capital Economics υπογραμμίζεται ότι αυτό το μαξιλάρι είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις ανάγκες για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους και η Τουρκία βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες θέσεις μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών με βάση αυτό το κριτήριο.