ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Κομισιόν: Απαγόρευση των social media για παιδιά κάτω των 13 ετών

Νέους περιορισμούς στην πρόσβαση των παιδιών στα social media προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τι προβλέπεται για τις ηλικίες κάτω των 13 ετών και για τους ανηλίκους έως 15 ετών.

Νέους περιορισμούς στην πρόσβαση των παιδιών στα social media προτείνει η Κομισιόν, μέσω του νομοθετικού πλαισίου «EU KIDS Act», με στόχο την ενίσχυση της διαδικτυακής ασφάλειας των ανηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την πρόταση, τα παιδιά κάτω των 13 ετών δεν θα έχουν πρόσβαση στα social media, ενώ η ελάχιστη ηλικία για δημιουργία αυτόνομου προσωπικού λογαριασμού καθορίζεται στα 15 έτη. 

Για ανήλικους από 13 έως και κάτω των 15 ετών προβλέπεται γονικός έλεγχος, μέσω «μίνι λογαριασμών» που θα διαχειρίζονται οι γονείς ή οι κηδεμόνες.

Οι λογαριασμοί αυτοί θα προσφέρουν πρόσβαση σε κατάλληλες για την ηλικία υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και διαμοιρασμού βίντεο, με αυστηρές δικλείδες ασφαλείας όπως περιορισμό των κοινωνικών επαφών και όριο χρήσης έως μία ώρα την ημέρα. Για παιδιά από 3 έως και κάτω των 13 ετών δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση στα social media, ενώ θα μπορούν να χρησιμοποιούν ειδικές υπηρεσίες διαμοιρασμού βίντεο για παιδιά, πάντα με διαχείριση από τους γονείς ή τους κηδεμόνες.

Ο EU KIDS Act εισάγει επίσης αυστηρότερους κανόνες για τον σχεδιασμό διαδικτυακών υπηρεσιών που απευθύνονται σε ανηλίκους, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο, διαδικτυακά βιντεοπαιχνίδια και υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και chatbot.

Η πρόταση περιλαμβάνει απαγόρευση εθιστικών λειτουργιών και συστημάτων προτεινόμενου περιεχομένου που βασίζονται σε προφίλ χρηστών. Επίσης, στοχεύει στην αντιμετώπιση πρακτικών όπως η ατελείωτη κύλιση, οι ανταμοιβές που ενθαρρύνουν τη συνεχή χρήση και οι ειδοποιήσεις κατά τις ώρες ύπνου, ενώ προβλέπει προστασία των παιδιών από ανεπιθύμητη επικοινωνία με αγνώστους.

Σημαντικό μέρος της πρότασης αφορά την επαλήθευση της ηλικίας, με την Κομισιόν να ζητά από τις διαδικτυακές υπηρεσίες και τα καταστήματα εφαρμογών να εφαρμόζουν σχετικά εργαλεία.

Τέλος, η πρόταση μεταφέρει σημαντικό μέρος της ευθύνης στους παρόχους, καθώς η Κομισιόν αντιστρέφει το «βάρος της απόδειξης», απαιτώντας από τις πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες να αποδεικνύουν ότι οι υπηρεσίες τους είναι ασφαλείς εκ σχεδιασμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Ενεργειακό κόστος και στήριξη νοικοκυριών στο επίκεντρο της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε κοινές προμήθειες ενέργειας, στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και επενδύσεις στα ευρωπαϊκά δίκτυα για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης.
άνοδος τιμών πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Θετικό βήμα η απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου από την G7

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άννα-Κάισα Ίτκονεν, χαιρέτισε την απόφαση των G7 για απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου, τονίζοντας τη σημασία της και τη δέσμευση κατά των εξαγωγικών περιορισμών για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Αυξημένη ετοιμότητα για ενεργειακή κρίση, εξετάζεται απελευθέρωση αποθεμάτων

Η ΕΕ, μέσω της «Energy Union Task Force», συντονίζεται εντατικά για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις στις αγορές ενέργειας λόγω αυξημένων τιμών. Έτοιμη για συλλογική δράση και πιθανή απελευθέρωση αποθεμάτων με τη στήριξη του ΔΟΕ.
Νταν Γιόργκενσεν πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρώπη αναζητά κοινή απάντηση στη νέα κρίση με «κλειδί» τον εξηλεκτρισμό

Ο εξηλεκτρισμός είναι η απάντηση στις υψηλές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη. Οι κατευθυντήριες που έδωσε η Κομισιόν στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στο Δουβλίνο και η ελληνική παρέμβαση.
ενεργειακό κόστος
ΔΙΕΘΝΗ

Σε συναγερμό η ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Αναζητά λύσεις για τον χειμώνα

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ αναζητούν κοινή απάντηση στην άνοδο των τιμών καυσίμων, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και ο αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ έχουν επιβαρύνει το ενεργειακό κόστος κατά περισσότερα από 100 δισ. ευρώ.