ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου

Δίκη για διαφθορά της πρώην υπουργού Ρασιντά Ντατί υπέρ Renault-Nissan

Η Ρασιντά Ντατί και ο Κάρλος Γκοσν δικάζονται για διαφθορά και αθέμιτη επιρροή, κατηγορούμενοι ότι συνήψαν συμφωνία με αντικείμενο την προώθηση των συμφερόντων της Renault-Nissan ενώ η Ντατί ήταν ευρωβουλευτής.

Η Ρασιντά Ντατί, πρώην υπουργός σε γαλλικές κυβερνήσεις, δικάζεται σήμερα μαζί με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Renault-Nissan, Κάρλος Γκοσν, σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον για διαφθορά και αθέμιτη επιρροή κατά τη θητεία της ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η διαδικασία αυτή ακολουθεί την αποτυχία της Ντατί να εκλεγεί δήμαρχος στο Παρίσι.

Η 60χρονη πολιτικός κατηγορείται ότι σύναψε συμφωνία διαφθοράς και άσκησε παράνομες πιέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ των συμφερόντων της Renault-Nissan, από τον Οκτώβριο 2009 έως τον Φεβρουάριο 2013.

Το βασικό ερώτημα που καλείται να απαντήσει το Πλημμελειοδικείο του Παρισιού είναι αν η Ντατί έλαβε ποσό 900.000 ευρώ για να υποστηρίξει τα συμφέροντα του αυτοκινητοβιομηχανικού ομίλου.

Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Νικολά Σαρκοζί και πρώην υπουργός Πολιτισμού του Εμανουέλ Μακρόν, η οποία αποχώρησε από την κυβέρνηση τον Φεβρουάριο, αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Υποστηρίζει ότι παρείχε υπηρεσίες ως δικηγόρος, οι οποίες ήταν συμβατές με το αιρετό λειτούργημά της.

«Η υπεράσπιση θα καταδείξει ότι η Ρασιντά Ντατί εργάσθηκε αποκλειστικά ως δικηγόρος για την RNBV (σ.σ.: η ολλανδική εταιρεία που διευθύνει τη συμμαχία Renault-Nissan) και ότι οι αβάσιμες κατηγορίες για δήθεν αθέμιτη επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλονται σε μια τεχνητή διανοητική κατασκευή των κατηγόρων», δηλώνουν οι δικηγόροι της.

Παρότι το πολιτικό διακύβευμα είναι μειωμένο μετά την ήττα της στις δημοτικές εκλογές του Παρισιού απέναντι στον σοσιαλιστή Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, η Ρασιντά Ντατί διακυβεύει ενώπιον της Δικαιοσύνης την εντολή της ως δήμαρχος του 7ου διαμερίσματος του Παρισιού, καθώς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πενταετούς αποκλεισμού από δημόσια αξιώματα.

Η οικονομική εισαγγελία (PNF) θεωρεί ότι η σύμβαση δικηγορικής αμοιβής της 28ης Οκτωβρίου 2009, που υπεγράφη μεταξύ της Ντατί και του Κάρλος Γκοσν, με ετήσια αμοιβή 300.000 ευρώ προ φόρων, χρησιμοποιήθηκε για να καλυφθεί εργασία υπεράσπισης των συμφερόντων της Renault στο Ευρωκοινοβούλιο, κάτι που απαγορευόταν από τη θέση της ως ευρωβουλευτή.

Η εν λόγω σύμβαση ήρθε στην κατοχή της γαλλικής Δικαιοσύνης το καλοκαίρι του 2019, μετά από έρευνα στην έδρα της Renault που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη σύλληψη του Κάρλος Γκοσν στην Ιαπωνία στα τέλη του 2018, γεγονός που οδήγησε στην πτώση του ισχυρού γαλλο-λιβανο-βραζιλιάνου επιχειρηματία.

Ο 72χρονος Κάρλος Γκοσν βρίσκεται σήμερα στον Λίβανο, όπου διέφυγε μετά την περιπετειώδη απόδρασή του από την Ιαπωνία, και έχει εξελιχθεί σε ίνφλουενσερ του διαδικτύου για τις επιχειρήσεις. Δεν αναμένεται να παραστεί στη δίκη.

Ο Γκοσν αμφισβητεί το τυπικό και τις προθεσμίες της κλήτευσής του. Διαψεύδει ότι επιδιώκει «να καθυστερήσει αυτή τη δίκη» και δηλώνει, με επιστολή του στα τέλη Αυγούστου, πρόθυμος να καταθέσει μέσω βιντεοδιάσκεψης από τη Βηρυτό για να «δώσει εξηγήσεις για γεγονότα τα οποία αμφισβητεί».

Αντιπαράθεση για το έργο της Ντατί και τις δικηγορικές υπηρεσίες

Η κατηγορούσα αρχή υποστηρίζει ότι η Ρασιντά Ντατί δεν είχε αποκτήσει την ιδιότητα του δικηγόρου παρά μόνο τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης με την RNBV. Εκφράζει επίσης έκπληξη για τα «ιδιαίτερα περιορισμένα» ίχνη της υποτιθέμενης εργασίας, δεδομένης της διάρκειας και του ύψους της αμοιβής.

Η Ντατί υποστηρίζει ότι η απουσία εγγράφων οφείλεται στη βούληση του Κάρλος Γκοσν να μην διατηρεί σημειώματα που του απευθύνονταν, ενώ αναφέρει ότι παρείχε νομικές υπηρεσίες για τη Renault σε θέματα που αφορούσαν το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τουρκία και το Ιράν.

Η υπεράσπιση σκοπεύει να προσκομίσει μάρτυρες που, σύμφωνα με τη Ντατί, θα καταθέσουν ότι εργάστηκε πράγματι για την εταιρεία.

Η Ρασιντά Ντατί αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης δέκα ετών για δωροληψία και πρόστιμο 450.000 ευρώ για αποδοχή προϊόντων κατάχρησης εξουσίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ηλεκτρικό αυτοκίνητο φόρτιση
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία-Γερμανία: Κοινό σχέδιο για το μέλλον της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας

Ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, Όλαφ Λις, χαιρέτισε τη συμφωνία Γερμανίας-Γαλλίας για το μέλλον της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, τονίζοντας ότι διασφαλίζει θέσεις εργασίας και ενισχύει την ευρωπαϊκή βιομηχανία αυτοκινήτου.
Σχέδιο Ανάκαμψης Ευρώπης
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία-Γερμανία: Συμφωνία για κοινό σχέδιο στη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία

Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν σε κοινή στρατηγική για το μέλλον της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, με ηπιότερες μειώσεις CO2 ως το 2035 και στήριξη της κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη, διατηρώντας κλιματικές δεσμεύσεις.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Γερμανία σε συμφωνία για ρύπους αυτοκινήτων και «Made in EU»

Γαλλία και Γερμανία σχεδιάζουν μείωση 90% στις εκπομπές CO2 από αυτοκίνητα ως το 2035, αντί για 100%. Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο στη Βρετανία για ένταξη στους κανόνες «Made in EU», υπό όρους αμοιβαιότητας και συμφωνίας με όρους της ΕΕ.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η ΕΕ προστατεύει την αγορά από αθέμιτο ανταγωνισμό με Κίνα

Ο Μακρόν τόνισε ότι η συμφωνία ΕΕ-Κίνας για περιορισμό στις εισαγωγές κινεζικών υβριδικών οχημάτων προστατεύει την ευρωπαϊκή αγορά από αθέμιτο ανταγωνισμό, μειώνοντας κατά το ήμισυ τις τρέχουσες εισαγωγές.
Εκθεσιακός χώρος Renault αυτοκινήτων
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Renault: Πάνω από 10 δισ. ευρώ για ηλεκτρικά οχήματα στη Γαλλία ως το 2034

Η Renault θα επενδύσει πάνω από 10 δισ. ευρώ στη Γαλλία τα επόμενα χρόνια για ηλεκτρικά και οικονομικότερα οχήματα, δήλωσε ο CEO Φρανσουά Προβό, προβλέποντας αύξηση παραγωγής στη Γαλλία άνω του 25% έως το 2026.
Λογότυπο Volkswagen
ΔΙΕΘΝΗ

Volkswagen: Ο Μπλουμ ζητά σκληρές περικοπές για να σώσει τον όμιλο

Ο Όλιβερ Μπλουμ, CEO της Volkswagen, καλείται να πείσει το εποπτικό συμβούλιο να εγκρίνει μεγάλες περικοπές και κλείσιμο εργοστασίων, εν μέσω πιέσεων από Κινέζους ανταγωνιστές και αντιδράσεων από συνδικάτα και μετόχους.