ΓΔ: 2694.96 -1.16% Τζίρος: 326.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν

ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά ρωσικής τράπεζας VTB λόγω σχέσεων με Ιράν

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στη ρωσική VTB, κατηγορώντας την για παραβίαση των περιορισμών προς το Ιράν. Το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύεται να συνεχίσει τις πιέσεις κατά όσων στηρίζουν το ιρανικό καθεστώς.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή νέων κυρώσεων στη ρωσική τράπεζα VTB, με αφορμή τον φερόμενο ρόλο της στην παράκαμψη των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ουάσινγκτον να εντείνει την οικονομική πίεση προς την Τεχεράνη.

Η νέα αυτή απόφαση ακολουθεί τις κυρώσεις που είχαν ήδη επιβληθεί στη VTB το 2022, όταν η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας είχε βρεθεί στο στόχαστρο λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Σκοτ Μπέσεντ, «στο πλαίσιο της επιχείρησης Economic Outcast, το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να στοχοποιεί και να πλήττει όσους παρέχουν υλική, τεχνολογική ή οικονομική στήριξη που επιτρέπει στο ιρανικό καθεστώς να συντηρεί τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις του». Το υπουργείο υπογράμμισε ότι «δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε μορφή στήριξης του καθεστώτος και θα εξακολουθήσει να εντοπίζει, να αποκαλύπτει και να απομονώνει τους αρωγούς του Ιράν», όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μασούντ Πεζεσκεγιάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανός πρόεδρος: Ευχαριστούμε Ρωσία για στήριξη, αντιστεκόμαστε στις ΗΠΑ

Ο Ιρανός Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν ευχαρίστησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη ρωσική στήριξη απέναντι στις κυρώσεις, τονίζοντας ότι Μόσχα και Τεχεράνη μπορούν μαζί να αντιμετωπίσουν την «μονομερή πρακτική» των ΗΠΑ, σε συνάντηση στο Μπισκέκ.
Μασούντ Πεζεσκεγιάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μηνύματα Πεζεσκιάν στις ΗΠΑ και τετ α τετ Πούτιν με Ερντογάν

Στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στο Μπισκέκ βρίσκονται οι εξελίξεις στις σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας-Κίνας.
Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πιστεύω Ρωσία και Κίνα όταν δηλώνουν ότι δεν εξοπλίζουν το Ιράν

Ο Τραμπ προειδοποίησε Ρωσία και Κίνα να μην πουλήσουν όπλα στο Ιράν, δηλώνοντας πως πιστεύει ότι ο Πούτιν και ο Σι δεν εμπλέκονται σε τέτοιες συναλλαγές, τονίζοντας όμως ότι θα είναι «πολύ κακό γι’ αυτούς» αν το κάνουν.
Λογότυπο CIA ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εξετάζεται ρωσική εμπλοκή σε ιρανικές επιθέσεις κατά της CIA

Εκρήξεις σε εγκαταστάσεις της CIA στον Κόλπο, πιθανόν από ιρανικά drones, προβληματίζουν τις ΗΠΑ για πιθανή ρωσική υποστήριξη στο Ιράν με πληροφορίες ή τεχνολογία. Δύο βάσεις επλήγησαν, μεταξύ τους και το συγκρότημα της πρεσβείας στο Ριάντ.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία στηρίζει τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν και καλεί το Ισραήλ σε σεβασμό

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα στηρίζει τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για λήξη της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι πλευρές, και το Ισραήλ, πρέπει να την τηρήσουν.