ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Στενό του Ορμούζ πλοία

Νότια Κορέα: Αποστολή επιθεώρησης στα Στενά του Ορμούζ

Ομάδα επιθεώρησης της Νότιας Κορέας αξιολογεί την ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ, χωρίς απόφαση για αποστολή στρατευμάτων, ανακοίνωσε το Υπ. Άμυνας. Η αποστολή αναμένεται να επιστρέψει εντός της εβδομάδας.

Σε αποστολή ομάδας επιθεώρησης για την αξιολόγηση της κατάστασης ασφαλείας στα Στενά του Ορμούζ προχώρησε η Νότια Κορέα, όπως ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας. Προς το παρόν, δεν έχει ληφθεί απόφαση για ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον Αύγουστο, να μειώσει τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας. Η απόφαση συνδέεται, εν μέρει, με την άρνηση της Σεούλ να συνδράμει την Ουάσινγκτον στον πόλεμο κατά του Ιράν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, η νοτιοκορεάτικη ομάδα αναχώρησε για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το περασμένο Σαββατοκύριακο και αναμένεται να επιστρέψει το νωρίτερο εντός της εβδομάδας, όπως ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας έκανε γνωστό την Παρασκευή ότι η Σεούλ εξετάζει διάφορες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών μέτρων, για την υποστήριξη της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, σημαντική θαλάσσια οδό για τον παγκόσμιο εφοδιασμό με πετρέλαιο.

Παράλληλα, διέψευσε σχετικά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ήδη ειλημμένη απόφαση όσον αφορά την ανάπτυξη δυνάμεων στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε στο X πως οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία ή συμμετοχή της Νότιας Κορέας σε επιχειρήσεις στον Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ θα θεωρηθεί υποστήριξη στην «επιθετικότητα» των ΗΠΑ και θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη τη νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Φωτιά και καπνός κοντά σε εγκατάσταση της Aramco στο Ριάντ

Στήλη καπνού και φωτιά εντοπίστηκαν σήμερα κοντά σε εγκατάσταση της Aramco στο Ριάντ, σύμφωνα με μαρτυρία στο Reuters. Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση για το περιστατικό από τις σαουδαραβικές αρχές ή την εταιρεία.
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ριάντ: Επίθεση Χούθι σε ηλεκτρικό υποσταθμό στη Μεδίνα

Ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία κατηγόρησε τους Χούθι για επίθεση σε ηλεκτρικό υποσταθμό στη Μεδίνα, που προκάλεσε βλάβη σε μετασχηματιστή χωρίς να επηρεαστεί το δίκτυο. Οι Χούθι διαψεύδουν κάθε ανάμειξη.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης εγκρίνει την νέα πρόταση για τα Στενά του Ορμούζ

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν τόνισε ότι το σχέδιο για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ σε μία εβδομάδα έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του ανώτατου ηγέτη και θα υλοποιηθεί αν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν και τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Ένοπλοι κλείνουν πετρελαιαγωγό, πέφτει η παραγωγή

Ένοπλοι έκλεισαν τον αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από το κοίτασμα Ας Σαράρα στη Λιβύη, μειώνοντας σημαντικά την παραγωγή. Η εθνική εταιρεία προειδοποιεί για πιθανή ανωτέρα βία αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεργασία Γαλλίας-Καναδά σε αλιεία, ασφάλεια και ενέργεια

Γαλλία και Καναδάς ενισχύουν τη συνεργασία σε αλιεία, ασφάλεια και ενέργεια, όπως δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψη του Καναδού πρωθυπουργού στο Σαιν Πιερ ε Μικελόν, υπογραμμίζοντας τη σημασία του καναδικού LNG για την Ευρώπη.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερακάκης: Επείγον να επισπεύσουμε την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ

Ο Κ. Πιερρακάκης τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης της ενεργειακής ανεξαρτησίας στην Ευρώπη για λόγους ασφάλειας και ανταγωνιστικότητας. Τυχόν νέα μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι στοχευμένα και προσωρινά, εντός δημοσιονομικών κανόνων.