Ο Ραούλ Κάστρο, πρώην πρόεδρος της Κούβας και ιστορική φυσιογνωμία της χώρας, πραγματοποίησε νέα δημόσια εμφάνιση σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης. Η παρουσία του καταγράφηκε λιγότερο από έναν μήνα μετά την προηγούμενη δημόσια εμφάνισή του στην Αβάνα, για την επέτειο των εκατό ετών από τη γέννηση του αδελφού του, Φιδέλ Κάστρο.
Σύμφωνα με τα μεταδιδόμενα πλάνα, ο Ραούλ Κάστρο συμμετείχε σε τελετή για την 65η επέτειο από την ίδρυση μονάδας του υπουργείου Εσωτερικών, υπεύθυνης για την ασφάλεια των κουβανών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Φιδέλ Κάστρο. Το ρεπορτάζ μεταδόθηκε επανειλημμένα από τη δημόσια τηλεόραση το σαββατοκύριακο.
Στην τελετή, ο Ραούλ Κάστρο συνοδευόταν από τον εγγονό του και επικεφαλής της προσωπικής του ασφάλειας, Ραούλ Γκιγιέρμο Ροδρίγκες Κάστρο. Χαιρέτισε αρκετούς βετεράνους της εν λόγω μονάδας, ενώ εμφανίστηκε με τη χαρακτηριστική πράσινη στρατιωτική στολή του, δείχνοντας ακμαίος.
Αν και δεν κατέχει πλέον επίσημη θέση στην κυβέρνηση ή το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα, ο Ραούλ Κάστρο εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λήψη πολιτικών αποφάσεων και διατηρεί την εμπιστοσύνη του στρατού.
Τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε η προεδρία της Κούβας, εγκρίθηκαν οικονομικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τον μετασχηματισμό προς μια οικονομία της αγοράς. Οι αλλαγές αυτές επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τη σοβαρή οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα των 9,4 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία βρίσκεται υπό έντονη πίεση από τις ΗΠΑ.
Τα μέτρα χαρακτηρίζονται ως η μεγαλύτερη μεταβολή στο οικονομικό μοντέλο της Κούβας από τότε που υιοθέτησε τον κομμουνισμό πριν σχεδόν 70 χρόνια.
Τον Μάιο, οι αμερικανικές αρχές άσκησαν δίωξη κατά του Ραούλ Κάστρο για τους θανάτους τεσσάρων αμερικανών υπηκόων, ύστερα από την κατάρριψη δύο μικρών αεροσκαφών με μέλη αντικαστρικής οργάνωσης το 1996, περίοδο κατά την οποία ήταν υπουργός Άμυνας.