ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο

Κρεμλίνο: Οι ΗΠΑ πρότειναν νέες λύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Πούτιν είχε «ειλικρινείς» συνομιλίες με Αμερικανούς απεσταλμένους για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, με προτάσεις επίλυσης της σύγκρουσης, ενώ τόνισε την πρόοδο των ρωσικών δυνάμεων και την ανάγκη αντιμετώπισης των αιτιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε «εξαιρετικά ειλικρινείς» συνομιλίες με τους αμερικανούς απεσταλμένους Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, με αντικείμενο την αναζήτηση λύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διήρκησε περισσότερες από τρεις ώρες, οι αμερικανοί απεσταλμένοι πρότειναν «μια σειρά από ιδέες».

Όπως δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ, οι απεσταλμένοι είχαν προετοιμαστεί σχολαστικά για την επίσκεψη, επανέλαβαν το ενδιαφέρον τους για γρήγορο τερματισμό των εχθροπραξιών και παρουσίασαν προτάσεις για πιθανούς τρόπους διευθέτησης της σύγκρουσης, χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο Ουσακόφ τόνισε ότι η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε «εποικοδομητικό, εξαιρετικά ειλικρινή και σε πνεύμα εμπιστοσύνης» κλίμα. Επισήμανε επίσης ότι ο Πούτιν ενημέρωσε τους αμερικανούς απεσταλμένους πως τα ρωσικά στρατεύματα σημειώνουν «πρόοδο» στα πεδία των μαχών, εκφράζοντας βεβαιότητα για την επίτευξη των στόχων της στρατιωτικής επιχείρησης και δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτίων της σύγκρουσης.

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Πούτιν, χαρακτήρισε το ταξίδι Γουίτκοφ-Κούσνερ στη Μόσχα ως «σημαντική ειρηνευτική επίσκεψη». Στη συνάντηση παρόντες ήταν τόσο ο Ντμίτριεφ όσο και ο Ουσακόφ.

Οι αμερικανοί απεσταλμένοι δεν προέβησαν σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση και αναχώρησαν από τη Μόσχα, με επόμενο προορισμό το Κίεβο, όπου θα συναντήσουν τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Διπλωματικές πρωτοβουλίες και εγγυήσεις ασφάλειας

Κατά την έναρξη των συνομιλιών, ο Πούτιν επαίνεσε τις διπλωματικές προσπάθειες του αμερικανού ομολόγου του, Ντόναλντ Τραμπ, για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αφήσει να εννοηθεί την Παρασκευή ότι διαθέτει νέα πρόταση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Δεν έχει σταματήσει τις προσπάθειές του να βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας και να συμβάλει στη διευθέτηση της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης», σημείωσε ο Πούτιν. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα μεριμνήσει για την ασφάλεια των αμερικανών διαπραγματευτών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι ο Πούτιν έδωσε εντολή στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να μην στοχοποιήσουν το Κίεβο για τρεις ημέρες λόγω της παρουσίας των απεσταλμένων του Τραμπ. Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι δήλωσε πως το Κίεβο δεν θα εξαπέλυε επιθέσεις κατά της Μόσχας μέχρι τη Δευτέρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναστέλλει την εφαρμογή κυρώσεων κατά της Μόσχας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε την εφαρμογή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επικαλούμενος το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ, με διάταγμα που υπέγραψε, προκαλώντας ανησυχία στην Ουκρανία για ενδεχόμενη εγκατάλειψη από τον αμερικανικό σύμμαχο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι προς ΗΠΑ: Μην στηρίζετε τον επιτιθέμενο στην Ουκρανία

Ο Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους της Ουκρανίας για ειλικρίνεια και παρότρυνε τις ΗΠΑ να μην στηρίξουν τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συστράτευσης για προστασία ζωών και τερματισμό του πολέμου.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Οδυνηρό που ο Τραμπ στηρίζει την άλλη πλευρά

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι «οδυνηρό» που ο Τραμπ στηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο, τονίζοντας ότι αν επιλέγει να βρίσκεται στη μέση, θα πρέπει να παραμένει ουδέτερος και να μην παίρνει θέση κατά της Ουκρανίας.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones χτύπησαν το μεγαλύτερο data center ΤΝ της Ρωσίας

Ουκρανικά drone επιτέθηκαν στο μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων της Ρωσίας, ιδιοκτησίας της Sberbank, στοχεύοντας τις τεχνολογικές φιλοδοξίες της Μόσχας. Η Sberbank διαβεβαιώνει ότι τα συστήματά της λειτουργούν κανονικά.