ΓΔ: 2701.38 0.37% Τζίρος: 263.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ χειρονομία
Ο Ντόναλντ Τραμπ υψώνει τη γροθιά του κατά τη διάρκεια δημόσιας ομιλίας.

Τραμπ: Απειλεί με διακοπή εμπορίου αν η Fed δεν μειώσει τα επιτόκια

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τη Fed να μειώσει άμεσα τα επιτόκια, διαφορετικά απειλεί να διακόψει εμπορικές σχέσεις με χώρες που έχουν εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ. Η δήλωσή του ήρθε μετά από θετικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σήμερα τα στελέχη της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να επιδείξουν «πατριωτισμό», ζητώντας ταυτόχρονα τη μείωση των επιτοκίων. Ο πρόεδρος απείλησε ότι θα διακόψει το εμπόριο με συγκεκριμένες χώρες εάν η Fed δεν προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο ίδιος τόνισε με κεφαλαία γράμματα: «Μειώστε τα επιτόκια ή θα σταματήσω τις εμπορικές συναλλαγές με χώρες με τις οποίες έχουμε εμπορικό έλλειμμα», προσθέτοντας «Γίνετε πατριώτες για αλλαγή».

Η δημόσια τοποθέτηση του προέδρου ακολούθησε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία η ανεργία στις ΗΠΑ παρέμεινε χαμηλή τον περασμένο μήνα στο 4,1%. Παράλληλα, οι προσλήψεις ενισχύθηκαν, με τη δημιουργία 162.000 νέων θέσεων εργασίας τον Αύγουστο, αριθμός τριπλάσιος από τις προβλέψεις της αγοράς.

Ο νέος πρόεδρος της Fed Κέβιν Γουόρς είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα «ανησυχητικό» το επίπεδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί η τρέχουσα νομισματική πολιτική «περιοριστική». Οι δηλώσεις του αφήνουν να εννοηθεί ότι στην επόμενη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας είναι πιθανό να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια.

Η Fed έχει διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια από τον Δεκέμβριο του 2025.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ομοσπονδιακής Τράπεζας ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Fed: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό φρενάρουν την αύξηση επιτοκίων

Τα ηπιότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, παρά τις πιέσεις αξιωματούχων για αυστηρότερη πολιτική
Τζερόμ Πάουελ και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ ζητά εκ νέου μείωση επιτοκίων, αποκαλεί "βλάκα" τον επικεφαλής Fed

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε μέσω Truth Social η Fed να μειώσει άμεσα και ουσιαστικά τα επιτόκια, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος να μην γίνει αυτό και ότι οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν τα χαμηλότερα επιτόκια παγκοσμίως.